Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Οι ημέρες του Πάσχα πέρασαν, τα κιλά των διακοπών όμως έμειναν…

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι γιορτές μόλις πέρασαν. Και οι περισσότεροι, για ακόμα μια φορά βρέθηκαν με παραπάνω κιλά και μια δυσάρεστη διάθεση. Η κοινή λογική λέει ότι από αύριο θα πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στην πιο αυστηρή δίαιτα, προκειμένου να απαλλαγούν το συντομότερο από τη δυσφορία αυτού του βάρους που στενεύει πια στις ζώνες και τα παντελόνια τους.

Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνει γρήγορα αυτή η αλλαγή και χωρίς να δημιουργήσουμε περεταίρω προβλήματα στην υγείας μας;

Ας δούμε λοιπόν κάποιες πολύτιμες συμβουλές για το πως μπορεί να επανέλθει το σώμα μας στην προηγούμενη των εορτών φυσική μας κατάσταση  και με τον πιο σωστό τρόπο.

Η κλασική ερώτηση που υπάρχει ως πρωτεύουσα σκέψη, είναι πως θα απαλλαγούμε το συντομότερο από τα κιλά των εορτών;

Η πιο ανακουφιστική πρώτη απάντηση είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από το βάρος που δείχνει η ζυγαριά μετά τις γιορτές, δεν έχει να κάνει μόνο με την εναπόθεση περιττού σωματικού λίπους στο σώμα μας. Κατά τη διάρκεια των εορτών και με τη συχνότητα των πλούσιων γευμάτων που προηγήθηκαν, αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο στρες στο πεπτικό μας σύστημα.

Ας εξηγήσουμε καλύτερα τι είναι αυτό το στρες  του πεπτικού συστήματος φέροντας για παράδειγμα το πως λειτουργεί το σώμα σε κάποιο τραυματισμό. Το σημείο του τραύματος πρήζεται, δημιουργείται μια συσσώρευση αίματος και υγρών στην περιοχή και ο γιατρός, αυτό που κυρίως μας συστήνει, είναι ξεκούραση και υπομονή μέχρι το ίδιο το σώμα να λειτουργήσει τους θεραπευτικούς του μηχανισμούς προκειμένου να επανέλθει το τραυματισμένο σημείο και πάλι σε μια άριστη λειτουργική κατάσταση.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η υπερκατανάλωση ζωικών  – λιπαρών τροφών και  αλκοόλ, που κυρίως περιέχουν οι τροφές που είναι διαθέσιμες σε ένα γιορτινό τραπέζι, αλλά και λίπους, ζάχαρης, και αλεύρων, που είναι τα βασικά συστατικά των γλυκών που ακολούθησαν, αποτέλεσαν αναπόφευκτα, ένα ισχυρό πλήγμα στο πεπτικό μας σύστημα, το οποίο καλείται τώρα να διαχειριστεί αργά αλλά σταθερά, το πώς θα μπορέσει να απομακρύνει όλες αυτές τις τοξίνες που δέχθηκε κατά συρροή τις ημέρες που προηγήθηκαν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι όσο εμείς επιθυμούμε να απαλλαγούμε από αυτή τη δυσφορία, άλλο τόσο, το ίδιο επιθυμεί και το πεπτικό μας σύστημα.  Με τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς που απομακρύνεται σταδιακά και η φλεγμονή επουλώνοντας το τραύμα, με αντίστοιχους μηχανισμούς θα αποτοξινωθεί και το πεπτικό μας σύστημα. Θα χρειαστεί ξεκούραση από τις πολύ λιπαρές και υπερθερμιδικές τροφές και σε καμία περίπτωση την πλήρη αποχή από τροφή, διότι η στέρηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητες  για την καθημερινή ισορροπία, θα δημιουργήσουν «επιπλέον στρες» και αυτό θα κάνει πραγματικά ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία της πλήρης επανάκαμψης σε φυσιολογική λειτουργεία.

Ας δούμε στη συνέχεια, τι θα χρειαστεί να κάνουμε για να επανέλθουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

Μετά το αποκλεισμό των λιπαρών και των πολλών αμυλούχων τροφών που παρασκευάζονται από απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό αλεύρι, θα χρειαστεί να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, σε κάθε γεύμα μια μικρή 3άδα

α) από μια φρέσκια τροφή όπως φρούτα ή λαχανικά,

β) μια πηγή ζωικής τροφής υψηλής βιολογικής αξίας αλλά ταυτόχρονα χαμηλή σε λιπαρά όπως άπαχο κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό μελάτο ή ποσέ, μικρές ποσότητες τυριών ή γαλακτοκομικών όπως το γιαούρτι ή  το κεφίρ και

γ) να τα συνοδέψουμε μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων όπως το κρίθινο παξιμάδι ή βρόμη, το σκούρο ρύζι, η κινόα, το βραστό καλαμπόκι, ή βραστή πατάτα, το ψωμί ολικής άλεσης.

Αν μπορούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώσουμε 4 γεύματα σε 3άδες με διαφορά 3 – 4 ωρών μεταξύ τους, θα δώσουμε στον οργανισμό μας τη δυνατότητα να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί σωστά και κυρίως να νιώσει την ασφάλεια ότι δεν στερείται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και φυσικά το πολύτιμο νερό.

Σε συνδυασμό και με μια «ήπιας μορφής» άσκηση, θα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση που επιθυμούμε και γιατί όχι να συνεχίσουμε να έχουμε μια μόνιμα άριστη φυσική κατάσταση.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο για το πόσο η  έντονη άσκηση θα βοηθούσε να επαναφέρουμε πιο γρήγορα το βάρος σε καλύτερα επίπεδα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η απότομη και έντονη άσκηση που εξαντλεί το σώμα, δημιουργεί επιπλέον στρες στον οργανισμό και δυστυχώς τα αποτελέσματα μπορεί τις πρώτες μέρες να δείχνουν καλύτερα νούμερα, στη συνέχεια όμως το επιπλέον στρες, σε συνδυασμό και με πιθανή αυστηρά υποθερμιδική διατροφή, εξαντλεί το σώμα και σύντομα το μετατρέπει σαν άγριο θηρίο που θα κατασπαράξει όποια τροφή βρει μπροστά του. Στη συνέχεια αυτή η αντίδραση θα δημιουργήσει ενοχές για το υπερφαγικό επεισόδιο που προηγήθηκε, θα ακολουθήσει πιο αυστηρή δίαιτα και περισσότερη άσκηση ως μέσω αυτοτιμωρίας και αναπόφευκτα θα ακολουθήσει ένα ακόμα υπερφαγικό επεισόδιο. Αυτός ο «φαύλος κύκλος» είναι ακριβώς η διαδικασία που οδηγεί πάρα πολλά άτομα στο φαινόμενο που ονομάζουμε σήμερα «Διατροφική Διαταραχή».

Η απώλεια του περιττού σωματικού βάρους, είναι καθαρά θέμα επιμονής, υπομονής, καθημερινής εξάσκησης για τη φροντίδα του εαυτού μας σε κάθε επίπεδο και κυρίως και να επιτρέψουμε στο σώμα να επανακάμψει με το δικό του σωστό τρόπο, χωρίς να εκβιάζουμε τις καταστάσεις.

Πηγή: diatrofi.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ