Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Ημερίδα ενημέρωσης για την πρόληψη σημαντικών παθήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις


Πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Μεταμόρφωσης, η ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ΚΕΠ Υγείας και την πρόληψη σημαντικών παθήσεων.
Τη συνδιοργάνωση της ημερίδας είχαν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ο δήμος Μεταμόρφωσης και το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Μεταμόρφωσης.
Το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Μεταμόρφωσης είναι μία νέα δημοτική δομή, που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.
Την ενημερωτική ημερίδα προλόγισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι δράσεις κοινωνικής πρόνοιας των δήμων  στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η παρουσίαση της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας έγινε από την ιατρό, εκπρόσωπο του Δικτύου Υγιών Πόλεων, κα Κωνσταντία Σδράλια, η οποία μίλησε για τα Πρωτόκολλα των Διαδικασιών Προληπτικής Ιατρικής προς τους πολίτες και για την έγκαιρη διάγνωση σοβαρών και συχνών νοσημάτων. Καθώς επίσης και για τη δυνατότητα που έχει ο δημότης σε λίγο χρονικό διάστημα να ενημερώνεται μέσω ειδικού λογισμικού από τα ΚΕΠ Υγείας για τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις:
1. Πρόληψη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
2. Πρόληψη Καρκίνου του Παχέος Εντέρου
3. Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού
4. Πρόληψη Καρκίνου του Προστάτη
5. Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας
6. Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων – Καρδιαγγειακός Κίνδυνος
7. Πρόληψη Μελανώματος
Το άκρως επίκαιρο ζήτημα της πρόληψης του μελανώματος – κυρίως από τη λαθεμένη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες – ήταν η θεματική ομιλία που φιλοξένησε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης. Η θεματική αναπτύχθηκε από την Δερματολόγο, κα Βασιλική Φρίγκα, η οποία ενημέρωσε για τον καρκίνο του δέρματος και τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευάγγελος Χειμώνας και Γιώργος Χρονόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κα Ελένη Ρούσου και η Προϊσταμένη του Τμήματος Προάσπισης και Προαγωγής Δημ. Υγείας, κα Μαρία Ντούρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι κυρίες Κυριακή Ράλλη και Ευφροσύνη Θεοδώρου, εκπρόσωποι των μελών των ΚΑΠΗ του δήμου Μεταμόρφωσης και πολλά μέλη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές, όπου επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η σημασία της σωστής επικοινωνίας ασθενούς και ιατρού, αλλά και υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών πρόληψης, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η τακτική ήπια άσκηση.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ