Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Έρευνα: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια κατά του Covid-19

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα τα στοιχεία από 15 χώρες που παρουσιάζει διεθνή έρευνα, πιο θετική γίνεται σταδιακά η στάση των ανθρώπων απέναντι στα εμβόλια κατά του Covid-19.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα, από τη βρετανική εταιρεία ερευνών YouGov και το Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το «Nature», αφορούσε την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου και έγινε σε δείγμα περίπου 13.500 ανθρώπων σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Ενώ τον Νοέμβριο μόνο το 40% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι θα έκαναν το εμβόλιο κατά της Covid-19, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 54% στα μέσα Ιανουαρίου. Από τις 15 χώρες, στις 11 αυξήθηκε μέσα σε αυτό το τρίμηνο το ποσοστό των πρόθυμων να εμβολιαστούν.

Το 66% δήλωσαν στα μέσα Ιανουαρίου ότι έχουν μεγάλη ή μέτρια εμπιστοσύνη στα εμβόλια κατά του κορονοϊού και μόνο το 12% ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Σε όλες τις 15 χώρες (πλην Ιαπωνίας) πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εμπιστεύονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τα εμβόλια, με τους Ιταλούς και Βρετανούς να προηγούνται (82% και 81%, αντίστοιχα).

Σε μερικές χώρες η αύξηση της αποδοχής των εμβολίων μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου ήταν εντυπωσιακή, όπως στην Ισπανία, όπου το ποσοστό των σαφώς πρόθυμων να εμβολιαστούν αυξήθηκε από 28% σε 52%. Όμως, στη Γαλλία σε ποσοστό 44% ακόμη δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό, ενώ στην Ιαπωνία στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τα εμβόλια Covid-19;», δύο στους τρεις (66%) απάντησαν «καθόλου» ή «λίγο».

Το ποσοστό όσων δήλωσαν ανήσυχοι για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων μειώθηκε κατά μέσο όρο διεθνώς στο 47% τον Ιανουάριο, παραμένοντας -πάντως- σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ