Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Κορωνοϊός: “Βράζει” ο Βόρειος Τομέας – Πάνω από 1.000 κρούσματα το τελευταίο 15ημερο [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

O κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του στην Αττική – Ανησυχητικές οι ενδείξεις από τoν αριθμό των κρουσμάτων στον Βόρειο Τομέα το τελευταίο δεκαπενθήμερο – Συνεχή rapid tests από τους Δήμους των Βορείων Προαστίων, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να υπάρξει πιο σαφή εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή.

Τα κρούσματα στην Αττική το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν συνεχώς αυξητικές τάσεις, το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταλλάξεις, ενώ τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στα λύματα είναι εξίσου ανησυχητικά. Στοιχεία που σε συνδυασμό με τις υποδείξεις της πλειοψηφίας των επιδημιολόγων οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέο καθολικό lockdown, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκτονωθεί το εξαιρετικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Αττική.

Πάνω από 1.000 κρούσματα στον Βόρειο Τομέα το τελευταίο 15ημερο

Ενδεικτικό της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων είναι το γεγονός ότι πλέον στις περιοχές της Αττικής με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων έχει ενταχθεί και ο Βόρειος Τομέας, ο οποίος μέχρι πρότινος δεν απασχολούσε σε μεγάλο βαθμό καθώς το επίκεντρο των κρουσμάτων της Αττικής εστιαζόταν κυρίως στον Κεντρικό Τομέα και τα δυτικά προάστια, ωστόσο, το τελευταίο δεκαπενθήμερο η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική δείχνει συνεχή αύξηση στις περιοχές αυτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάστημα 27 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ συνολικά 1.100 κρούσματα στις περιοχές των Βορείων Προαστείων. Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη (9/2), ημέρα που ανακοινώθηκε το καθολικό lockdown από τον Πρωθυπουργό, ο βόρειος Τομέας βρέθηκε 2ος στη σχετική λίστα με 109 καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα, ενώ ανάλογες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται όλο αυτό το διάστημα. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες μετρήσεις των λοιμωξιολόγων, τα βόρεια και τα δυτικά προάστια της Αθήνας όπως και οι περιοχές του κέντρου φαίνεται να σηκώνουν όλο το βάρος των κρουσμάτων του λεκανοπεδίου.

Το αισιόδοξο γεγονός είναι ότι ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι το επόμενο διάστημα θα θωρακιστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει ο εμβολιασμός να εξισορροπήσει την κατάσταση. Συνεπώς ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να ρίχνουν το βάρος στη πρόληψη αλλά και στη συνεχή διεξαγωγή μαζικών rapid tests ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διασπορά του κορωνοϊού στη κοινότητα.

Στη μάχη των rapid tests οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα 

Οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη απέναντι στο φονικό ιό, τόσο με τις συνεχείς απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους όσο και με την πραγματοποίηση δωρεάν ελέγχων ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid covid-19 test), σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμβάλλοντας ενεργά στη καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού και παρέχοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση τη δυνατότητα σε πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να εξεταστούν δωρεάν και να σπάσουν με αυτό τον τρόπο την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Μάλιστα, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κα Λουκία Κεφαλογιάννη, η οποία παρευρέθηκε στη διεξαγωγή rapid tests (23/1) στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής αποκάλυψε στον Χ-τύπο πώς προχωρά μέχρι στιγμής η διαδικασία των τεστ στο Βόρεια Τομέα: «Ο Περιφερειάρχης Αττικής και η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη βοηθώντας τον να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολή πανδημία, αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Τώρα που έχουν ξεκινήσει και οι εμβολιασμοί πιστεύουμε ότι είναι η αρχή του τέλους. Συνεχίζουμε τα rapid test σε όλους τους Δήμους του Βορείου Τομέα. Ο ΕΟΔΥ βοηθάει πολύ σε αυτό και ευχαριστούμε για αυτό.»

Συνολικά το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός rapid tests στους δήμου του Βόρειου Τομέα από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Τα αποτελέσματα από τους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα θετικά κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί είναι ελάχιστα αναλογικά με τον αριθμό των ατόμων που εξετάζονται καθημερινά σε διάφορα σημεία των Βορείων Προαστίων. Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω έλεγχοι αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να υπάρξει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Μόνο 4 θετικά κρούσματα σε σύνολο 584 πολιτών στο Ηράκλειο Αττικής

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, μόνο 4 δείγματα βγήκαν θετικά στον ιό σε σύνολο 584 πολιτών που πέρασαν με το όχημά τους για να εξεταστούν από την οδό Μαρίνου Αντύπα, όπου είχε στηθεί το επιτελείο του ΕΟΔΥ, αποδεικνύοντας ότι η πόλη αντέχει απέναντι στην πανδημία τηρώντας, σε μεγάλο ποσοστό, τα μέτρα προστασίας.

Πάνω από 600 rapid tests σε πολίτες της Νέας Ιωνίας

Δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid covid-19 test) πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 στον πεζόδρομο Παλαιών Πατρών Γερμανού, από τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Ειδικότερα, διενεργήθηκαν περισσότερα από 600 rapid tests με τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και να διευκολύνουν το έργο των εργαζομένων του ΕΟΔΥ, αλλά και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και των εθελοντών που συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.

Rapid tests σε εκατοντάδες πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, δωρεάν rapid τεστ σε εκατοντάδες πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι. Παρόντες στη δράση ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου και μέλη της δημοτικής αρχής. Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μετά το πέρας της διαδικασίας σημείωσε: «Η ορθή τήρηση των υγειονομικών κανόνων από όλους είναι επιβεβλημένη συνθήκη. Εμείς, με τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Δήμος, προασπίζουμε τη Δημόσια Υγεία σε όλους του δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, σχολεία και στα οχήματα δημοτικής συγκοινωνίας και παράλληλα με τη συνδρομή του ΕΟΔΥ διεξάγουμε περιοδικά τα απαραίτητα τεστ. Είναι ώρες που όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία».

Αγία Παρασκευή: 690 rapid tests – Μόνο 4 θετικά κρούσματα

Kλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Υγείας βρέθηκαν και στην Αγία Παρασκευή και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν έλεγχο σε 690 δημότες όπου ανάμεσά τους βρέθηκαν μόλις 4 θετικά κρούσματα. Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα που εισάκουσε το αίτημά μας και ο Οργανισμός βρέθηκε στην πόλη μας για να διεξαγάγει τους απαραίτητους ελέγχους. Δεν μπορώ παρά να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ενώ δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους συνδημότες μας που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και σε όλους όσους εργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο για να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η όλη διαδικασία.»

Κανένα κρούσμα σε σύνολο 556 ελέγχων στο Χαλάνδρι

Κανένα κρούσμα δεν ανιχνεύτηκε κατά τη διενέργεια rapid test που οργάνωσε ο ΕΟΔΥ με τη συνδρομή του Δήμου Χαλανδρίου, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021. Εξετάστηκαν 556 πολίτες και βρέθηκαν όλοι αρνητικοί στον κορωνοϊό. Το κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ διενέργησε τα τεστ στην Κεντρική Πλατεία του Χαλανδρίου.

6 θετικά κρούσματα σε σύνολο 544 rapid test στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Ο ΕΟΔΥ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποίησε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) με σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης του covid – 19. Συνολικά σήμερα πραγματοποιήθηκαν 544 rapid tests και προέκυψαν 6 θετικά (ποσοστό 1,1%).

Κανένα θετικό κρούσμα ανάμεσα στα 587 δείγματα του Δήμου Γαλατσίου

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα των rapid tests που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Γαλατσίου ανάμεσα στα 587 δείγματα δεν υπήρχε κανένα θετικό. Στην ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνεται: «Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Δεν χαλαρώνουμε και δεν εφησυχάζουμε λοιπόν. Συνεχίζουμε όλοι μαζί να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας και να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας. Συνεχίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ