Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

Η Νίκη Κεραμέως στο Χ-τύπο: “Όραμά μου να συνεχίσω να δίνω αξία σε κάθε ψήφο που μου έδωσαν οι πολίτες”

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως 

Την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών του Βορείου Τομέα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου ζητά για μια ακόμη φορά η Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα από μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την ίδια και το έργο της, αποτυπώνοντας το όραμα και τους στόχους της για τη χώρα.

Μεταξύ άλλων κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας της σε ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία, υπογραμμίζοντας τις καινοτομίες που επέφερε, αλλά και τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει.

Υπουργέ, καθώς μετράμε ημέρες πλέον για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, πού τοποθετείτε τον πήχη για να θεωρηθεί ενδεχόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας ως ξεκάθαρη νίκη;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι απλώς η πρώτη θέση και η μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, ώστε να δημιουργηθεί στέρεα και ισχυρή προοπτική για την επίτευξη της αυτοδυναμίας σε πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και για να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης «ηττημένων».

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύγκλισης με κάποιο κόμμα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία συνεχίζει να αποτελεί τη μόνη επιλογή;

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι η μόνη πραγματική κυβερνητική επιλογή για την Ελλάδα. Αποτελεί, θα έλεγα, κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα. Για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να υπάρχει σταθερότητα στη διακυβέρνηση και στη χώρα. Μέσο για να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μέσο για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Μέσο για να συνεχίσουμε τη θετική πορεία του τόπου μας. Για μία Ελλάδα που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε επί διακυβέρνησης Ν.Δ. και Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία;

Η ανάταξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς και η αποκατάσταση της θέσης της διεθνώς. Το 2019 παραλάβαμε μία χώρα με καταρρακωμένη οικονομία και κοινωνία, σε αστάθεια και απομόνωση, με έκδηλη την απαισιοδοξία. 4 χρόνια μετά, είμαστε υπερήφανοι που οι αναπτυξιακοί ρυθμοί μας βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, οι διεθνείς οίκοι αναγνωρίζουν την άνοδο της οικονομίας μας, η Παιδεία βελτιώθηκε καίρια σε όλες τις βαθμίδες, τα σύνορά μας φυλάσσονται, το κράτος είναι φιλικό στον πολίτη, η Ελλάδα αποτελεί έναν ισότιμο Ευρωπαίο εταίρο και πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει.

Για να περάσουμε στο δικό σας χαρτοφυλάκιο, είστε τέσσερα χρόνια Υπουργός Παιδείας. Ολοκληρώσατε το πρόγραμμα για το οποίο είχατε δεσμευθεί προεκλογικά;

Στην Παιδεία έχουν αλλάξει πολλά. Σε αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάναμε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τολμήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεκινώντας από τη βάση, το νηπιαγωγείο και φθάνοντας στην κορυφή, το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση. Αλλάζει το περιεχόμενο. Με νέα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύγχρονες ειδικότητες, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, που δίνουν στα παιδιά μας γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα. Αλλάζει η εκπαιδευτική διαδικασία. Με νέες μεθόδους διδασκαλίας, πολλαπλό βιβλίο, ενισχυμένο ρόλο για τους εκπαιδευτικούς μας, αξιολόγηση παντού, εκατοντάδες χιλιάδες επιμορφώσεις, σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, διεθνείς συνεργασίες, εσωτερικό Erasmus και πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια. Αλλάζουν οι υποδομές. Με διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακές λειτουργίες, νέες φοιτητικές εστίες. Συνοψίζοντας όλα αυτά και πολλά ακόμα, θα έλεγα ότι αναβαθμίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση, παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες έως πριν λίγα χρόνια οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν, δίνοντας στα παιδιά μας τα εφόδια για να κατακτήσουν τα όνειρά τους, υπηρετώντας το μεγάλο μας στόχο: να είναι οι επόμενες γενιές πολύ καλύτερες από τη δική μας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο Παιδείας;

Αναμφισβήτητα, η κρίση της πανδημίας. Η μεταφορά ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, η εξεύρεση κονδυλίων για εξοπλισμό και η διανομή του, η εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στις πλατφόρμες μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για όλους, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η μάχη με τις δυνάμεις που ήθελαν τα παιδιά μας να παραμείνουν -για άγνωστο τότε χρονικό διάστημα- στο σκοτάδι. Με τη σύμπραξη ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ωστόσο, τα καταφέραμε.

«Ζητώ από τους πολίτες του Βόρειου Τομέα της Αθήνας να με εμπιστευτούν και πάλι, για να συνεχίσω να κάνω πράξη όσα ωφελούν τη χώρα μας. Για μια Ελλάδα για όλες και όλους»

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η ανάγκη να συμμετάσχω στην προσπάθεια να αλλάξουν νοοτροπίες και αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω. Να συμβάλλω στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να σταματήσουν όσα μας ταλαιπωρούν, μας θυμώνουν και μας πληγώνουν. Η Ελλάδα που μας αξίζει προϋποθέτει δουλειά, ανοικτή κοινωνία, φιλελεύθερη οικονομία, κοινωνική συνοχή, τόλμη και αποτελεσματικότητα. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα. Που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Ποια είναι η ιδεολογία που πρεσβεύετε ως πολιτικός;

Είμαι φιλελεύθερη. Πιστεύω στην οικονομία της αγοράς, που λειτουργεί σε μια κοινωνία με ισχυρούς θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνική κινητικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Η οικογένειά σας αποτελεί κινητήρια δύναμη;

Οπωσδήποτε – ο σύζυγός μου είναι ο βράχος μου, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν θα μπορούσα να κάνω ό,τι κάνω σήμερα. Δύναμη παίρνω επίσης από τα παιδιά μου, που, με τις αστείρευτες δυνατότητες, τον αυθορμητισμό και την αθωότητά τους, μου επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι αξίζει κάθε προσπάθεια για αυτά και για τα παιδιά όλης της χώρας.

Με τη μαμά να υπηρετεί σε νευραλγικό υπουργείο, να έχει απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα και 2 μικρά παιδιά, πώς είναι η ζωή στο σπίτι;

Είναι μεγάλη πρόκληση να συνδυάζεις θέσεις ευθύνης με τη μητρότητα και την οικογενειακή ζωή, όπως για κάθε σκληρά εργαζόμενο γονιό. Όλοι έχουμε αντίστοιχες προκλήσεις, αντίστοιχες ανησυχίες και φαντάζομαι και αντίστοιχες τύψεις! Πιστεύω ακράδαντα, και προσπαθώ να το κάνω πράξη, ότι δεν έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα του χρόνου που περνάς με τα παιδιά σου, όσο με την ποιότητα. Όταν είμαι μαζί τους προσπαθώ να αφήνω το κινητό στην άκρη!

Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας; Ποιο είναι το αγαπημένο σας χόμπι; Τι σας αρέσει να κάνετε οικογενειακώς;

Στον πολύ περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μου, απολαμβάνω το παιχνίδι με τα παιδιά μου, τις λιγοστές εξόδους με τον σύζυγό μου, μια βόλτα σε μία έκθεση βιβλίου ή σε ένα μουσείο, θεατρικές παραστάσεις. Επίσης προσπαθώ να εξασκώ το αγαπημένο μου χόμπι που είναι η φωτογραφία και βεβαίως να αθλούμαι.

Αν θα έπρεπε να περιγράψετε τον εαυτό σας ως πολιτικό με πέντε χαρακτηριστικά, ποια θα ήταν αυτά;

Συνέπεια, εργατικότητα, στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα, ομαδικότητα.

Ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα και πώς φαντάζεστε το μέλλον σας στην πολιτική σκηνή του τόπου;

Όραμά μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη χώρα από όποια θέση και αν βρεθώ, να δίνω αξία στην κάθε ψήφο που μου έδωσαν οι πολίτες στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και να αναγνωρίζουν κι εκείνοι σε εμένα τον εκπρόσωπό τους, αυτόν που αξίζει να εμπιστεύονται και να τιμούν με την ψήφο τους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους ψηφοφόρους του Βόρειου Τομέα της Αθήνας όπου κατέρχεστε στις εκλογές;

Το 2019 ζήτησα την εμπιστοσύνη των πολιτών του Βόρειου Τομέα, για να πάρω μέρος, από την πρώτη γραμμή, στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την Ελλάδα. Πιστεύω υπήρξα συνεπής και αποτελεσματική, αφού τα τέσσερα αυτά χρόνια υλοποιήσαμε όλες τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία. Δεν με πτόησαν ποτέ οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν έκανα ποτέ πίσω. Εφάρμοσα την πολιτική μας, που αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει σύγχρονες γνώσεις στα παιδιά μας. Ζητώ να με εμπιστευτούν και πάλι, για να συνεχίσω να κάνω πράξη όσα ωφελούν τη χώρα μας. Για μια Ελλάδα για όλες και όλους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ