Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Χ-τύπο: “Προσδοκούμε 3% μέσο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τετραετία”

Δημοσιεύθηκε

στις

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποψήφιου Βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών

Έχοντας πλέον εμπειρία σε ποικίλες θέσεις ευθύνης, και μετά από μια θητεία πολλών μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωστής Χατζηδάκης διαβλέπει στο διακύβευμα των εκλογών το ερώτημα εάν “θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που κάναμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιλέξουμε το τοπίο στην ομίχλη που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;”, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ο Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία κάνει ακόμα έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου του με ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση μισθού, το Πρόγραμμα “Σπίτι μου”, και τις συντάξεις, ενώ παράλληλα εξαπολύει αιχμές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κριτική που ασκούν κάνοντας λόγο για “δημαγωγία” και “μαθητευόμενους μάγους”.

 

Κύριε Υπουργέ, ηγείσθε ενός Υπουργείου με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ποιο από τα θέματα της ατζέντας σας ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη εμβέλεια;

Προφανώς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Υπήρχαν συνταξιούχοι, πολλοί από αυτούς χωρίς κανένα εισόδημα που περίμεναν μέχρι και 7 χρόνια για να πάρουν την κύρια σύνταξή τους. Προωθήσαμε πρωτοβουλίες κοινής λογικής και τους τελευταίους 27 μήνες, βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Και πλέον στη χώρα μας οι κύριες συντάξεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Την ίδια μέθοδο ακολουθήσαμε και στο ζήτημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Μόνο το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκκαθαριστεί μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός, όμως, από τις συντάξεις, περάσαμε μία σειρά από καινοτόμα μέτρα για την αγορά εργασίας: εισαγάγαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, ένα σύγχρονο εργαλείο για την καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, θεσπίσαμε νέες και μεγαλύτερες άδειες, εισαγάγαμε το επίδομα εργασίας.

Μειώσαμε την ανεργία από το 17,5% που μας την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ. Θεσμοθετήσαμε τους ατομικούς κουμπαράδες για να πάρουν οι νέοι υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Στηρίξαμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας με μέτρα όπως ο Προσωπικός Βοηθός. Εκσυγχρονίσαμε τον ΕΦΚΑ, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες, με το 1555, ώστε οι πολίτες να βρίσκουν άκρη με τον οργανισμό. Ακολουθήσαμε την κοινωνική πολιτική της πράξης και του αποτελέσματος και όχι των λόγων και των υποσχέσεων.

 

Το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» που επιδοτεί στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια έχει μεγάλη ανταπόκριση. Θα συνεχισθεί; Θα υπάρξουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις για τη στήριξη των νέων;

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” υπήρξε μεγάλο: Σε διάστημα ενός μήνα, υποβλήθηκαν συνολικά σχεδόν 26.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 5.800. Από αυτές έχουν λάβει προέγκριση πάνω από 3,5 χιλιάδες. Αποδεικνύεται έτσι ότι ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο απαντά σε πραγματικές στεγαστικές ανάγκες των νέων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να διπλασιαστούν και οι ωφελούμενοι. Και, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, αν είναι και αυτό επιτυχημένο, θα βρούμε και άλλους πόρους να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία. Απόδειξη τούτου είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός νέου Υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής.

 

 

Στο Πρόγραμμά σας για την επόμενη τετραετία, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% έως το 2027. Πόσο εφικτό είναι αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος διαμαρτύρεται ήδη για το αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος;

Όπως πετύχαμε την τετραετία 2019-2023 την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 στα 780 ευρώ και των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, δηλαδή στα 1170 ευρώ, έτσι θα πετύχουμε και τους παραπάνω στόχους της επόμενης τετραετίας: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού κατά 25%, δηλαδή στα 1500 ευρώ. Και αυτό γιατί – σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που τάζει εξωπραγματικές αυξήσεις μισθών, χωρίς να τις συνδυάζει με αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές- εμείς έχουμε ήδη αποδείξει ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να έρθει ως αποτέλεσμα των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Την περίοδο 2019-2022 η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αποτέλεσμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, μειώνοντας παράλληλα την γραφειοκρατία, φόρους και εισφορές. Συνεχίζοντας την ίδια λοιπόν πολιτική μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε 3% μέσο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τετραετία, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε τους παραπάνω στόχους. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για να αυξηθούν οι μισθοί. Πρέπει να ξέρεις και πώς να βάλεις μπροστά την οικονομία!

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει λόγο για κατάργηση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη. Τι απαντάτε;

Αναρωτιέμαι, τι από όλα θα καταργήσει πρώτο αλήθεια; Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήταν πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ; Τις νέες και περισσότερες γονικές άδειες; Το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία; Την εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπόλοιπων υπαλλήλων; Τα μέτρα εναντίον της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία; Την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας; Ή μήπως τους ενοχλεί ο νόμος, επειδή, δήθεν, όπως συνθηματολογούν, «καταργεί» το οκτάωρο, τη στιγμή που το κατοχυρώνει ρητώς στο άρθρο 55; Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εργασιακό νόμο είναι μία ακόμα απόδειξη της δημαγωγίας του!

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει μιλήσει για κυβέρνηση ηττημένων, για ψήφο ανοχής και όλα αυτά περιλαμβάνουν στο κάδρο τον Γιάνη Βαρουφάκη. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και γιατί;

Έχει μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά και διάφορα αλλάζοντας θέση κάθε εβδομάδα. Το παρελθόν όμως είναι νωπό και το μέτρο σύγκρισης συγκεκριμένο. Από τη μία έχουμε την τετραετία της ΝΔ με το ψηφιακό κράτος, τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, και από την άλλη την τετραετία Τσίπρα- Καμμένου- Βαρουφάκη με τις κλειστές τράπεζες, το αχρείαστο μνημόνιο και το χείλος της καταστροφής. Όλα αυτά μας τα ξαναθυμίζουν το πρόγραμμα “Δήμητρα” του κ. Βαρουφάκη και τα «τοπικά» νομίσματα του κ. Τσακαλώτου. Οι πολίτες έχουν πληρώσει αρκετά τους μαθητευόμενους μάγους!

 

Ποιο είναι λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι συγκεκριμένο: Θα κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που κάναμε και θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα επιλέξουμε το τοπίο στην ομίχλη που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση, αλλά τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ευημερία!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ