Ελάτε στην παρέα μας

Συνεντεύξεις

Αργύρης Ντινόπουλος: «Διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στην Ναυτική Βάση Βριλησσίων διαπράττει η δημοτική αρχή»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πολλές και σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της δημοτικής αρχής Βριλησσίων και του δημάρχου της πόλης, κ. Μανιατογιάννη, προχώρησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος της πόλης, κ. Αργύρης Ντινόπουλος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας ήταν ενήμεροι για την έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην πολιτική ζωή της πόλης και η συνέντευξη του κ. Ντινόπουλου ήρθε να την επιβεβαιώσει.
Αρχικά, ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής αναφέρεται στην υπόθεση των παροπλισμένων δημοτικών οχημάτων για τα οποία ο Δήμος πληρώνει ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας, ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση για τη Ναυτική Βάση Βριλησσίων μιλώντας για “διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα”.

Κύριε Ντινόπουλε, έχετε αναδείξει σε μείζον πολιτικό θέμα στο Δήμο Βριλησσίων η υπόθεση με τις ασφαλίσεις των δημοτικών οχημάτων. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Το 41,8% του συνόλου των δημοτικών οχημάτων που ασφαλίζονται είναι παροπλισμένα! Και αυτό συμβαίνει σχεδόν από την αρχή της θητείας Μανιατογιάννη. Τουλάχιστον για πέντε χρόνια. Η εκτιμώμενη ζημιά για τον Δήμο είναι 33.500 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζουμε τα τέλη κυκλοφορίας που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια οι δημότες ενώ τα αυτοκίνητα ήταν ακίνητα και κυριολεκτικά σάπιζαν.

Γιατί κατά την γνώμη σας συνέβαινε αυτό;
Η μια διάσταση είναι αυτή του οικονομικού οφέλους. Η ασφαλιστική εταιρία αναλάμβανε – με απευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο!- μηδενικό ασφαλιστικό κίνδυνο. Γιατί τα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούσαν.  Αν κάποιος από τον Δήμο Βριλησσίων ελάμβανε μέρος αυτού του οικονομικού οφέλους δεν μπορώ να το αποδείξω και γι’ αυτό δεν το ισχυρίζομαι. Ζήτησα το όνομα του ασφαλιστικού πράκτορα, αλλά ο δήμαρχος το κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό.

Η άλλη διάσταση ποια είναι;
Της πλήρους περιφρόνησης προς το χρήμα του βριλησσιώτη φορολογούμενου. Χιλιάδες έλληνες παραδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας για να γλυτώσουν ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας έστω και ενός μήνα. Και ο Ξένος Μανιατογιάννης πληρώνει ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας για παροπλισμένα δημοτικά αυτοκίνητα σχεδόν από την αρχή της θητείας του! Δεν τα έβλεπε τόσα χρόνια να σαπίζουν; Για ένα δικό του αυτοκίνητο θα έκανε το ίδιο; Αλλά – επιτρέψτε μου να σας πω – το μείζον πολιτικό θέμα δεν είναι αυτό!

Αλλά ποιο είναι το μείζον πολιτικό ζήτημα;
Το ότι τα παροπλισμένα δημοτικά αυτοκίνητα σαπίζουν μέσα στον πνεύμονα πρασίνου της ναυτικής βάσης που η σημερινή δημοτική αρχή μετέτρεψε και σε «νεκροταφείο αυτοκινήτων». Είναι το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα του δημάρχου που πηγαίνει πίσω…20 χρόνια.

Τι εννοείτε;
Το 2001 ο Ξένος Μανιατογιάννης πρωταγωνίστησε στην εγκατάσταση της ΔΕΗ στην ναυτική βάση. Ήταν τότε νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος. Το 2014 ως δήμαρχος πλέον εγκατέστησε στην ναυτική βάση και αυτοσχέδιο, αλλά βέβαια παράνομο, Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Το 2001 έφερε την ΔΕΗ στην ναυτική βάση μαζί με τον τότε Υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ. Τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το 2020 προσπάθησε να νομιμοποιήσει τον παράνομο ΣΜΑ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. Ευτυχώς ο Υπουργός το κατάλαβε την τελευταία στιγμή και έκανε πίσω…

Σήμερα ποια είναι η κατάσταση στην ναυτική βάση;
Το 2006 παρέδωσα ένα οικολογικό πάρκο στην ναυτική βάση και ολόκληρη την έκταση των 52 στρεμμάτων στον Δήμο Βριλησσίων. Τόσο ο σημερινός δήμαρχος όσο και ο προηγούμενος άφησαν το πάρκο να ρημάξει. Ο Ξένος Μανιατογιάννης, μάλιστα, μην σας πω τι μου έχει καταμαρτυρήσει όλα αυτά τα χρόνια γιατί έκανα στην ναυτική βάση πάρκο και όχι γκαράζ απορριμματοφόρων που θέλει -ακόμη και τώρα! – να φτιάξει ο ίδιος. Αλλά το αστείο είναι αλλού…

Που βρίσκεται αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε ως αστείο;
Μα στο ότι ύστερα από αφόρητες πιέσεις μας οι υπηρεσίες του Δήμου Βριλησσίων αποφάσισαν να εξωραΐσουν αυτό το παρατημένο για 14 ολόκληρα χρόνια πάρκο και μπράβο τους! Και τώρα ο δήμαρχος φωτογραφίζεται στο πάρκο. Δεν αποκλείω και να το.. εγκαινιάσει!

Τελικώς όμως τι θα γίνει στην ναυτική βάση;
Η σημερινή διοίκηση επιμένει για γκαράζ απορριμματοφόρων στην ναυτική βάση όπως και κάποιοι άλλοι. Υπόγειο. Αλλά τελικά αναγκάστηκαν να κάνουν , προσωρινά όπως λένε, πίσω. Είπαν ότι θα απομακρύνουν τόσο τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όσο και τα ίδια τα απορριμματοφόρα από την ναυτική βάση (τώρα τα έχουν δίπλα στο πάρκο!) Η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (την ψήφισε και η παράταξη του δημάρχου) δίνει καταληκτική ημερομηνία στην διοίκηση για να απομακρύνει τα απορριμματοφόρα την 6η Μαΐου 2021. Περιττό να σας πω ότι μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα..

Γιατί;
Είναι δέσμιοι μικροσυμφερόντων. Πρόκειται για τα ίδια μικροσυμφέροντα που επί πέντε και πλέον χρόνια ασφαλίζουν τα σάπια δημοτικά αυτοκίνητα. Ελάχιστα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και για τον Δήμο. Μόνον για το δικό τους βόλεμα νοιάζονται. Αλλά βεβαίως η ευθύνη είναι στην δημοτική αρχή (και στην προηγούμενη) που δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει για το ευρύτερο οικοσύστημα να υπάρχει ένα πνεύμονας πρασίνου 52 στρεμμάτων μέσα στον οικιστικό ιστό. Φανταστείτε μέσα στο Άλσος Συγγρού ο Δήμος Αμαρουσίου να είχε βάλει τα απορριμματοφόρα του, ένα σταθμό μεταφόρτωσης και ένα νεκροταφείο σάπιων δημοτικών οχημάτων…

Γενικότερα πώς κρίνετε τη διοίκηση Μανιατογιάννη;
Εμένα με ενδιαφέρουν τα Βριλήσσια και μόνον τα Βριλήσσια. Γι’ αυτό είπα από την αρχή της θητείας του στον Ξένο Μανιατογιάννη και αφού τον συνεχάρην για την νίκη του ότι θα τον στηρίξω σε πέντε μεγάλα ζητήματα της πόλης: στην απομάκρυνση των απορριμματοφόρων από την ναυτική βάση, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, στην επαναλειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας, στην αξιοποίηση μιας μεγάλης έκτασης που αγόρασε στην προηγούμενη θητεία του και σε κάποια σημαντικά έργα όπως είναι η κατασκευή ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου και η επέκταση των πεζοδρομήσεων. Και αυτά που είπα τα εννοώ!

Βλέπετε περιθώρια σύμπλευσης διοίκησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτά τα ζητήματα;
Αλλοίμονο αν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Εννοείται χωρίς συνδιαλλαγή και ανταλλάγματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση -παντού στον κόσμο!-πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλλίτερα από την κυβέρνηση ή (στην περίπτωση του Δήμου) από την διοίκηση. Μόνον που ο κόσμος έκρινε διαφορετικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να «βάλει πλάτη» για το καλό της χώρας ή στην περίπτωση των Βριλησσίων, του Δήμου. Όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχω πρόβλημα να στηρίξω τον Ξένο Μανιατογιάννη, εκεί που κρίνω ότι πράττει σωστά και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Δεν χρειάζομαι σαν κάποιους άλλους να αποδείξω στους δημότες ότι κάνω σώνει και καλά αντιπολίτευση. Γιατί εγώ δεν ψήφισα τον Μανιατογιάννη στον δεύτερο γύρο. Ψήφισα τον.. εαυτό μου!

Κάποιο έλεγαν ότι αν δεν εκλεγόσασταν, όπως και έγινε, δεν θα παραμένατε στο δημοτικό συμβούλιο, θα υποβάλατε την παραίτηση σας από δημοτικός σύμβουλος…
Πόσο αφελείς ήταν!  Ως δήμαρχος αγωνίστηκα για το καλό των Βριλησσίων. Το ίδιο θα κάνω και από την θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την ίδια μαχητικότητα. Τιμώ την ψήφο των συνδημοτών μου βριλησσιωτών στους οποίους οφείλω και την όλη πολιτική διαδρομή μου. Άλλωστε τα πολιτικά πρόσωπα αυξάνουν το πολιτικό τους κεφάλαιο όταν είναι στην αντιπολίτευση!

Μια που μιλάτε και με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής πώς κρίνετε την σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Στηρίζω με όλες τις δυνάμεις μου την προσπάθεια του πρωθυπουργού τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στην ανάταξη της οικονομίας μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση. Βεβαίως και γίνονται λάθη όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Αλλά θεωρώ ότι το ισοζύγιο είναι θετικό. Όπως θα μου επιτρέψετε με αφορμή την ερώτησή σας να κάνω μια … θεσμική επισήμανση.

Ποια είναι αυτή;
Κάποιοι μίλησαν για «κομματικές παρεμβάσεις» μου με αφορμή την απόσυρση της διάταξης για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην ναυτική βάση ύστερα από επιστολή που απέστειλα στον πρωθυπουργό. Εκτός βέβαια από την «παρέμβαση» που απέτρεψε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα υπάρχει και αυτό που θεωρώ θεσμικό ζήτημα. Είμαι δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων και το συμφέρον του Δήμου μας είναι για εμένα υπεράνω όλων των άλλων πολιτικών ζητημάτων. Γιατί αυτή είναι η εντολή του εκλογικού σώματος. Εκπροσωπώ τους βριλησσιώτες για όλη την διάρκεια αυτής της τετραετίας και θα ανταποκριθώ στην εντολή τους.

Φωτό 1-2 :  Αργύρης Ντινόπουλος: «Ως δήμαρχος έδωσα αγώνα για μην τσιμεντοποιηθεί η ναυτική βάση με το υπόγειο  γκαράζ απορριμματοφόρων που ακόμη και σήμερα θέλει να φτιάξει στον πνεύμονα πρασίνου ο Ξένος Μανιατογιάννης. Ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγωνίζομαι για να φύγουν τα απορριμματοφόρα που παράνομα έχει εγκαταστήσει σε υπαίθριο γκαράζ στην ναυτική βάση από την αρχή της θητείας του!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ