Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Νέο επεισόδιο στην κόντρα: η μάχη μέσα από τις συνεντεύξεις τύπου

Δημοσιεύθηκε

στις

Λυκόβρυση – Πεύκη ή … Ελ Πάσο;

Σε προσωπικό ρινγκ πολιτικής μονομαχίας έχουν μετατρέψει το τοπίο των δημοτικών πραγμάτων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης οι πρώην και οι νυν, με στρατηγούς των «μαχών» το νυν Δήμαρχο της πόλης κ. Δημήτρη Φωκιανό, από την μία και τον πρώην Δήμαρχο Πεύκης και νυν επικεφαλής της μειοψηφίας στον Δήμο, κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον Δήμο οι μονομαχίες των δύο στρατοπέδων δεν αποτελούν είδηση, μιας και έχουν ξεκινήσει πολύ πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα. Τελευταία νέα από το… μέτωπο, δύο διαδοχικές συνεντεύξεις τύπου που έδωσαν αντίστοιχα και αρχικά ο Δήμαρχος και ως απάντηση ο κ. Θεοδωρακόπουλος, με τρόπαιο και πάλι τις εντυπώσεις. Μόνο που δεν είμαστε σίγουροι για το νικητή… 

• Δημήτρης Φωκιανός
Με αφορμή την ένταξη του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης στο πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Φωκιανός άνοιξε τον χορό των δηλώσεων, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες. Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκιανός δεν βιάστηκε να καταδικάσει το “μνημόνιο” που θα συναφθεί για τον ορθολογισμό των οικονομικών των υπερχρεωμένων δήμων, αφού, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή θα το ασπαστεί εάν διαπιστωθεί ότι κινείται προς το συμφέρον του Δήμου, μιας και ο ίδιος έχει ήδη αναγνωρίσει ότι το δημοτικό ταμείο είναι στο “κόκκινο”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δήμαρχος έριξε το βάρος της ευθύνης για το οικονομικό φόρτωμα, κυρίως του πρώην Δήμου Πεύκης, στους τότε διοικούντες, ήτοι στη Δημοτική Αρχή Θεοδωρακόπουλου: “αυτός ο εκτροχιασμός που αύξησε τις οφειλές του Δήμου κατά 65% χωρίς κανένα έργο υποδομής (εκτός του 1 εκατ. ευρώ στην κεντρική πλατεία), παρότι ο Δήμος έκανε αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων και έλαβε τριετή περίοδο χάριτος, οφείλεται σε πολλούς λόγους”, τόνισε ο κ. Φωκιανός, ξεχωρίζοντας πέντε από αυτούς: “η αύξηση του λειτουργικού κόστους του Δήμου, η απώλεια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η απώλεια ανταποδοτικότητας υπηρεσιών, οι εξωραϊσμοί και αναπλάσεις με ίδια έσοδα που δεν υπήρχαν και η κοστοβόρα επικοινωνιακή πολιτική – πελατειακές πρακτικές.” “Τέτοιες πρακτικές σαν και αυτές του πρώην Δημάρχου Πεύκης, έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση”, σχολίασε ο Δήμαρχος. Όσον αφορά το πρόγραμμα εξυγίανσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Φωκιανός σημείωσε: “Πολιτικά θα βόλευε μια Δημοτική Αρχή να μπει σε ένα υποχρεωτικό μνημόνιο, που θα το επιβάλει το Υπουργείο και θα το χρησιμοποιεί ως άλλοθι απέναντι στους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι “δεν το κάνω εγώ, αλλά το κράτος”. Εμείς, όμως, δεν θέλουμε τέτοιες δικαιολογίες, αλλά έχουμε το πολιτικό θάρρος ώστε τα μέτρα που χρειάζονται να τα πάρουμε. Άλλωστε, τα έχουμε ήδη ξεκινήσει από μόνοι μας. Αν το κράτος υποχρεώσει τους δήμους να μπουν σε μνημόνιο, που θα πρέπει μια δημοτική αρχή να υλοποιεί καθ’ υπόδειξη του κράτους, τότε δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια ούτε θα δεχθούμε οτιδήποτε. Απεναντίας, θα αντιδράσουμε σε ένα μνημόνιο, που θα κάνει κακό στο Δήμο ή στους δημότες. Με λίγα λόγια, περιορισμοί που θα καταδικάσουν το Δήμο σε ασφυξία και που θα υπονομεύσουν τη φυσιογνωμία του και τις παροχές προς τους πολίτες, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί. Από τη άλλη, δεχόμαστε την οικονομική συνδρομή του κράτους, όπως εξάλλου έχει υποχρέωση. Συγκεκριμένα, η επιδότηση του επιτοκίου του συνόλου των δανείων του Δήμου, η κάλυψη μέρους των τοκοχρεωλυσίων, μπορεί να αμβλύνει το οικονομικό βάρος. Επίσης, ως διοίκηση θέλουμε να μας δώσει τα αναδρομικά τα οποία μας οφείλει και να μη μας παρακρατά πόρους. Έτσι, σιγά σιγά εμείς με τις οικονομίες μας θα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα”. 

• Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Λίγες ημέρες μετά το “χτύπημα” Φωκιανού, ήρθε η απάντηση από τον κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος με δική του συνέντευξη τύπου απέρριψε τις κατηγορίες του νυν δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης περί καμένης γης: “Η λογική που περνάει “για όλα φταίνε οι προηγούμενοι” είναι καλό παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Οι πολίτες κλείνουν πλέον τα αυτιά τους. Και αναρωτιούνται. Καλά αυτός δεν μας έλεγε ότι έχει λύσεις για όλα, ότι έχει πρόγραμμα, ότι έχει το ένα, έχει το άλλο. Δεν αυτοδιαφημιζόταν ως νοικοκύρης; Ας τα εφαρμόσει, λοιπόν, αυτά που μας έλεγε”, σχολίασε στην τοποθέτησή του ο κ. Θεωδορακόπουλος. Ο επικεφαλής της μείζονος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που έκανε η δική του διοίκηση να περισώσει τον ακόμα πιο χρεωμένο Δήμο που παρέλαβε, όπως είπε, από τον παλαιότερο δήμαρχο της πόλης Παύλο Καμάρα, προσπάθειες που σαφώς είχαν αποτελέσματα: “αν ο δείκτης για το Δήμο μας είναι σήμερα λίγο επάνω από το 150 πριν από τέσσερα χρόνια ήταν επάνω και από το 200. Κι όμως, φθάσαμε το Δήμο μας εδώ χωρίς να καθυστερήσουμε ούτε μια ημέρα τις υποχρεώσεις του στους υπαλλήλους, στις τράπεζες, όπου χρώσταγε και χρωστάει, στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς κάνουμε οικονομία στην Πεύκη από το 2007 αμέσως μόλις αναλάβαμε. Γιατί τα χρέη ήταν τότε επάνω από 12,5 εκατομμύρια. Διαχειριστήκαμε με σεβασμό το δημοτικό χρήμα, κάτι που αναγνώρισε όλη η πόλη”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ