Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Επιτέλους αποχέτευση;

Δημοσιεύθηκε

στις

Διαβεβαίωση ότι ξεκινούν τα έργα στην Άνω Κηφισιά

Μπορεί εν έτει 2011 γειτονιά που θεωρείται από τις πλέον ελκυστικές στο λεκανοπέδιο να μην έχει αποχέτευση; Μπορεί, εάν και σε αυτή την περίπτωση έχουν λειτουργήσει τα γνωστά γρανάζια των ελληνικών μεθόδων. 

Ο λόγος για την περιοχή της Άνω Κηφισιάς, την οποία χρόνια τώρα ο οικείος Δήμος προσπαθεί να συνδέσει με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το θέμα γνωστό, όμως τα νεότερα θέλουν τα… γρανάζια να κινούνται και την πιθανότητα, ακόμα και μέσα στο μήνα που διανύουμε, να ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποπεράτωση της αποχέτευσης. 

• Κρατάει χρόνια

Με τα αίτια έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν αρκετές φορές: ο σχεδιασμός του κεντρικού αγωγού έπεφτε πάνω σε ρέμα, για την ακρίβεια το ρέμα Σαπφούς, σενάριο το οποίο καθόλου δεν άρεσε στις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που μπλόκαραν όλο αυτόν τον καιρό το έργο. Μάλιστα, ένας από τους αντιρρησίες του αγωγού ήταν και ο Δήμος Αμαρουσίου, στα διοικητικά όρια του οποίου είναι μεγάλο τμήμα του ρέματος. Εξ αρχής της δημοσιοποίησης των σχεδίων του έργου, οι κάτοικοι της Νέας Λέσβου, περιοχή του Αμαρουσίου, είχαν αντιταχθεί στην υλοποίησή του καθώς προέβαλαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα είχε ο αγωγός στο οικείο τους ρέμα Σαπφούς.  Μάλιστα με επικεφαλής την πρόεδρο του Συλλόγου Νέας Λέσβου και αντιδήμαρχο Αμαρουσίου, κα Ρένα Χαλιώτη, οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει δικαστικό αγώνα, ο οποίος τελικά οδήγησε στο μπλοκάρισμα της αποπεράτωσης της αποχέτευσης. Έκτοτε η κατάσταση είχε μείνει στάσιμη, με την πρόθεση να επανασχεδιαστεί η πορεία του αγωγού και την ελπίδα στην επόμενη προσπάθεια να μην υπάρχουν αντιδράσεις. 

• Τα βρήκαν

Παράλληλα με τα νέα σχέδια, οι Δήμοι Κηφισιάς και Αμαρουσίου προχώρησαν σε συνεχείς επαφές προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουν ένα αποδεκτό έργο. Όπως φαίνεται οι δύο πλευρές τα βρήκαν με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών της Κηφισιάς, κ. Νίκο Παναγιώτου να ανακοινώνει το χαρμόσυνο μήνυμα σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Με τελευταία απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αμαρουσίου εγκρίνει την νέα πορεία του αγωγού, μέσα από την οδό Σαπφούς, ώστε να περάσει από το σκεπαστό τμήμα του ρέματος στην συμβολή της με την οδό Πεντέλης, προκειμένου να προχωρήσει και, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, να “κουμπώσει“ με τον κεντρικό αγωγό, ολοκληρώνοντας την σύνδεση. Τέλος καλό λοιπόν.

• Από λεφτά;

Το που θα περάσει ο αγωγός βρέθηκε. Το ζητούμενο πλέον είναι το πώς. Για την ακρίβεια, ο τρόπος πληρωμής του έργου ώστε να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι, αφού, ως γνωστό τα έργα αποχέτευσης βαραίνουν απευθείας την τσέπη των πολιτών που συνδέονται στο δίκτυο. Εκτός εάν ο Δήμος βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης… Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Γιώργου Σκορδίλη, ο κ. Παναγιώτου τόνισε: “έχουν γίνει διαδικασίες προκειμένου να απαλλαγούν οι κάτοικοι από την εισφορά που τους αντιστοιχεί για το έργο και να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι κάτοικοι. Αυτή τη στιγμή, πάντως, η όλη διαδικασία ένταξης σε ένα τέτοιο πρόγραμμα καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας στις αρμόδιες υπηρεσίες”. 

• Σύντομα δίνεται λύση

Όπως και να έχει πάντως τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κ. Νίκο Χιωτάκη, τα συνεργεία μπορεί να βάλουν μπροστά ακόμα και στο αμέσως επόμενο διάστημα (Απρίλης – Μάης), προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει αφάνταστα μια ολόκληρη περιοχή για χρόνια. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ