Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ώρα ψηφοδελτίων: Αγώνας δρόμου για τις «λίστες» σε Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ – Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόκκινο χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση λόγω της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων και της ακρίβειας, με αποτέλεσμα τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Το Μαξίμου ναι μεν δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το 2023, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό στην επίσπευσή τους.

Στην παρούσα φάση, ο Απρίλιος δείχνει ως επικρατέστερος μήνας που θα στηθούν οι κάλπες και στα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Το μήνυμα που εκπέμπουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα σε πρόσωπα από την κοινωνία και ειδικά από την αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απευθυνθούν σε ευρύτερα ακροατήρια και να μην περιοριστούν στις στενές κομματικές επιλογές.

Το άνοιγμα που επιχειρούν έχει σχέση και με το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ανάγκη από πρόσωπα κύρους για να αποτρέψουν τη χαλαρή ψήφο. Το βάρος πέφτει ως επί το πλείστον στο Λεκανοπέδιο, στο οποίο ζει η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η περιφέρεια περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς υπάρχουν μια σειρά από νομοί όπως για παράδειγμα οι μονοεδρικές, οι οποίες θεωρούνται μείζονος σημασίας από τα δύο κόμματα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, Πειραιώς και Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, προκειμένου να έχουν το πάνω χέρι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής.

 

«Γαλάζια» στρατηγική

Τα στελέχη της Πειραιώς στέλνουν το μήνυμα της γαλάζιας πανστρατιάς και η στρατηγική που ακολουθούν έχει ως στόχο την ευρύτερη συσπείρωση των παραδοσιακά κομματικών και Κεντρώων ψηφοφόρων. Νέα στελέχη πάντως για να μπουν στις λίστες της Ν.Δ. θα πρέπει να περάσουν από κόσκινο, καθώς η υπόθεση Πάτση προκάλεσε μείζον πολιτικό θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και η εντολή που έχει δώσει είναι να μη γίνουν άλλα λάθη που θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει την ηθική υπόσταση της παράταξης.

Στελέχη της Πειραιώς πάντως υπογραμμίζουν ότι η προεργασία για τις λίστες έχει γίνει και υπογραμμίζουν ότι είναι πανέτοιμοι για ανακοινώσεις, με εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

«Κλειδί» για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει υποψήφιος στη Φθιώτιδα ή εάν θα μετακομίσει στο Επικρατείας ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες τα δεδομένα έχουν ως εξής:
-ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα,
-ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Μαρία Συρεγγέλα θα κατέβουν στον Δυτικό Τομέα,
-ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα διεκδικήσει την εκλογή τους στη Βουλή μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, απόφαση του πρωθυπουργού είναι να ενισχυθούν σημαντικά τα ψηφοδέλτια με γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου κατεβαίνει στην Α’ Πειραιώς, η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου στην Εύβοια, ενώ για την ευρωβουλευτή Μ. Σπυρκάκη ακούγεται ότι θα είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

 

Έως τα Χριστούγεννα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα ανανέωσης με στελέχη που θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την είσοδό τους στη Βουλή.

Κομματικές πηγές τονίζουν, ότι για την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων δόθηκε μια μικρή παράταση μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο μέρος τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στον Δυτικό τομέα.

Όσον αφορά στα «βαριά» ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ τα δεδομένα είναι τα εξής:
-ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος κατεβαίνει στην Α’ Αθηνών,
-ο Πάνος Σκουρλέτης που είχε εκλεγεί μέσω του Επικρατείας θα διεκδικήσει σταυρό  στο Βόρειο τομέα της Αθήνας.

Θέση στα ψηφοδέλτια θα πάρουν ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Στέργιος Καλπάκης και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος πιθανότητα στην Ανατολική Αττική.

Ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς.
Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό χώρο, προκειμένου να δώσει τεχνοκρατικό στίγμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πως θα κυβερνήσει τη χώρα.

Παράλληλα, εξετάζονται πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως έγινε με τις περιπτώσεις της τραγουδίστριας Ραλλίας Χρηστίδου και του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ