Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (19/11) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Ευθέως συναρτώμενη με την αύξηση του κόστους είναι η τιμολογιακή πολιτική, που ακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, κατά την τρέχουσα περίοδο μεγάλης αύξησης στο κόστος ενέργειας, όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας της Grant Thornton, μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων εγχώριων επιχειρήσεων. Περίπου το 75% με 76% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι αυξάνουν τιμές προϊόντων/υπηρεσιών σε ευθεία συνάρτηση με την αύξηση του κόστους. Μετακυλίουν, δηλαδή, το σύνολο του αυξημένου κόστους στους πελάτες τους. Άλλο ένα 12% προχωρά σε αυξήσεις τιμών υψηλότερες της ανόδου του κόστους, ενώ μόλις το 11% απορροφά μέρος του αυξημένου κόστους.

 

  • Μέτρια επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Οκτώβριο δείχνουν τα στοιχεία του της έρευνας PMI από την S&P Global. Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 48,1 μονάδες στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου του 2022, τιμή χαμηλότερη από τις 49,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Η κάμψη της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια, ωστόσο επιταχύνθηκε στην εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020.

 

  • 4 στους 10 καταναλωτές έχουν αγοράσει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 8 έως 11 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.000 καταναλωτών και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα το «καλάθι του νοικοκυριού» για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του.

 

  • Σε προδημοσίευση τέθηκε η δράση “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα” του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το πρόγραμμα που καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των ΜμΕ ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, είναι διαρθρωμένο σε 3 δράσεις. Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση (FiFo) και τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογούνται με τη σειρά που υποβάλλονται, μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης ανά κατηγορία Περιφέρειας. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φθάνει και το 60%.

 

  • Μείωση 1,1% έναντι αύξησης 10,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,6%, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 3,0%.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ