Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Όταν η απώλεια γίνεται ζωή”, του Φώτη Καρύδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Φώτη Καρύδα, Δημοσιογράφου και Πολιτευτή Βορείου Τομέα Ν.Δ. στο Χ-τύπο

Το 2015, στην Ελλάδα, οι δότες οργάνων αντιστοιχούσαν σε 2,7 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο μέσος όρος ήταν 20 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ειδικότερα, στην Ισπανία, ο μέσος όρος φτάνει τους 33 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην Ισπανία ένας νεφροπαθής μεταμοσχεύεται μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που αρχίζει αιμοκάθαρση. Στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 7 με 8 χρόνια.

O άδικος θάνατος της φοιτήτριας Έμμας Καρυωτάκη στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας τροχαίου από ασυνείδητο οδηγό, μας σόκαρε όλους. Η γενναία απόφαση των γονιών της να εκπληρώσουν την επιθυμία της και να δωρίσουν τα όργανά της μας συγκίνησε και αποτέλεσε μια φωτεινή και γενναία πράξη, που όπως φαίνεται άλλαξε τη δυναμική σε ένα πολύπαθο και ευάλωτο πεδίο της ανθρώπινης ζωής και της ιατρικής επιστήμης.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έγιναν δωρητές τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια διαδικασία σιωπηρή και ουσιαστική, που σηματοδότησε ο θάνατος της 21χρονης Έμμας. Μάλιστα, ο αυξητικός ρυθμός συνεχίζεται μετά τη δωρεά οργάνων του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, του 19χρονου Γρηγόρη από το Αγρίνιο και του 22χρονου Δημήτρη από την Πάτρα. Η απόφαση των οικογενειών να δωρίσουν τα όργανα των παιδιών τους έχει ευαισθητοποιήσει τους πολίτες περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αξίζει να επισκεφθείτε το website του Eθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (www.eom.gr), όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

Από έναν δότη μπορούν να σωθούν μέχρι και οκτώ ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση από τη στιγμή που πρόκειται για τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος, πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Μια πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας. Μια εθελοντική ενέργεια κοινωνικής ευαισθησίας. Ας ενημερωθούμε όλοι, ας συζητήσουμε με την οικογένειά μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς προκαταλήψεις. Η δωρεά οργάνων είναι μια γνήσια αλτρουιστική πράξη. Και η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει μακροχρόνια κουλτούρα, σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Όμως γίνονται πολύ σημαντικά βήματα, και υπάρχει ελπίδα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ