Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Εργαλειοποίηση Μεταναστευτικού”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η προκλητικότητα της Τουρκίας προς τη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είναι πολλές οι φορές που ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές. Η ελλάδα με νηφαλιότητα και ταυτόχρονα με αποφασιστικότητα απαντάει σε αυτές.

Δεν είναι λίγες η φορές που η Τουρκία εργαλοποιεί το μεταναστευτικό, ανθρώπους κατατρεγμένους. Η Κυβέρνηση όμως κατόρθωσε να το αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και να καθιερώσει τα σύνορά μας ως τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Το διοικητικό χάος που επικρατούσε το 2019, αλλά και όσα βίωσαν οι Έλληνες πολίτες στα ακριτικά νησιά μας με τις μεταναστευτικές εισβολές το Μάρτιο του 2020, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν με μεθοδεύσεις και λαϊκισμό, στον βωμό της ψηφοθηρίας αντιπολίτευση μέχρι και ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου, αντί να σταθούν συσπειρωμένοι σε ένα τόσο σοβαρό και εθνικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση στάθηκε μία κυβέρνηση που αμέσως έλαβε δράση και ουσιαστικά αντιμετώπισε και έλυσε το θέμα. Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές, οι οποίες έγιναν αρχικά πεδίο έντονης αντιπαράθεσης. Πέρυσι εισήλθαν στη χώρα μας 17.000 μετανάστες, όταν το 2015 είχαν εισέλθει παραπάνω από 900.000. Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν μέσα από την Ελλάδα, ενώ πέρυσι ήταν το 5%.

Τα νησιά του Αιγαίου ανέπνευσαν αφού από 40.000 μετανάστες που βρίσκονταν το 2019 σήμερα είναι μόλις 5.000. Απετράπησαν περίπου 45.000 μετανάστες να περάσουν στα θαλάσσια σύνορά μας. Οι δομές, για τις οποίες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου το έπαιζε καουμπόης, επιδεικνύοντας με καμάρι ότι αδιαφορεί για τον Πρωθυπουργό χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, αυτές οι δομές σήμερα μειώνονται διαρκώς. Από 121 το 2019 σήμερα είναι 33. Οι εκτάσεις αυτές αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες όπως έγινε πρόσφατα στον Ελαιώνα στη Σάμο. Τα δε διαμερίσματα που είχαν δεσμευτεί στο εξής θα διατίθενται για τη στέγαση ευάλωτων συμπολιτών.

Επίσης στις περιοχές αυτές η κυβέρνηση πέτυχε την διατήρηση του χαμηλού φόρου προστιθέμενης αξίας στα πέντε νησιά τα οποία φιλοξενούν σήμερα δομές υποδοχής μεταναστών. Επιπλέον, διατέθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση των περιοχών αυτών άνω των 100 εκατομμυρίων για δρόμους, έργα φωτισμού, έργα ύδρευσης, έργα αποχέτευσης, έργα που τώρα μένουν στου πολίτες των νησιών καθώς οι μετανάστες μειώνονται. Κι επειδή οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να λιαστούν και να εξαφανιστούν, μετά από συντονισμένες ενέργειες 15.000 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί ή έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες τους. Επιπλέον σήμερα τα αιτήματα ασύλου είναι λιγότερα των 20.000, όταν το 2019 τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου ήταν πάνω από 200.000.

Όσοι βασίστηκαν στο αφήγημα του μεταναστευτικού, λαϊκίζοντας προκειμένου να μένουν στην επικαιρότητα, σήμερα έχουν πρόβλημα, μιας κι έχασαν το αφήγημά τους. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα τους αρωγός και το θέμα του μεταναστευτικού τους το έλυσε. Γιατί το βέβαιο είναι ότι δεν το έλυσαν εκείνοι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ