Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Τέλος στον τουρκικό Αναθεωρητισμό”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Η τουρκική προκλητικότητα για άλλη μία φορά χτυπάει κόκκινο. Αυτή τη φορά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της δύσης. Πέρα από την ένταση που δημιουργεί όσον αφορά την Ελλάδα, προκαλεί με τις δηλώσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η στάση αυτή προβληματίζει διπλά τους Συμμάχους καθώς θεωρούν πως από τη Μαδρίτη θα πρέπει να σταλούν ηχηρά σήματα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι στην Ρωσία και όχι να εξελιχθούν οι κρίσιμες εργασίες σε ένα «πάρε δώσε» το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των συμμάχων.

Η Κομισιόν, με δήλωση του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, «Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο». Οι ΗΠΑ κινήθηκαν αντίστοιχα καλώντας την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβιάζει ευθέως την «κόκκινη γραμμή». Τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό στον Έβρο, όπου η Ελλάδα έκανε σαφές ότι τα σύνορα αυτά είναι σύνορα όλης της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2020 είχαμε την μία παραβίαση μετά την άλλη στο Αιγαίο.

Η Κυβέρνηση με τον πιο σαφή τρόπο δηλώνει ότι η εποχή του επεκτατικού αναθεωρητισμού και της κωμικοτραγικής ερμηνείας της ιστορία ανήκει στο παρελθόν. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μία προσπάθεια κατανόησης από την Διεθνή Κοινότητα του τουρκικού αναθεωρητισμού, έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που απεικονίζουν με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις και παράλληλα, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), προβάλλουν τις τουρκικές αξιώσεις και συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Τέλος φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Είναι η πρώτη φορά όπου η Διεθνής Κοινότητα ενημερώνεται για το τι πραγματικά συμβαίνει, ώστε συσπειρωμένη να τερματίσει το τουρκικό παραλήρημα άμεσα. Συσπείρωση που είναι απαραίτητη και αυτονόητα απαιτητή και στο εσωτερικό της χώρας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ