Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Σουλτάνος απασφάλισε: Γιατί η Ελλάδα στοχοποιείται από τον Ερντογάν – Κρίσιμη Σύνοδος της ΕΕ την άλλη εβδομάδα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, λόγω της ακραίας ρητορικής Ερντογάν και όλες οι ενδείξεις πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι είναι καθοριστικής σημασίας το διάστημα που ακολουθεί.

Η στρατηγική έντασης από τον «Σουλτάνο» που θεωρείται απρόβλεπτος καθώς έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει απειλές στα ελληνικά μέσω twitter, υποχρεώνουν την Αθήνα σε επαγρύπνηση.

«Οι πρόγονοι σου ξέρουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να το ξαναζήσετε. Το τίμημα θα είναι βαρύ», είναι το τελευταίο μήνυμα του τούρκου προέδρου προς την Ελλάδα και προσωπικά το Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ακραία ρητορική Ερντογάν πρέπει να προσθέσει κανείς:

Α. Τα εμπρηστικά ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας, που καλλιεργούν πολεμικό κλίμα με την Ελλάδα.

Β. Το ενδεχόμενο προβοκάτσιας μέσω αβάσιμων κατηγοριών κατά των ελληνικών αρχών ότι άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών στον Έβρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας αφγανικής καταγωγής.

Γ. Την αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου, με πρόσχημα ότι οι συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) απαγορεύουν την στρατιωτικοποίησή τους.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία το παραλήρημα των γειτόνων, καθιστά όμως σαφές ότι θα απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι παίζει μπάλα στο γήπεδο της διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει να διατηρεί το κλίμα έντασης και ευελπιστεί ότι θα αποκομίσει κέρδη από τη στρατηγική που ακολουθεί.

 

Η… κατάρρευση

Όσοι γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες, λένε με νόημα ότι η επιθετική ρητορική του κ. Ερντογάν κατά της Ελλάδας, συνδέεται και με τα προσκόμματα που βάζει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και με τη Βόρεια Συρία. Πρόκειται όπως τονίζουν, για μια ρητορική η οποία αποσκοπεί στο να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει εξαιτίας των πολιτικών που έχει ακολουθήσει στην οικονομία της Τουρκίας που βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Η λίρα καταρρέει, η μεγάλη πλειονότητα της τουρκική κοινωνίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα ο Σουλτάνος να κινδυνεύει με ήττα στις εκλογές που θα γίνουν εντός του 2023.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χάνει στον β’ γύρο, όποιον αντίπαλο και να έχει απέναντί του, τον υποχρεώνει να ανεβάσει τους τόνους κατά χωρών όπως είναι η Ελλάδα.

 

Επίδειξη δύναμης

Στην ουσία, ο κ. Ερντογάν κατασκευάζει εχθρούς, για να καταφέρει να φανεί και πάλι ελκυστικός σε ένα σκληροπυρηνικό  ακροατήριο, καθώς για πρώτη φορά η κοινωνία του δείχνει να του γυρνά την πλάτη.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ψάχνει ένα πεδίο στο οποίο θα μπορέσει να κάνει επίδειξη δύναμης, ώστε να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών μακριά από τα πραγματικά προβλήματα.

Τα ελληνοτουρκικά είναι το καλύτερο αφήγημα για τον ίδιο, προκειμένου να ξεφύγει από τον εφιάλτη της οικονομίας, που αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα της διακυβέρνησής του.

 

Ρευστό διεθνές σκηνικό

Το γεγονός ωστόσο ότι είναι στρατηγική επιλογή του να ανοίξει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, καθιστά σαφές ότι θέλει να αξιοποιήσει το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στόχος του είναι να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα από τη Δύση και όσο δεν τα καταφέρνει τόσο θα τραβά το σχοινί, με ρίσκο ακόμη και να του γυρίσει μπούμερανγκ αυτή η στρατηγική.

 

Τρομοκρατία

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 του μήνα, θα δείξει εάν αποδίδει καρπούς η τακτική του ανατολίτικου παζαριού με πρόσχημα τις «τρομοκρατικές» όπως τις αποκαλεί ομάδες του PKK σε Σουηδία, Φινλανδία.

Το γεγονός πάντως ότι ο Γ. Γ.του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναγνώρισε ότι είναι αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, δείχνει ότι παραμένει ένας ισχυρός παίχτης.

 

Σε ετοιμότητα

Στην Αθήνα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι δεν πρόκειται να κοπάσει το κλίμα έντασης που καλλιεργεί ο Τούρκος Πρόεδρος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άπαντες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Με δεδομένο ότι ο υδράργυρος θα παραμείνει στο κόκκινο και τους επόμενους μήνες, η Αθήνα θα επιμείνει στην εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

 

Αποτρεπτική ικανότητα

Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τον τουρκικό αναθεωρητισμό στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου και θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Το μήνυμα που στέλνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα και μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Επίσης, «όπλο» στα χέρια της Ελλάδας είναι 16 χάρτες που ξεκινούν από το status quo που κατοχυρώθηκε με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων και απεικονίζουν τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ