Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος…»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκάθαρος όσον αφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του ΔΗΣΥ στην Λευκωσία.

«Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος, έχουν θάρρος… Όπλο μας το διεθνές δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές μας συμμαχίες, δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών με καλή πίστη, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε πάντως αιχμές για τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η ρωσική εισβολή απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοσδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μια γειτονική χώρα. Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974… Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και την Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, διεμήνυσε ότι απορρίπτονται ασυζητητί οι τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές και των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα πως «το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά». «Πρέπει», τόνισε, «να κτίσουμε πάνω στα γερά θεμέλια, να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων έγιναν».

Η Ελλάδα στις απειλές αντέταξε την ενίσχυση της άμυνας και της διπλωματίας της τόνισε. «Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη» ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή και η ενεργειακή κρίση, που κλονίζουν την παγκόσμια ειρήνη αλλά και την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη. «Δεν υπήρχε άλλη ελληνική κυβέρνηση που να διαχειρίστηκε τόσες διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε.

«Κάναμε πράξη το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκε και αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα τα τελευταία της δάνεια στο ΔΝΤ, ενώ μόλις χθες το Eurogroup εισηγήθηκε την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα το 2020 στον Έβρο αμύνθηκε, προστάτεψε τα σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και τα σύνορα της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων για το καλό του κυπριακού λαού» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκθειάζοντας τόσο τον Γλαύκο Κληρίδη, ιδρυτή του κόμματος, αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Ανασταδιάδη όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Λύση του Κυπριακού με πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων»

«Δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο», επισήμανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μεγαλόνησο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ