Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Σύμμαχός μας το εμβόλιο”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Οικονομολόγου, ΜΒΑ Συμβούλου Επιχειρήσεων Πολιτευτή ΝΔ, ΒορείουΤομέα Β1 Αθηνών

Όλα έδειχναν ότι θα έχουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι ή έτσι τουλάχιστον ελπίζαμε όσον αφορά την πανδημία που μας ταλανίζει τόσο καιρό. Δυστυχώς όμως τα κρούσματα αυξάνονται ξανά ραγδαία, με μία αύξηση 297% σε μία εβδομάδα. Αυτή τη φορά στοχοποιούνται οι νέοι, από τη μια γιατί θέλουν να διασκεδάσουν και να κερδίσουν ξανά τη ζωή τους και συγχρωτίζονται σε κέντρα διασκέδασης, από την άλλη γιατί είναι ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Μη ξεχνάμε ότι αυτά τα παιδιά είναι κλεισμένα σχεδόν δύο χρόνια, έδωσαν πανελλήνιες ή είναι φοιτητές που δεν έζησαν φοιτητική ζωή. Νέοι που έχουν ανάγκη να βρεθούν με συνομηλίκους και να ζήσουν. Το μοναδικό όπλο και ο μόνος συμμαχός τους, τα εμβόλια. Το δώρο της επιστήμης για τη ζωή.

Ελπίζαμε ότι δεν θα ακούγαμε ξανά για νέο κύμα πανδημίας κι όμως είμαστε ενόψει τέταρτου κύματος, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δ, που είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ένα τέταρτο κύμα που δεν είναι Ελληνική υπόθεση, αλλά αφορά όλο τον κόσμο. Μέσα στα θέματα έντονης συζήτησης είναι και πάλι η μάχη της μάσκας. Μάσκα ή όχι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους; Όσο κι αν θέλουμε να δούμε το θέμα με καλή διάθεση ένα νέο κύμα πανδημίας δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί από κοινωνική και οικονομική άποψη.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι ακόμα και στην ιδέα νέου lockdown, αλλά το πλήγμα στην οικονομία θα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Οι συνέπειες στον τουρισμό που τόσο χρειαζόμαστε και περιμένουμε θα είναι ανεπανόρθωτες, αφού η επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας θα είναι άμεση. Οι δυνατότητες οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρηματιών θα είναι πλέον περιορισμένες. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ο εμβολιασμός. Όσο πιο πολλοί εμβολιαστούμε, τόσο πιο ισχυρό γίνεται το τείχος ανοσίας. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους που φυσικά έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν. Είναι λογικό να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και φοβίες για να προτρέψουμε τα παιδιά να εμβολιαστούν, όπως συμβαίνει σε κάθετι καινούργιο. Είναι όμως η ασπίδα τους, η προστασία των παιδιών για να ζήσουν ελεύθερα, μακριά από τον κίνδυνο να νοσήσουν και έστω ένα μικρό ποσοστό αυτών να νοσήσει σοβαρά. Το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν κάνει μία δόση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι το φθινόπωρο να έχουμε φτάσει στο 70% με 75% και της αντίστοιχης ανοσίας του πληθυσμού. Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, η Κυβέρνηση επιζητεί την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσω των self-test εντοπίζεται ένα ποσοστό άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η τακτική διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική στην μείωση της διάδοσης του ιού.

Ας κρατήσουμε το μήνυμα του Πρωθυπουργού για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι: «Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ