Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Δ. Μάρκου στο Χ-τύπο: “Προτεραιότητα ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός”

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος περιγράφει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Δημήτρης Μάρκου.

Ο δήμαρχος παρουσιάζει τις δράσεις του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία και στη συνέχεια εξηγεί πως καταφέρνει και υλοποιεί έργα στο δήμο τονίζοντας: “επειδή ήδη από την προηγούμενη θητεία μας είχαμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό και τη διαδικασία των έργων, τώρα είναι η περίοδος που υλοποιούνται”.
Στην καθιερωμένη ερώτηση για τα προβλήματα του δήμου του, ο κ. Μάρκου τόνισε ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πόλεις να αποκτήσουν τους πολυπόθητους χώρους σχολείων, παιδικών χαρών, πλατειών και σωστού οδικού δικτύου με πεζοδρόμια και σωστές υποδομές.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Σπάτων Αρτέμιδος, κ. Δημήτρης Μάρκου έχει ως εξής:

Κύριε Δήμαρχε, η πρώτη ερώτηση αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Πως ανταποκρίθηκε ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος και ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα που αρχίζουμε να επιστρέφουμε στην “κανονικότητα”;
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες εμφάνισης του Covid-19 στη χώρα μας κληθήκαμε να λάβουμε άμεσα αποτελεσματικές αποφάσεις για να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό την δημόσια υγεία στις πόλεις μας. Οι σημαντικότερες ενέργειες που μπήκαν σε εφαρμογή είναι:

  • μίσθωση αεροσκάφους για επαναπατρισμό μαθητών Λυκείου από την Γαλλία κατά την έναρξη της πανδημίας
  • μάσκες, αντισηπτικά και συνεχείς απολυμάνσεις σε σχολεία – δημόσια κτήρια – υπαίθριους χώρους και σημεία συνάθροισης κοινού
  • μηχανήματα ειδικού τύπου αντισηψίας και απολύμανσης αέρα σε αίθουσες διδασκαλίας
  • τηλεφωνικό κέντρο στη Διεύθυνση κοινωνικής Πολιτικής για τις ανάγκες των δημοτών με 24ωρη λειτουργία
  • παράδοση κατ´οικον προϊόντων παντοπωλείου – ΤΕΒΑ
  • έκτακτο προσωπικό με 2μηνες συμβάσεις
  • αύξηση προσωπικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και διεύρυνση ωφελούμενων του προγράμματος
  • διανομή μέσων ατομικής προστασίας και συνεχή ενημέρωση στον οικισμό Ρομά
  • διανομή γευμάτων ημερήσιας σίτισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής στον οικισμό Ρομά, στους δικαιούχους του «Βοήθεια στο σπίτι» και όπου αλλού παρίστατο ανάγκη
  • Αύξηση ποσού οικονομικής ενίσχυσης ευπαθών ομάδων
  • έκτακτες αιμοδοσίες κ.α.

Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας πως δεν επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» όπως την γνωρίζαμε. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Ακολουθώντας όλοι τις οδηγίες προστατεύουμε τη δημόσια υγεία.

Κατά πόσο μπορείτε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας εν μέσω πανδημίας και σε ποιες κατευθύνσεις θα ρίξετε το βάρος σας στο επόμενο διάστημα;
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν πολλές δυσκολίες καθώς όλες οι υπηρεσίες κλήθηκαν να λειτουργήσουν με το μισό προσωπικό. Παρόλα αυτά, επειδή ήδη από την προηγούμενη θητεία μας είχαμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό και τη διαδικασία των έργων, τώρα είναι η περίοδος που υλοποιούνται, αφού γνωρίζετε την μεγάλη και ιδιαίτερα χρονοβόρα περίοδο της πρώτης φάσης των μελετών και διαγωνισμών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις καθώς οι ανάγκες εστιάζονται σε όλες τις κατευθύνσεις. Κάθε συνεργάτης μου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δουλεύει και έτσι παράγουμε έργο σε όλους τους τομείς.

Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, στην δεύτερη συνεχόμενη θητεία σας, που θα στεκόσασταν;
Έχουμε δημιουργήσει όλη την υποδομή ώστε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων φωτιστικών και λαμπτήρων με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας LED. Ένα ακόμα μεγάλο έργο που τείνει να ολοκληρωθεί, είναι αυτό της αντικατάστασης των παλαιών ρολογιών νερού με νέους ψηφιακούς μετρητές ύδρευσης. Η εγκατάσταση του έργου επιτρέπει να γίνεται η διαχείριση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης μέσω προγράμματος τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού και με αυτόν τον τρόπο στοχεύουμε στην μείωση των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης Σπάτων και Αρτέμιδος.
Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση ενός κοινόχρηστου χώρου σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος πραγματοποιήθηκε για να αναβαθμίσει το τμήμα αυτό της Αρτέμιδας, να αποτελέσει πόλο έλξης, να ενοποιήσει τα σύγχρονα πολιτιστικού χαρακτήρα δρώμενα, να ελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και να είναι ιδιαίτερα προσπελάσιμο από άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες. Η παρέμβαση κινήθηκε στην κατεύθυνση της αειφορίας και εναρμονίστηκε με το φυσικό περιβάλλον, ακολουθώντας το ανάγλυφο της περιοχής. Είναι ένας ανοικτός δημόσιος πολυθεματικός χώρος αναψυχής και πρασίνου με πίστα skate, διαδρομή με ταρτάν, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, πινγκ-πονγκ και σκάκι, χώρους ξεκούρασης και πικ-νικ διαθέσιμος σε όλους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;
Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε οι πόλεις μας να αποκτήσουν τους πολυπόθητους χώρους σχολείων, παιδικών χαρών, πλατειών και σωστού οδικού δικτύου με πεζοδρόμια και σωστές υποδομές.
Ένα από τα βασικότερα αιτήματα των δημοτών μας είναι η ανάγκη συντήρησης και επέκτασης της ασφαλτόστρωσης ολόκληρου του οδικού δικτύου. Κύριο μέλημά μας είναι οι μελέτες ανάπλασης, κατασκευής ανακατασκευής και συντήρησης των οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, επέκτασης αυτών, καθώς και κατασκευής, συντήρησης και επισκευής κιγκλιδωμάτων και στηθαίων του οδικού δικτύου. 40 δρόμοι ολοκληρώνονται στους οποίους τοποθετήθηκαν κράσπεδα για την κατασκευή πεζοδρομίων, ενώ προηγήθηκε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με νέο από πολυαιθυλένιο. Τα έργα αυτά εκτελούνται σε περιοχές με κυρωμένη πράξη εφαρμογής των οποίων η υλοποίηση εκκρεμούσε για δεκαετίες.

Περιοχές του δήμου σας είναι εξαιρετικά δημοφιλείς κατά την θερινή περίοδο. Πως προσπαθεί να τις αξιοποιήσει ο δήμος;
Διατηρούμε για ακόμα μία χρονιά τη «Γαλάζια Σημαία» το παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας που απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές τις οποίες διαχειρίζονται Δήμοι. Κάποια από τα κριτήρια είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, η ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων, η περιβαλλοντική διαχείριση, η ασφάλεια, τα ναυαγοσωστικά μέσα και οι πρώτες βοήθειες, οι εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κολυμβητικού κοινού κ.α. Επιπρόσθετα στην πόλη μας δραστηριοποιούνται καταστήματα εστίασης, φαγητού και διασκέδασης, καθώς και πολλά καταλύματα τα οποία στο σύνολό τους προσφέρουν μια σειρά από πραγματικά ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Στοχεύοντας στην καλύτερη αξιοποίηση και προβολή των υποδομών και εγκαταστάσεων των πόλεών μας, ο Δήμος μας έχει δημιουργήσει διαφημιστικό video για την τουριστική του προβολή και ανάδειξη των στοιχείων της Ιστορίας, της Παράδοσης, της γαστρονομίας, της φιλοξενίας των κατοίκων του και της ομορφιάς του τόπου μας.
Ο Δήμος μας ωστόσο, έχει ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Επίσης σε εξέλιξη είναι η συνεργασία μας και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για την ανάπτυξη των τομέων Παιδείας και Πολιτισμού, προβολής, τουριστικής ανάπτυξης κ.α.

Η έλλειψη πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της απλής αναλογικής, δυσχεραίνει το έργο σας;
Υπάρχει δυσχέρεια, αυτό είναι αυτονόητο, σε πολλές περιπτώσεις ίσως να σήμαινε και ακυβερνησία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης συμφωνεί με τις προτάσεις μας. Εξάλλου όλοι το καλό του τόπου μας επιθυμούμε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ