Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Σε τι κόσμο ζούμε;”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαριάνθης Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου, Αντιπροέδρου Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγου, ΜΒΑ Πολιτευτή ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών στο Χ-τύπο

Μέσα στην τρέλα των καιρών που ζούμε, αξίες και πρόσωπα από την μία στιγμή στην άλλη μεταβάλλονται, οι ήρωες απομυθοποιούνται, καταβαραθρώνονται, ένα προτεταμένο δάχτυλο αρκεί για να ρίξουμε στην πυρά ανθρώπους που θαυμάζαμε και εκτιμούσαμε και ο όχλος να χειροκροτεί με μανία. Λαϊκά δικαστήρια στήνονται επί εβδομάδες στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αυτοί που με τόση ευκολία εξυμνούσαν το έργο και την προσωπικότητα του «ήρωα», με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία την καταδικάζουν και την εξευτελίζουν, αψηφώντας: «το αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου». Από το μυαλό όλων μας περνάει πόσο απλό είναι να κατηγορήσεις κάποιον, μέχρι να τον καταστρέψεις και την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε πόσο τρομαχτικός είναι ο κόσμος αν αληθεύουν οι κατηγορίες. Ένας κόσμος άρρωστος που παρακμάζει, απόλυτη έλλειψη αξιών και ηθικής. Κι αυτός που σοκάρεται από τις καταστάσεις το κρύβει γιατί είναι ένας μεταξύ πολλών που δεν εκπλήσσονται. Τότε καταλήγουμε όλοι μαζί να συμφωνούμε, να κινούμε συγκαταβατικά το κεφάλι μας και να αναρωτιόμαστε «σε τι κόσμο ζούμε;» Σε έναν κόσμο που δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε, που ίσως η καθημερινότητα γίνεται αυτοσκοπός, ή ο εύκολος πλουτισμός εθισμός.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο, που δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών, γυναικών, ανθρώπων και ζώων, η κυβέρνηση παίρνει αντίστοιχα μέτρα για την απόλυτη προστασία τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει, να γίνει ένας καλύτερος τόπος για τα παιδιά, για τους πολίτες της. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν, αλλά σκληρή δουλειά για την επίτευξη του στόχου. Μήνυμα αισιοδοξίας μας δίνει το γεγονός ότι κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Ένας προϋπολογισμός που καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και στον οποίο προβλέπεται για το 2022 ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για το 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα υποστηρίχτηκε εντός του 2022 από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 4,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και 4,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.  Προς όφελος των πολιτών και στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής  κρίσης, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις, όπως ενδεικτικά είναι η διπλή αύξηση  του κατώτατου μισθού κατά 9,7% συνολικά μέσα στο 2022, η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών, η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, η διπλή οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης. Μέτρα και πολιτική βούληση ώστε ο κόσμος που ζούμε να είναι καλύτερος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ