Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

“Σε λάθος κατεύθυνση η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων”

Δημοσιεύθηκε

στις


Με αφορμή τη συνάντησή του με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, για το κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αξιολόγηση και η μέτρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων αποτελεί ένα αυτονόητο και απαραίτητο εργαλείο για κάθε φορέα. Πρέπει όλοι να τις επιζητούν και να μην τις φοβούνται. Για να πάψει ο στιγματισμός και η απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Για να μην μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.
Η αξιολόγηση όμως δεν μπορεί να επισείεται ως φόβητρο ή ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων εργαζομένων, και άρα μέσο τιμωρίας και όχι εργαλείο βελτίωσης.
Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγεται για την εφαρμογή της, βεβιασμένα και αντιεπιστημονικά, οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα.
Μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται το νόμο, θα έπρεπε όμως, πρωτίστως, να είχε λάβει υπόψη της το Σύνταγμα, που επιβάλλει τη Διοικητική Αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοκρατία. Και αξιοκρατία με ποσοστώσεις δεν γίνεται…..
Από την άλλη πλευρά, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απομονώσουν και να καταγγείλουν τις μεμονωμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους που δεν τιμούν τον όρκο που έχουν δώσει στο Σύνταγμα.
Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τις ελλείψεις και τις μειώσεις προσωπικού, κατάφερε να λειτουργήσει ως πρότυπο και ως υπόδειγμα δημόσιου φορέα, έχοντας κερδίσει στην πράξη το αυτονόητο δικαίωμα να  διευθύνει τα  του οίκου της.
Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλεία του, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα εύρυθμης δημόσιας υπηρεσίας.
Αξιολόγηση, όμως, κατά παρέκκλιση των αρχών της αξιοκρατίας και της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να γίνει, διότι ποσόστωση ως προς την αξιολόγηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής δεν είναι νοητή, με δεδομένους τους αριθμητικούς περιορισμούς, που έχουν τεθεί εκ των προτέρων. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.  
Επειδή λοιπόν κάθε δημόσιος λειτουργός, όπως είναι και ο Περιφερειάρχης, υποχρεούται να τηρεί, πάνω από όλα, το Σύνταγμα, μου είναι αδύνατον να προβώ σε αξιολόγηση, με αυτούς τους όρους, η οποία παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων έμπρακτα.
Κάποιοι, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις , επέλεξαν από τώρα, το δρόμο της σιωπής…. ».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ