Ελάτε στην παρέα μας

Ηλιούπολης

Προεπιλογή Δήμου για το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Δημοσιεύθηκε

στις


Με αφορμή ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και σχετικές ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, ο Δήμος Ηλιούπολης γνωστοποιεί πως  έχει επιλεγεί σε πρώτο στάδιο από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, για την πιθανή ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που  θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4093/2012.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των ακραίων συνθηκών φτώχειας και βελτιστοποίησης των μεθόδων αντιμετώπισης των ζητημάτων του κοινωνικού αποκλεισμού. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αποτελώντας ένα ύστατο προνοιακό δίχτυ ασφαλείας για άτομα και νοικοκυριά, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων, θα συνδεθεί με δράσεις επανένταξής τους.
Στη σχετική ανακλοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρονται ακόμα τα εξής:
“Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από την 01-01-2014 πιλοτικά σε δύο μόνο περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, και αποτελεί στόχο της Δημοτικής Αρχής η ένταξη του Δήμου μας σ’ αυτό, αφού πρόκειται να συνδράμει στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Η επιλογή συμμετοχής του Δήμου μας σ’ αυτό το πρώτο διερευνητικό στάδιο έγινε με κριτήρια τις κοινωνικές υποδομές που διαθέτει, τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει, την διοικητική του οργάνωση και κοινωνικοοικονομικά πληθυσμιακά στοιχεία, που ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.
Στην κατεύθυνση υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου μας στη μελέτη εξειδίκευσης και εφαρμογής του προγράμματος, που εκπονείται αυτή τη χρονική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης και της παραπάνω συνεργασίας με την Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου, πραγματοποιήθηκε στις 18/11/2013 στον Δήμο Τεχνική συνάντηση ομάδας εκπροσώπων του Υπουργείου και του Δήμου, με θέμα τις παρεχόμενες κοινωνικές παροχές και τις διαδικασίες διαχείρισής τους. Στην  ομάδα εργασίας του Υπουργείου, στην οποία  συμμετείχαν ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και δύο εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του Υπουργείου την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, παρασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αναγκαίες πληροφορίες από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Ομάδας Εργασίας, και να επιτευχθεί η συμμετοχή του Δήμου μας  σε αυτή την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακραίας φτώχειας στην πόλη μας”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ