Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικό παρασκήνιο: Όσα ψιθυρίζονται για τον Κασσελάκη σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν την εσωκομματική εκλογική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και δεν κρύβουν ότι διαμορφώνονται νέα πολιτικά δεδομένα.

Επισήμως βέβαια τόσο το Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζουν ότι δεν εμπλέκονται, είναι όμως προφανές ότι η δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη, έχει αλλάξει άρδην τις εκτιμήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από την εμφάνιση του 35χρονου επιχειρηματία, οι περισσότεροι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα “ξεφούσκωνε” ακόμη περισσότερο, καθώς η αποχώρηση του Α. Τσίπρα από την ηγεσία έβαζε τέλος σε κάθε προοπτική εξουσίας.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και η κ. Αχτσιόγλου με τις διαφορετικές θέσεις που ανέπτυξαν κατόρθωσαν να φέρουν εκ νέου στο επίκεντρο ένα κόμμα το οποίο έδειχνε να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Η επικράτηση στον α’ γύρο του κ. Κασσελάκη και η σχεδόν βέβαιη έλευσή του στο… θρόνο της Κουμουνδούρου από αύριο το βράδυ, προκαλεί ποικίλες συζητήσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, το πρόσωπο που θα βρεθεί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τεράστια σημασία, καθώς θα καθορίσει τη στρατηγική τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

 

Γαλάζιες” εκτιμήσεις

Γαλάζιοι” βουλευτές, έλεγαν στον “Χτύπο” ότι ανεξάρτητα από το εάν θα κερδίσει τη “μάχη” ο κ. Κασσελάκης ή η κ. Αχτσιόγλου, από εδώ και στο εξής δεν θα έχουν απέναντι τους ένα ακέφαλο κόμμα.

Σημείωναν επίσης ότι άλλη θα είναι η αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Αχτσιόγλου στη Βουλή και άλλη με τον κ. Κασσελάκη και υπογράμμιζαν ότι τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο.

Δύο είναι τα στοιχεία που ψιθυρίζουν οι “γαλάζιοι βουλευτές:

  1. Η μαζική συμμετοχή των σχεδόν 150.000 ανθρώπων και κυρίως των 40.000 νέων μελών που εγγράφηκαν για να ψηφίσουν και είναι προς διερεύνηση,
  2. Η κυβέρνηση δεν θα “παίζει” πλέον μόνη της, καθώς οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την απαίτηση να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας που θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται επίσης ότι η μαζική συμμετοχή δείχνει σε μεγάλο βαθμό και τις υπόγειες διεργασίες που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Όπως σημειώνουν οι διεργασίες αυτές διαμορφώνουν νέο πολιτικό περιβάλλον και δείχνουν την έντονη κινητικότητα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα

Υπ’ αυτό το πρίσμα στο μικροσκόπιο των “γαλάζιων” στελεχών έχει μπει για τα καλά ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος λόγω του άφθαρτου προφίλ που διαθέτει θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

 

Έκπληξη πρώτου μεγέθους

Για τη Χαριλάου Τρικούπη η μαζική προσέλευση στις κάλπες της πρώτης Κυριάκης ήταν μια μεγάλη έκπληξη, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φημίζεται για τις σχέσεις που διαθέτει με την κοινωνία.

Δεν είναι μάλιστα λίγα τα στελέχη που αναγνωρίζουν ότι ο κ. Κασσελάκης κάνει γκελ στους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους για τους οποίους ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας μάχη χαρακωμάτων.

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ίσως πήραν μέρος και ψηφοφόροι οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές έδωσαν ψήφο στο ΠΑΣΟΚ”, έλεγε στον “Χτύπο” έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του Κινήματος.

Σημείωνε μάλιστα ότι αυτοί οι ψηφοφόροι στέλνουν μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να αλλάξει ρότα και ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Οι ψίθυροι στη Χ. Τρικούπη αφορούν κατά κύριο λόγο τον κ. Κασσελάκη και κατά δεύτερο την κ. Αχτσιόγλου, λόγω του ότι ο πρώτος δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στον προοδευτικό κόσμο.

Η αγωνία πλέον στο ΠΑΣΟΚ είναι εάν θα καταφέρει να διεκδικήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιωθεί σ’ αυτή, με ότι αυτό θα σημάνει για τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Κεντροαριστερά.

 

Χωρίς πολιτική πρόταση

Γαλάζια” και “πράσινα” στελέχη παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τη δική του πρόταση διακυβέρνησης.

Αναγνωρίζουν όμως ότι η στήριξη στον κ. Κασσελάκη από ανθρώπους που δεν ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι πολίτες διψούν για κάτι διαφορετικό και σημειώνουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τους συσχετισμούς.

 

Η… διάσπαση

Σε κάθε περίπτωση, ούτε στο Μαξίμου, ούτε στη Χ. Τρικούπη μπορούν να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της μικρής και μεγάλης διάσπασης.

Τα επιτελεία του Μαξίμου και του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι συγκρούονται σε αυτές τις εκλογές δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, δύο διαφορετικοί κόσμοι με καθαρές διαχωριστικές γραμμές για το πως πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπ’ αυτή την έννοια το τοπίο ίσως να είναι διαφορετικό εάν δεν καταφέρουν να συνυπάρξουν αυτοί που θέλουν ένα αριστερό κόμμα, με αυτούς που θέλουν στροφή σε πιο ρεαλιστικές επιλογές

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ