Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (23/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Τέσσερα νέα μέτρα στην μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα: α) Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση, β) Έλεγχος των προμηθευτών όπως και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γ) Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά, δ) Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών – ο καταναλωτής σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας. Ο ίδιος ανέφερε σχετικά: “Αν και ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών και κυρίως στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα η Ελληνική οικογένεια να δυσκολεύεται υπό το βάρος των ανατιμήσεων. Για αυτό το λόγο προχωρούμε σε ενίσχυση των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση από την προηγούμενη περίοδο ώστε να πετύχουμε τρία πράγματα: 1. Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας και αλλά και την επικέντρωση σε περιπτώσεις υψηλού ρίσκου με σύμμαχο τον καταναλωτή , 2. Τόνωση του ανταγωνισμού και βελτίωση της διαφάνειας στο προσδιορισμό των τιμών τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική πώληση, 3. Τελικά σταθεροποίηση αλλά και μείωση των τιμών στο ράφι σε προϊόντα αναγκαία για την διαβίωση του νοικοκυριού.”

 

  • Μείωση 1,8% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας το β’ τρίμηνο φέτος και ανήλθε σε 110.519.977 χιλ. ευρώ, έναντι των 112.572.779 χιλ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (24,7%). Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (0,2%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Εκπαίδευση (33,2%).

 

  • Την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχολίασε με δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΕΕΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέροντας: “Από όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση του να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι και αυτό είναι κάτι θετικό καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. […] Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση τους.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ