Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ορόσημο η 14η Μαΐου: 2+3 «κλειδιά» για επανεκκίνηση του τουρισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στον τουριστικό κλάδο, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν αργεί η μέρα, για την ασφαλή επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Η περσινή χρονιά λόγω της υγειονομικής κρίσης είχε ως αποτέλεσμα οι  απώλειες να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αλλά πλέον διάχυτη είναι η αισιοδοξία, ότι φέτος τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά.
Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη ότι οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, μπορεί να αρχίσουν και πριν από τις 14 Μαΐου, έχουν αλλάξει το κλίμα σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Οι εξελίξεις άλλωστε στον τομέα του εμβολιασμού είναι κάτι παραπάνω από θετικές, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς.
«Στην Ελλάδα νοιαζόμαστε, αλλά και έχουμε αποδείξει ότι πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων», είναι η φράση την οποία χρησιμοποιεί συχνά πυκνά ο κ. Θεοχάρης.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρούνται στο ακέραιο.
Με αυτό ως δεδομένο και με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει η σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιωτών από πολύ συγκεκριμένες χώρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η σταδιακή απελευθέρωση θα αφορά:

  • Τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Τις ΗΠΑ
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Το Ισραήλ
  • Τη Σερβία και
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΕΑ).

Προϋποθέσεις
Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι πως θα γίνει πράξη η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς ο covid-19 είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη.
Το σίγουρο πλέον είναι ότι δεν θα μπορεί κανένας τουρίστας να μπει στη χώρα χωρίς να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν.
Tο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που υιοθέτησε η Ε.Ε. μετά από πρόταση του πρωθυπουργού αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ξένους τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι σε κάθε περίπτωση οι ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν σε ασφαλείς προορισμούς, ένας από τους οποίους είναι και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα «κλειδιά» για να κάνει κάποιος ξένος τουρίστας τις διακοπές του στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  1. Θα πρέπει ή να είναι εμβολιασμός, ή να έχει αναρρώσει πλήρως από την ασθένεια ή να έχει αρνητικό τεστ.
  2. Όταν έρθει, θα υποβληθεί με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο.
  3. Θα επικαιροποιηθούν με βελτιώσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν σήμερα.

Τα «εργαλεία»
Για το λόγο αυτό θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των rapid test, τα οποία θεωρούνται βασικό «εργαλείο» υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να περιορίζονται αμέσως όσοι νοσούν.
Έμφαση δίνεται και στα ξενοδοχεία καραντίνας για τα κρούσματα, ενώ και φέτος θα ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα καθιστούν σαφές ότι η Ελλάδα βάζει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο.

Εργαζόμενοι
Ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες που θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμούς , σχετίζεται με τον εμβολιασμό των εργαζόμενων του κλάδου.
Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, θα δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα.
«Με αυτό το μέτρο θα εδραιωθεί ένα τείχος ανοσίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους τουρίστες. Αυτό θα μας επιτρέψει να τους κρατήσουμε όλους υγιείς και ασφαλείς», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Τουριστική χρονιά
Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς παράγοντες του κλάδου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το 2021 θα είναι καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με στοιχεία, λόγω κορονοϊού και της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε ένα χρόνο πριν, τα έσοδα από τον τουρισμό κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2019.
Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών,  φέτος αναμένονται εισπράξεις από 8 έως 9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα δώσει αύξηση 3% στο ΑΕΠ.
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν, ότι τα μηνύματα που φτάνουν άμεσα ή έμμεσα από τον τομέα του τουρισμού, είναι όλο και καλύτερα τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Η αισιοδοξία πηγάζει από δύο βασικές διαπιστώσεις που είναι οι εξής:

  • καταγράφονται μαζικές κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο,
  • οι χώρες που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν τους εμβολιασμούς ταχύτερα από την Ευρώπη, δείχνουν ξαφνικά ενδιαφέρον, για την Ελλάδα.

Ο κ. Θεοχάρης μάλιστα τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη, «θα θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης για το μέλλον», γεγονός που θα αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ