Ελάτε στην παρέα μας

Περιστερίου

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο Χ-τύπο: “Εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, έχω μάθει να δίνω αποκλειστικά μάχες αγάπης και να τις κερδίζω”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η εφημερίδα μας έχει πραγματικά την τιμή να φιλοξενεί έναν από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους της χώρας, ο οποίος επί 20 χρόνια, πλέον, έχει στα χέρια του το τιμόνι του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Αττικής. Ο λόγος για τον κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, δήμαρχο Περιστερίου.

Ο κ. Παχατουρίδης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που θα γίνουν και σε αυτήν τετραετία στο δήμο, στο Υπερ – Εμβολιαστικό Κέντρο που ξεκίνησε να λειτουργεί στην πόλη και στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου που βρίσκονται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.
Με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο ο δήμαρχος αναφέρεται στο μυστικό των εκλογικών του επιτυχιών με τα ποσοστά ρεκόρ και απαντά στο ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζει σε αυτήν την 20ετή πορεία του στο δήμο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη:

Κύριε Παχατουρίδη, συνηθίζουμε στην πρώτη ερώτηση που θέτουμε στους δημάρχους να ζητάμε να μας κάνουν έναν σύντομο απολογισμό του έργου τους. Στη δική σας περίπτωση αυτό θα ήταν κάπως άτοπο, καθώς είστε δήμαρχος Περιστερίου από το 2002 και είναι μεγάλο το εύρος των παρεμβάσεων και του έργου σας. Έτσι, θα θέλαμε να ρωτήσουμε για τις παρεμβάσεις σας στην τρέχουσα δημοτική θητεία.
Μεγάλο υπερσύγχρονο υπόγειο πάρκινγκ, νέο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο και θεατρικός χώρος άξιος να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και εκδηλώσεις πολιτισμού, μέσα στην εξέλιξη της τρέχουσας θητείας μας, θα γίνουν άλλη μια επιπλέον δωρεά καρδιάς, από εμάς, τους φανατικά ταγμένους στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας των συμπολιτών μας.

Κύριε δήμαρχε, πως προσπαθεί ο δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να σταθεί αρωγός των πολιτών στα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία;
Όπως σε ολόκληρη την επικράτεια και σε παγκόσμια κλίμακα, έτσι και στην πόλη του Περιστερίου των 500.000 κατοίκων, αντιμετωπίζουμε από έτους, έναν άκρως επικίνδυνο και πρωτοφανή επιδρομέα, που επελαύνει με ραγδαίους ρυθμούς και πολιορκεί την ανθρώπινη υγεία και ζωή των συμπολιτών μας. Το πολυτιμότερο δηλαδή αγαθό της ανθρώπινης οντότητας, ανά τον κόσμο και την οικουμένη όλη.
Μέσα από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Περιστερίου και την συλλογική μας ευαισθητοποίηση, έχουμε επιστρατεύσει διαδικασίες και εφαρμογές ιατρικής μέριμνας, πρόληψης και διάγνωσης, αποβλέποντας στην περιφρούρηση της υγείας των συνανθρώπων μας.
Ειδικότερα και επιπροσθέτως, κρίνουμε άκρως καθοριστικό και το επισημαίνουμε, ότι Δωδεκανήσου και Αγ. Βασιλείου, το ευρείας επιφάνειας ευρισκόμενο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου, πρόκειται να λειτουργήσει ως Εμβολιαστικό Κέντρο «COVID-19». Με ό,τι συνεπάγεται το γεγονός αυτό, ως προς την λαοπληθέστατη τοπική μας κοινωνία και γενικότερα τις τρέχουσες και κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες, πρόληψης και προφύλαξης όλων των συνανθρώπων μας.

Ο δήμος Περιστερίου λειτουργεί σημαντικές κοινωνικές δομές. Μπορείτε να μας πείτε συνοπτικά τι προσφέρουν και σε ποιους απευθύνονται;
Για εμάς, οι Δομές των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθώς και οι μηχανισμοί αλληλεγγύης, έχουν αναλάβει κυρίαρχη θέση και δραστική αποστολή στους σημερινούς καιρούς, όπου η ανθρώπινη φωνή ανάγκης βοά και εκπέμπει εκκωφαντικά SOS στους διαύλους κοινωνικής ευαισθητοποίησης και συνδρομής. Οι ευπαθείς και πληττόμενες κοινωνικές ομάδες, έχουν κατηγοριοποιηθεί και ανάλογα με τη διαβάθμιση των κριτηρίων ευπάθειας και αδυναμίας, έχουν ενταχθεί σε ποικίλα, στοχευμένα προγράμματα στήριξης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης.

Προγράμματα ικανά να τροφοδοτήσουν τις ασθενέστερες οικογένειες συμπολιτών, με απαραίτητες τονωτικές ενέσεις, σε όλα τα πεδία διαβίωσής τους, που πάσχουν και εμφανίζουν στερητικούς δείκτες και προβλήματα. Και μάλιστα, αδιακρίτως ηλικιών. Αρχής γενομένης από τα βρέφη και μια δική μας, ολόζεστη αγκαλιά φροντίδας τους, στη συνέχεια δε, τους μαθητές, τους εφήβους, τους φοιτητές, τους μεσήλικες και υπερήλικες.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον να καταφέρετε να υλοποιήσετε το τεχνικό πρόγραμμά σας και σε ποιους τομείς ρίχνετε το βάρος σας;
Είναι γεγονός, ότι ο ευρύτερος κοινωνιολογικός, υγειονομικός και οικονομικός μανδύας, έρχεται σήμερα αναπόφευκτα, σκεπάζει και επηρεάζει τον ολικό τεχνικό μας προγραμματισμό και την αυτούσια υλοποίησή του. Όπως και να ‘χει, με ορθολογιστικές και προσεγμένες επιλογές στις υποδομές της πόλης που χρήζουν αναδιάρθρωσης, δεν παύουμε να εστιάζουμε και να στοχεύουμε. Είτε πρόκειται για οδικές συντηρήσεις, είτε για υπόγειες ή επίγειες εφαρμογές και παρεμβάσεις, είτε για τεχνικά ή τεχνολογικά εγχειρήματα που συμβαδίζουν και συνδυάζονται με τον ολοένα και μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό μιας μεγαλούπολης. Κομβικής του Λεκανοπεδίου Αττικής και όχι μόνον, όπως ακριβώς αρμόζει και αναλογεί στην πόλη του Περιστερίου.

Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις για το προσεχές διάστημα που θα μπορούσατε να ανακοινώσετε;
Προσαρμοσμένοι λόγω πανδημίας, στις αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, με σύνεση, περίσκεψη και πιστή τήρηση των κανόνων και των μέτρων προστασίας της υγείας όλων των συμπολιτών μας, επινοούμε εκδηλώσεις εξωστρέφειας, αποσυμπίεσης και ψυχαγωγίας, μέσα από διαδικτυακές δυνατότητες και επιλογές. Με απώτερο στόχο, να κρατήσουμε τον πολίτη, τον συνάνθρωπό μας, όρθιο, ζωντανό, ευδιάθετο και αισιόδοξο.
Σε σχέση με την κάθε χρονική περίοδο που διανύουμε, κατεξοχήν δε τις εορταστικές, και στην παρούσα παρά ταύτα δυσχερή φάση, πάνω στην πόλη όλη και την κοινωνία της, φροντίζουμε να μη σταματάει η πνοή ανέμου ελπιδοφόρου, με οξυγόνο ανάσας και δροσιάς, της ανθρώπινης ψυχής. Και διατήρησης ζωντανών και ενεργών, των αισθήσεων όλων των συμπολιτών μας. Κόντρα στην απενεργοποίηση και τον μαρασμό τους, από τις κρατούσες, δυσμενείς, εθνικές αλλά και παγκόσμιες συνθήκες.

Πως καταφέρνει μία δημοτική αρχή να εκλέγεται, τόσες φορές, με ποσοστά ρεκόρ μάλιστα, σε έναν τόσο μεγάλο δήμο, όπως το Περιστέρι;
Με την αγάπη. Με ανθρώπινες σχέσεις που πηγάζουν από την αγάπη και σε εκείνη στηρίζονται. Εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, έχω μάθει να δίνω αποκλειστικά, μάχες αγάπης και να τις κερδίζω. Η πόλη και ο πολίτης, συνειδητά και ηθελημένα, έχουν από μένα τοποθετηθεί στον βαθύτερο πυρήνα του ενδιαφέροντος, της προσήλωσης, των ιδεών και του οράματός μου. Αποτελούν το κίνητρό μου και την αγάπη της ζωής μου. Για μένα προσωπικά, ένα είναι και θα εξακολουθεί να παραμένει το θεαματικό ρεκόρ. Ρεκόρ αγάπης στη σχέση, το βλέμμα, τα λόγια, το άγγιγμα, την προσφορά ανάμεσα στους ανθρώπους αυτού του αγαπημένου τόπου, της γενέτειράς μου, και σε ‘μένα, που τιμούν με τη διαχρονική επιλογή και την απόλυτη εμπιστοσύνη τους.

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια στιγμή από αυτήν την περίπου 20ετή θητεία σας στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, ποια θα ήταν αυτή;
Η στιγμή που «σκάει» καθημερινά ο ήλιος και ξημερώνει ο Θεός την κάθε ‘μέρα. Είναι εκείνη, η δική μου η στιγμή, που ατενίζω περιμετρικά τον ορίζοντα του Περιστερίου και ταυτόχρονα περιστοιχίζομαι από δύναμη περίσσια, από δυνατή πίστη και ορμή, για τα μελλούμενα της πόλης. Για τα μεγάλα του αύριο, που περιμένουν να την υποδεχθούν και με μείζονα αρτιότητα να την εξοπλίσουν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ