Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέο πολιτικό τοπίο: Προβάδισμα Ν.Δ. με μικρές αντοχές από την κοινωνία

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύπλοκο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή της χώρας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι τουλάχιστον απρόβλεπτες.

Η  κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ναι μεν επιδεικνύουν αντοχές, είναι όμως προφανές ότι το παραμικρό λάθος είναι ικανό να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.
Οι απανωτές κρίσεις με το νέο αυστηρό lockdown, την καθίζηση στην αγορά, τα προβλήματα από τον «Ιανό», την υπόθεση Λιγνάδη και την παραίτηση Ταραντίλη, καθιστούν σαφές ότι τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τα γεγονότα αστυνομικής βίας και τα βίαια επεισόδια της περασμένης Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, γίνεται σαφές ότι το περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό.
Οι εικόνες ντροπής, όπου κουκουλοφόροι ξυλοκοπούσαν επί 2,5 λεπτά έναν αστυνομικό, επαναφέρουν στο προσκήνιο καταστάσεις μίας άλλης εποχής για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Ανεξάρτητα από τις ευθύνες που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το βέβαιο είναι ότι μια σπίθα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω, με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνική γαλήνη και συνοχή.
Μέσα σε όλα αυτά, αξιοσημείωτο είναι ό,τι αρθρογράφοι που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι η υπομονή του κόσμου εξαντλείται.
Ουδείς ασφαλώς υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή, αλλά από τη στιγμή που ο πολιτικός χρόνος έχει τους δικούς του ρυθμούς, όλα μπορούν να συμβούν.
Βουλευτές της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι ο Φεβρουάριος και οι πρώτες ημέρες του Μάρτιου, δυσκόλεψαν την κυβέρνηση, σημειώνουν όμως ότι αυτή είναι που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Όπως εξηγούν, οι κινήσεις που θα κάνει από εδώ και στο εξής, αλλά και το πολιτικό εκτόπισμα του πρωθυπουργού, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.

Το… όπλο
Το μεγάλο «όπλο» σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι το ισχυρό προβάδισμα που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.
Όλες oι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να καρπωθεί τη φθορά της κυβέρνησης.

Οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι:

  • Η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από 13,1% έως 17,4%, που είναι μεγαλύτερη του 8,4% που καταγράφηκε στις εκλογές τον Ιούλιο του 2019.
  • Ο Κ. Μητσοτάκης κερδίζει με άνεση τον Α. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός καταγράφει υπέρ του διαφορές που ξεκινούν από το 14% και φτάνουν το 30%, ενώ ο κ. Τσίπρας σε ορισμένες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Η πανδημία
Το πλέον κρίσιμο στοιχείο που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη διαφορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις έχει σχέση με τη διαχείριση που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παρά τα κυβερνητικά λάθη, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει την άποψη ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας.
Στη δημοσκόπηση της Alco μάλιστα, οι πολίτες δηλώνουν κατά 41% ότι η διαχείριση της πανδημίας θα ήταν χειρότερη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ μόλις το 18% δηλώνει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει ικανός να ανακάμψει, καθώς τα ποσοστά του είναι πολύ μικρότερα από αυτά των εκλογών, γεγονός που προβληματίζει την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό, καθώς κυριαρχεί η σύγκρουση μεταξύ αυτών που θέλουν το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και αυτών που πιστεύουν στην αριστερή ταυτότητα.
Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καθαρή γραμμή πλεύσης και η όποια προσπάθεια γίνεται να ακυρώνεται, κάτι που έγινε σαφές από τους λάθος χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας MRB, το 56,5% δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκα αρνητικά την υπόθεση και μόλις το 32,2 δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένοι.

Εξάντληση
Τα ευρήματα αυτά δεν είναι παρά φωτογραφίες της στιγμής, αλλά δείχνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή, λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η υπομονή του κόσμου βρίσκεται σε οριακό σημείο και η ψυχολογία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Ένα τυχαίο γεγονός όπως για παράδειγμα αυτό με την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη είναι ικανό να φέρει τα πάνω κάτω και ανατρέψει τις έως τώρα ισορροπίες.

Επόμενα βήματα
Ζητούμενο σ’ αυτή τη νέα συγκυρία, είναι το ποιος θα καταφέρει να δώσει ελπίδα και προοπτική σε μια κοινωνία που βρίσκεται εγκλωβισμένη στα σπίτια της από την κρίση του κορονοϊού.
Για τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου το «λίπος» που έχει βοηθήσει στις αντοχές της οικονομική κρίσης εξαντλείται και ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από εδώ και στο εξής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην πείθει ακόμη, αλλά στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει σχέδιο ανασυγκρότησης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ