Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τείχος… προστασίας: Ποιοι, πώς, πότε παίρνουν σειρά για εμβολιασμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές για να χτιστεί τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΕΣΥ δέχεται αφόρητη πίεση που αναμένεται να ενταθεί  τις επόμενες ημέρες, με τις προβλέψεις μάλιστα να κάνουν λόγο για κορύφωση των κρουσμάτων έως την Καθαρά Δευτέρα.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως άκρως ανησυχητική, καθώς υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που είναι κάτω των 38 ετών, ενώ νοσηλείας χρήζουν παιδιά και έφηβοι.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις νέες μεταλλάξεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, γίνεται σαφές ότι χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να ανακοπεί η διασπορά του ιού.
Τα δεδομένα είναι τέτοια, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένη ετοιμότητα και αργή επιστροφή σε μια στοιχειώδη κανονικότητα, καθώς ο «αόρατος εχθρός» είναι παντού.
Οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αποφεύγουν να κάνουν εκτίμηση για το πότε ακριβώς πρέπει να ανοίξει η οικονομία και να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.
Η πλέον αισιόδοξη εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα έρθει προς τα τέλη του μήνυμα, κάτι που αφήνει μικρές ελπίδες για ένα καλύτερο Πάσχα, σε σχέση με αυτό που ζήσαμε πέρυσι.
Ωστόσο, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, από τη στιγμή που τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός θεωρείται εξαιρετικά ύπουλος.

Χωρίς απρόοπτα
Ο μόνος βέβαιος δρόμος για να μπει τέλος στον εφιάλτη, δεν είναι άλλος από τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας στην κοινωνία.
Οι εμβολιασμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς απρόοπτα, είναι όμως σαφές ότι ο στόχος της «ανοσίας της αγέλης» δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι.
Αυτό που θα επιτευχθεί όμως, είναι ο εμβολιασμός των πληθυσμιακών ομάδων αφενός άνω των 60 ετών, αφετέρου αυτών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς για τις ομάδες που στην περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν από τον νέο κορονοϊό είναι πολύ πιθανόν να μπουν στο νοσοκομείο.
Ένα από τα όπλα στη μάχη κατά του ιού είναι και η αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Το νέο εμβόλιο θα είναι το τέταρτο που θα μπει στο σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, προκειμένου να γίνει πράξη η ανοσία του πληθυσμού.
Η Ελλάδα θα λάβει από την Johnson & Johnson 4,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενώ με βάση τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν φτάσει περίπου 1,255 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Η πρώτη παράδοση από την Johnson & Johnson εκτιμάται πως θα είναι εντός του Απριλίου, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο πόσες θα είναι οι πρώτες ποσότητες που θα έρθουν.

Ο προγραμματισμός
Το πλάνο του εμβολιασμού θα καθοριστεί αναλόγως και με βάση αυτές τις ποσότητες, αλλά και το πώς τρέχει ο εμβολιασμός, οπότε θα αποφασιστεί πότε θα «ανοίξει» η διαδικασία και για τους κάτω των 50 ετών.
Ο αγώνας δρόμου για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να μη χαθεί ούτε μια δόση, πάει έως τώρα καλά, καθώς δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Ειδικότερα:
• 1.750.000 εμβολιασμοί προγραμματίζονται μέχρι το τέλος Μαρτίου
• Οσοι είναι άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.
• Σειρά θα πάρει το εμβόλιο της Curevac, από το οποίο θα η Ελλάδα θα λάβει 5,3 εκατομμύρια δόσεις.

Υποκείμενα νοσήματα
Εντός του μήνα αρχίζει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτοί είναι:

  • Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
  • Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
  • Ασθενείς με κυστική ίνωση.
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
  • Άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.

Η σειρά
Θα ακολουθήσει η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.
Όσον αφορά στα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο.
Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο, αλλά προβλέπεται οι διαδικασίες να είναι γρήγορες.

Τουρισμός
Νέα δεδομένα δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, καθώς η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι πολύ πιθανό να ανοίξει προς τα τέλη Μαΐου.
Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε εργαζομένους και κατοίκους νησιωτικών περιοχών και τουριστικών προορισμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ