Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Τα νέα δεδομένα για το λιανεμπόριο και το «παράθυρο» για τον Μάρτιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας κρατά για ακόμη μία εβδομάδα τα καταστήματα κλειστά, με τους εμπόρους να βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, καθώς το άνοιγμα του λιανεμπορίου μεταφέρεται από τη μία εβδομάδα στην επόμενη και πλέον έχει ουσιαστικά χαθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η ημερομηνία επαναλειτουργίας της αγοράς παραμένει ακόμα άγνωστος «Χ», ωστόσο κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Αν και τις τελευταίες μέρες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, η προτεραιότητα που δίνεται στο άνοιγμα αγοράς αναφορικά με τον σχεδιασμό για σταδιακή άρση των μέτρων, θεωρείται δεδομένη καθώς όσο το λουκέτο στα καταστήματα συνεχίζεται και το κόστος για την οικονομία ανεβαίνει.

Στο τραπέζι πάντως μετά και την θετική τοποθέτηση των λοιμωξιολόγων παραμένουν οι ημερομηνίες μέσα στον Μάρτιο ώστε να δοθεί το «πράσινο» φως για το λιανεμπόριο και αυτό δημιουργεί μία χαραμάδα ελπίδας ότι έστω στο τέλος του μήνα τα καταστήματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βρεθούν για ακόμη μία εβδομάδα στο μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να προχωρήσουν, αν αυτά το επιτρέψουν, στις απαραίτητες εισηγήσεις.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης όπως ήδη έχει διατυπωθεί είναι τα καταστήματα όταν ανοίξουν, να λειτουργήσουν κανονικά και χωρίς τις μεθόδους click away και click inside αλλά μόνο με το sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό αποκλειστικά για το λιανεμπόριο και με χρονικό περιορισμό ως προς την παραμονή στα καταστήματα.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τους εμπόρους πάντως που για άλλη μία εβδομάδα θα περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις από κυβέρνηση και ειδικούς, είναι ο Απρίλιος και ο πασχαλινός τζίρος, καθώς ενδεχόμενη απώλειά του θεωρείται καταστροφική για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ