Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τόσο καιρό κλεισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο σπίτι λόγω της πανδημίας, απομονωμένοι, με τα ψυχολογικά και οικονομικά μας θέματα και την ελπίδα ότι «μια λεμονιά θα ανθίσει στη γειτονιά». Εκεί που οι εμβολιασμοί προχωράνε, η «ελευθερία» έρχεται πιο κοντά από ποτέ, εκεί που κινούμαστε με δειλά βήματα, ανακτούμε την κανονικότητά μας, συμβαίνουν στυγερά εγκλήματα που παγώνουν την κοινωνία.

Παρά την γκρίνια, που ίσως είναι ίδιον του λαό, για την εγκληματικότητα και το θέμα της ασφάλειας, η Ελλάδα είναι και παραμένει ασφαλής σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και όχι υποθέσεις. Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σ’ολόκληρη την ΕΕ. Το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες σειράς εγκλημάτων ανεξιχνίαστων, προς το παρόν που ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας. Για το λόγο αυτό η ΕΛΑΣ προχωράει σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, μέσω περισσότερων περιπολιών με ευέλικτες ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα τη μιά βγαίνει και φωνάζει για υπερβολική αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του lockdown και τώρα πάλι κουνάει το δάκτυλο και ξαναφωνάζει για μη αστυνόμευση στις γειτονιές.

Τέλος πάντων αντιπολίτευση δεν γίνεται λέγοντας το αντίθετο σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις ή ενέργειες. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση να ψέγει την Κυβέρνηση και για τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών. Μια σημαντική ενέργεια με την οποία ολοκληρώνεται με επιτυχία η εφαρμογή του Νόμου 4738/2020 για τη «Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας» και με τη χώρα να εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο. Ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Μέσω της πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού οι οφειλέτες θα μπορούν για πρώτη φορά να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσον αφορά τις οφειλές προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων, η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις. Τώρα λογικά θα πει κανείς ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, αφού οι 420 δόσεις μεταφράζονται σε 35 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δίνεται μια ανάσα, μια 2η ουσιαστική ευκαιρία για να μπορέσει ο πολίτης να ορθοποδήσει να αλλάξει τη ρότα της ζωής του χωρίς το φόβο των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, την δέσμευση και τον πλειστηριασμό της ακίνητης και κινητής περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Επιπλέον, προβλέπεται διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στα ευάλωτα νοικοκυριά χορηγείται επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210€ μηνιαίως για 5 έτη. Τα προβλήματα ετών δεν λύνονται δια μαγείας, όμως βλέπουμε την τροχιά που δύναται να οδηγήσει στο φως.

 

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ