Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ο Π. Φιλίππου στο Χ-τύπο: “Στόχος μας οι πολίτες να απολαμβάνουν τη φύση στην καθημερινότητα τους”

Δημοσιεύθηκε

στις


Τις σοβαρές επιφυλάξεις του, για την «επιστροφή στην κανονικότητα» εξέφρασε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη στην αυστηρότητα των μέτρων.

Ακόμη, ο πολύπειρος δήμαρχος Σαρωνικού ενημερώνει για τα μέτρα που έχει πάρει ο δήμος για να στηρίξει τους πολίτες σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο, ενώ μεγάλη αναφορά γίνεται για τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην περιοχή τους θερινούς μήνες, καθώς αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λουόμενους.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου τονίζει την διαχρονική προσπάθεια της δημοτικής του αρχής είναι να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στους δήμους, η οποία μοιάζει να αποδίδει επιτέλους καρπούς.

Αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω στη συνέχεια του δημάρχου Σαρωνικού, κ. Πέτρου Φιλίππου:

Κύριε Δήμαρχε, υποστηρίζεται από την κυβέρνηση ότι η χώρα αρχίζει να επιστρέφει, μέχρι ενός σημείου, στην κανονικότητα σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία. Συμφωνείτε;

Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι εμβολιασμοί ασφαλώς συντελούν στην επαναφορά των ρυθμών της ζωής, υπάρχουν ωστόσο μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα ή να έχουν εφαρμοστεί σε άλλη λογική. Για παράδειγμα, το λοκντάουν του χειμώνα αφορούσε τελικά, όπως είδαμε, συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας μας: τους νέους και τα παιδιά, τους άνεργους, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες εστίασης κα. Αυτούς τους ανθρώπους τους κλείσαμε ερμητικά στα σπίτια τους αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να ανασάνουν, την ίδια ώρα που στους δρόμους, στα εργοστάσια, σε μεγάλες επιχειρήσεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς γινόταν το αδιαχώρητο. Η Ελλάδα αναδείχθηκε “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη στην αυστηρότητα των μέτρων, σύμφωνα με επιστημονικούς δείκτες (πχ. Oxford COVID-19 Government Response Tracker), με τα αποτελέσματα, όμως, να μην είναι τα αναμενόμενα. Ακούμε λόγω χάρη, ότι το ιικό φορτίο σε κάποιες περιοχές έχει ανέβει ή παραμένει στάσιμο. Τώρα, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ανοίξει ασύντακτα όλες τις δραστηριότητες. Έχω λοιπόν σοβαρές επιφυλάξεις για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Πως προσπαθεί ο Δήμος να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων;

Εμείς ως δήμος έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε να ανοίξουμε τις δραστηριότητες με τρόπο συντεταγμένο και κατά το δυνατό, ασφαλή. Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν τα σχολεία, όπου ο δήμος ανέλαβε ενεργό ρόλο στην καθαριότητά τους και στην προμήθεια υλικών υγιεινής για μαθητές και προσωπικό. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σεβόμενοι την ανάγκη των παιδιών για κοινωνικότητα και επιστροφή στους φίλους και στα ενδιαφέροντά τους, έχοντας ταυτόχρονα το μυαλό μας στην πανδημία.

Επίσης προετοιμάζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, ώστε σύλλογοι και ομάδες να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο και να ξεκινήσουν τις προπονήσεις τους ενώ στο πεδίο του πολιτισμού, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, εκπονήσαμε πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι με επίκεντρο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κοινότητες, ώστε με αποκεντρωμένο τρόπο, οι πολίτες να ψυχαγωγηθούν μετά από μια δύσκολη περίοδο εγκλεισμού.

Παράλληλα, συνεχίζουμε συστηματικά τη διανομή τροφίμων μέσω των κοινωνικών δομών του δήμου εξυπηρετώντας νοικοκυριά σε ευαλωτότητα. Οι δομές αλληλεγγύης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν σταμάτησαν στιγμή να στηρίζουν τους συμπολίτες μας, αναλαμβάνοντας πρωτοποριακές πρωτοβουλίες όπως το «Μείνε Σπίτι, ερχόμαστε εμείς κοντά σου» και ενισχύοντας το ρόλο κοινωνικών δομών, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι.

Ενισχύουμε ταυτόχρονα το Κέντρο Υγείας Καλυβίων το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς covid-19 και εμβολιαστικό κέντρο και συνεχίζουμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα αιμοδοσίας, πάντα με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την ίδια στιγμή προχωράμε σε συστηματικές απολυμάνσεις των οχημάτων της δημοτικής συγκοινωνίας αλλά και των ανοιχτών και κλειστών δημοτικών χώρων.

Στην τομέα της οικονομίας, που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, εμείς αποφασίσαμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Για τον Δήμο Σαρωνικού η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερη, καθώς η περιοχή φιλοξενεί πολλούς περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για την λειτουργία του δήμου και πως προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε;

Πράγματι η περιοχή μας συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών κατοίκων της πρωτεύουσας λόγω της εγγύτητάς της σ’ αυτήν. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν είναι μόνο η εγγύτητα μοναδική παράμετρος που προσελκύει επισκέπτες, καθώς η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει φυσικές ομορφιές, υπέροχες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας. Ειδικά για το ερχόμενο ιδιαίτερο καλοκαίρι όπως και για το προηγούμενο, με την υγειονομική κρίση να κυριαρχεί, έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στην τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται τη μετάδοση του ιού.

Επίσης, η διαχρονική προσπάθεια της δημοτικής μας αρχής είναι να περιέλθει η διαχείριση των ακτών στους δήμους. Επισημαίνω ότι με την καθοριστική συμβολή της προηγούμενης διοίκησης τέθηκαν υπό την εποπτεία της ΕΤΑΔ και της Κτηματικής Υπηρεσίας. Θεωρούμε ότι η πολυνομία και οι αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων αφήνουν περιθώρια εκμετάλλευσης των παραλιών από επιτήδειους, μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, με αποτέλεσμα ο πολίτης είτε να μην έχει πρόσβαση σε αυτές, είτε να αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα για να τις απολαύσει, είτε να βλέπει να ξεφυτρώνουν άναρχα παράγκες. Εμείς έχουμε αγωνιστεί και διωχθεί για τους αγώνες μας. Θεωρώ όμως ότι πλέον έχουν σημειωθεί αποφασιστικά βήματα προκειμένου να αποδοθεί η διαχείρισή τους στους δήμους.

Γενικότερα, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι τώρα έργου σας, που θα στεκόσασταν; Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το προσεχές διάστημα;

Σχεδιάζουμε το δήμο μας στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Ο στόχος μας είναι οι πολίτες να έχουν ποιότητα ζωής, να απολαμβάνουν το φυσικό τοπίο στην καθημερινότητα τους και να το εντάσσουν σ’ αυτήν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο κρατούμε χαμηλούς συντελεστές δόμησης και επιδιώκουμε ανοιχτούς χώρους αναψυχής.

Παράλληλα έχουμε προγραμματίσει μεγάλα έργα υποδομής σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, όπως η Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών και επιδιώκουμε χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και Φιλόδημος αλλά και από το Πράσινο Ταμείο και το ΕΣΠΑ.

Θα ήθελα να εστιάσω στο έργο αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου, δηλαδή μιας έκτασης πάνω από 20 χλμ, που θα εξυπηρετείται από το ΚΕΛ Αεροδρομίου και εκπονείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΥΔΑΠ. Έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και γίνονται οι οριστικές μελέτες που εκτιμώ ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα δίνουμε βαρύτητα σε αναπλάσεις περιοχών. Έχουμε προγραμματίσει να εντάξουμε δυο πολύ μεγάλες αναπλάσεις στο πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης, μια στην περιοχή Αναβύσσου – Π. Φώκαιας και μια στο Λαγονήσι. Και τα δυο έργα πρόκειται να αλλάξουν την ταυτότητα της περιοχής δίνοντας χαρακτήρα ήπιας ανάπτυξης, αναψυχής και άθλησης.

Για εμάς η εκπαίδευση όπως και η ασφάλεια των πολιτών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες και γι’ αυτό σχεδιάζουμε νέες σχολικές μονάδες και αντιπλημμυρικά έργα. Ιδιαίτερα θέλω στα σταθώ στο πρωτοποριακό βιοκλιματικό σχολείο που χωροθετούμε στο νότιο τμήμα του 1ου δημοτικού σχολείου Καλυβίων, σε έκταση όπου σήμερα υπάρχουν λυόμενες κατασκευές. Παράλληλα δίνουμε μεγάλο βάρος στις κοινωνικές δομές του δήμου, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες.

Μετά από μία μακρά κι επιτυχημένη θητεία στο Δήμο Καλυβίων και μετέπειτα Σαρωνικού, επανήλθατε στον δημαρχιακό θώκο, έχοντας υπηρετήσει για μία θητεία και την Αντιπεριφέρεια της Ανατολικής Αττικής. Ποιοι οι λόγοι της επιστροφής σας στο δήμο και τι κρατάτε από το έργο σας ως Αντιπεριφερειάρχης;

Στον δήμο υπάρχει αμεσότητα με τον πολίτη, αφουγκράζεσαι τα προβλήματα και τις ανησυχίες του και οφείλεις να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διευκολύνεις τη ζωή του. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Ως πολιτικός, αντιλαμβάνεσαι ότι οι αποφάσεις σου έχουν αντίκτυπο σε ανθρώπους που είναι συμπολίτες σου, γείτονες και συγγενείς σου. Κι αυτό σε αναγκάζει να είσαι πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός.

Στην Περιφέρεια κάναμε έναν σπουδαίο προγραμματισμό έργων για όλη την Ανατολική Αττική, ύψους άνω των 250 εκατ ευρώ, τα οποία αυτή την περίοδο υλοποιούν οι δήμοι. Πρόκειται για αντιπλημμυρικά, κτιριακές υποδομές, αναπλάσεις κλπ που δίνουν πνοή σύγχρονων πόλεων στην περιοχή μας.

Παρακολουθούμε συνεχείς αντιπαραθέσεις με την παράταξη του πρώην δημάρχου, κ. Σωφρόνη. Που οφείλεται αυτό;

Τόσο στην κεντρική πολιτική όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σύνηθες να υπάρχουν διαφορές και αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Το μείζον είναι να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός, επιχειρήματα και πολιτικός διάλογος ώστε ο πολίτης να βγάζει τα συμπεράσματά του. Εμείς είμαστε συνεπείς σε αυτές τις αξίες και τις ακολουθούμε απαρέγκλιτα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ