Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά – Οι κινήσεις της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Αθήνα περιμένει στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγιά Σοφιά.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς διεθνών επαφών της ελληνικής κυβέρνησης που θα κορυφωθούν στο τέλος της εβδομάδας με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες όπου και θα συζητηθεί μεταξύ των αρχηγών των κρατών-μελών το τελικό μείγμα του ταμείου ανάκαμψης, στο περιθώριο του οποίου πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η Αθήνα περιμένει στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ένα σαφές κείμενο καταδίκης όλου του φάσματος της τουρκικής προκλητικότητας και της εξέλιξης με την Αγιά Σοφιά. Οι αποφάσεις του άλλωστε αναμένεται να καθορίσουν σε ένα βαθμό τις ευρωτουρκικές σχέσεις για το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο κ. Δένδιας θα αναφερθεί στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού – προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη.

Την σκληρότερη στάση στο σημερινό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει η Γαλλία όπου και πιθανότατα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα. Κρίσιμη θα είναι πάντως και η στάση που θα υιοθετήσει το Βερολίνο, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, που φαίνεται πως στο παρασκήνιο ασκεί πιέσεις (παρά τις διαψεύσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα) για την εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και την έναρξη μιας μορφής διαλόγου στα ελληνοτουρκικά. Η Γερμανία φαίνεται πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στην συμμετοχή της χώρας μας στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα στην εβδομάδα για το θέμα της Λιβύης, ενώ είναι σε γνώση της Γερμανικής διπλωματίας οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή βέβαια τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύουν στην απέναντι πλευρά πως κάθε πρόταση για διάλογο θα πρέπει να συνοδεύεται από έμπρακτη αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκικής πλευράς. Όλα αυτά βέβαια ελέχθησαν στην αρχή της εβδομάδας, πολύ πριν την επικύρωση της απόφασης Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που αναμφίβολα θα επηρεάσει, όχι μόνο τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της με την Ευρώπη, τη Ρωσία και την παγκόσμια κοινότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως Αθήνα και Λευκωσία είναι σε συνεννόηση με την Γαλλία ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για διαβουλεύσεις αλλά και συγχρονισμό της στάσης των δυο χωρών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγή: Reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ