Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολιτικός σεισμός: Ο Τσίπρας, ο Παππάς και η νέα διαπλοκή του… μακρινού 2016

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολιτικό σεισμό προκαλούν οι αποκαλύψεις για το ρόλο του Ν. Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016,  που φέρνουν τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με την πλάτη στον τοίχο.

Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν την ανάγκη για εισαγγελική παρέμβαση.
Στην παρούσα φάση στο «κάδρο» μπορεί να βρίσκεται ο κ. Παππάς, αλλά ή εκτίμηση που κυριαρχεί, είναι ότι πολύ σύντομα στο στόχαστρο θα βρεθεί ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο, είναι η αποκάλυψη του Χρ. Καλογρίτσα ότι  το 2016 όταν ήταν υποψήφιος για την αγορά τηλεοπτικής άδειας έλαβε για λογαριασμό της εταιρίας «Τοξότης», τρία εκατ. ευρώ από εταιρία του εξωτερικού.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως εικονική σύμβαση, υπό την εποπτεία  και τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κ. Παππάς ως στενός  συνεργάτης του κ. Τσίπρα.
Το σφυροκόπημα από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου είναι αδιάκοπο, με τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για μεθοδεύσεις και να επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη έχει επαρκή στοιχεία για να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Όσοι γνωρίζουν λένε με νόημα ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε χρησιμοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως πολιορκητικός κριός για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την εποπτεία του κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

Υπενθυμίζουν μάλιστα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Καλογρίτσα που είχε χαρακτηριστεί ως «κόκκινος εργολάβος»:

  • στην ιστορία με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη, προκειμένου να πάρει μέρος στο διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες,
  • στις καταγγελίες του τέως ιδιοκτήτη του ALPHA Δ. Κοντομηνά, ότι τα «παιδιά» θέλουν να του πάρουν το κανάλι,
  • στο «σπάσιμο» του έργου Πύργος – Πάτρα σε τέσσερις εργολαβίες.

Ρόλος κλειδί
Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε στον στενό του συνεργάτη πολύ κρίσιμους ρόλους και του εμπιστεύτηκε νευραλγικούς τομείς της πολιτικής διαχείρισης.
Ο Νίκος Παππάς είχε ρόλο κλειδί στις εξελίξεις εκείνης της εποχής, καθώς λόγω της θέσης και του αξιώματός του, μπορούσε να μιλάει ως αντ’ αυτού του κ. Τσίπρα, ακόμη και εάν αυτός δεν ήξερε τίποτα.
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γίνεται σαφές ότι δύο ήταν οι στόχοι του πρώην υπουργού:

  • Να στήσει έναν υποψήφιο καναλάρχη.
  • Να αλλάξει τους συσχετισμούς στο κρίσιμο τηλεοπτικό πεδίο που διαμορφώνει και την επικαιρότητα.

Θέμα δημοκρατίας
Από το… μακρινό 2016 έως σήμερα βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι ισορροπίες άλλαξαν και το αποτέλεσμα είναι, οι τότε σύμμαχοι και φίλοι να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο.
Ερώτημα πλέον είναι εάν μπορεί να αποδειχτεί η καταγγελία κατά του κ. Παππά, ότι δηλαδή ήταν αυτός που μεσολάβησε, για να γίνει πράξη  έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει διαπράξει σοβαρό ποινικό αδίκημα, αλλά επί του παρόντος, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι απλά και μόνο καταγγελίες από έναν επιχειρηματία.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις εγείρουν θέματα που αφορούν στη δημοκρατία, τους θεσμούς και κυρίως στο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει τη δική του διαπλοκή στα ΜΜΕ.

Αμηχανία
Τα δεδομένα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά, κάτι που γίνεται σαφές από την αμηχανία και τον προβληματισμό, που επικρατεί στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μπαράζ αποκαλύψεων που αφορούν στον κ. Παππά.
Ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα αδειάσει τον στενό του συνεργάτη, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι σα να παραδέχεται και τη δική του ενοχή και θα δεχτεί ο ίδιος τα πυρά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Στελέχη της Κουμουνδούρου περιορίζονται για την ώρα σε επιχειρήματα του στυλ ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβαλε κανόνες και υποχρέωσε τα κανάλια να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές τους άδειες.
Καλούν επίσης όποιον έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα για να προχωρήσει η διαδικασία» και κάνουν λόγο για σκανδαλολογία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση επιχειρεί:

  • Να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τις εξελίξεις.
  • Να κρύψει την αδιέξοδη πολιτική της στην οικονομία.
  • Να ξεχαστεί το «σκάνδαλο» με την αδιαφανή διάθεση 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ

Η… οικονομία
Στη Κουμουνδούρου πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι η στρατηγική του Μαξίμου μπορεί να σχετίζεται με τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για το φθινόπωρο.
Όπως υποστηρίζουν η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ δύσκολη και δεν αποκλείουν όπως έχει πει και ο Α. Τσίπρας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να δραπετεύσει μέσω εκλογών».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η επιθετική στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός έναντι του κ. Τσίπρα δείχνει το φόβο του για ένα «θερμό» φθινόπωρο που θέλει να προλάβει με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ