Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η λύση είναι απλή: Εμβολιασμός!”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Ζ. Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Η πραγματικότητα είναι απλή: όσοι περισσότεροι εμβολιασμένοι σε μια χώρα τόσο λιγότεροι θάνατοι. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την κατάσταση σε μερικές χώρες κι ας την αντιπαραβάλλουμε με όσα καταγράφονται στην χώρα μας. Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 69,7% του ενήλικου πληθυσμού*. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου μετρήσαμε 504 θανάτους.

Στην Ισλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 91,2% του ενήλικου πληθυσμού. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου είχε 0 θανάτους. Στην Ιταλία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 80,5% του ενήλικου πληθυσμού. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η Ιταλία είχε 354 θανάτους (και η χώρα αυτή έχει περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα). Στη Νορβηγία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 87,2% του ενήλικου πληθυσμού. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου η χώρα είχε 14 θανάτους. Στην Πορτογαλία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 91,4% του ενήλικου πληθυσμού. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου κατεγράφησαν 89 απώλειες. Στην Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως το 92,2% του ενήλικου πληθυσμού. Από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Οκτωβρίου είχε η χώρα 60 θανάτους.

Η χώρα έχει άμεση ανάγκη να βρει ένα σημείο σταθερότητας ώστε να μπορέσει να επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν πριν το ξεκίνημα της πανδημίας. Η επίτευξη ισορροπίας, γενικά, αποτελεί μια από τις βασικότερες αρετές στην διαχείριση του θείου δώρου που μας δίνεται και το οποίο είναι η ζωή μας.

Από την άλλη πλευρά, η ανισορροπία συνιστά θανάσιμη απειλή και για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Η χώρα μας έχει βρεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στο σημείο εκτροπής από το μέτρο – δεν απέχει, άλλωστε, πολύ η εποχή των κλειστών τραπεζών, του δημοψηφίσματος και της παρ’ ολίγον έξωσής μας από την ευρωζώνη. Όμως, η ισορροπία αποκαταστάθηκε το 2019 με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και με τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η ισορροπία κινδυνεύει με την εξάπλωση της covid-19. Ο ιός δεν αστειεύεται. Αφαιρεί ζωές, κλονίζει την σωματική και ψυχική υγεία μας, μειώνει τα κοινωνικά κεκτημένα, πλήττει την οικονομία, αλλάζει προς το χειρότερο την καθημερινότητά μας. Αυτή την στιγμή ο ισχυρότερος αρωγός που έχουμε στον πόλεμο με τον κορωνοϊό είναι τα εμβόλια.

Ας προτιμήσουμε λοιπόν την απλή, σίγουρη και καθαρή λύση του εμβολιασμού από το ψάρεμα στα θολά νερά της αβεβαιότητας. Η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, η κατάσταση της οικονομίας και η επανάκτηση των ελευθεριών που μας στέρησε η πανδημία βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια μας. Ας εμβολιαστούμε για να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά…

 

*Τα στοιχεία προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control). Είναι διαθέσιμα σε όλους στην ιστοσελίδα https://www.ecdc.europa.eu/en

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ