Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Η αμηχανία Τσίπρα και τα 3 «αγκάθια» μέχρι το συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να βάλει τέλος στα εσωκομματικά προβλήματα και να ξαναδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική εξουσίας.

Συνεργάτες του αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συνέδριο το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 24-27 Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Ωστόσο, οι χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις», σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση δεν διάγει και το μήνα του μέλιτος με την κοινωνία, προκαλούν εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, με αποτέλεσμα να εντείνεται η εσωστρέφεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλείται για άλλη μια φορά να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς θέλει το κόμμα του να πορευτεί ενωμένο έως τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές γίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει τις κατά μέτωπο επιθέσεις του στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που έγινε σαφές στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους λαϊκών αγορών και συνταξιούχων.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσει έναν αντιδεξιό πόλο που θα είναι η απάντηση στη Ν.Δ., εγχείρημα πάντως που δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει πράξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την ήττα στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμη να πείσει, ότι διαθέτει εναλλακτική και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

 

Ξεπερασμένη επετηρίδα

Συνεργάτες του αναγνωρίζουν το πρόβλημα και εξηγούν ότι μεγάλο «αγκάθι» που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας είναι οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αποκομμένες από την κοινωνία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι παραινέσεις που έκανε για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα οι εγγραφές νέων μελών να είναι ελάχιστες.

«Κάποιοι αντιμετωπίζουν όσους είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ως ψηφοφόρους, αλλά δεν τους θέλουν κοινωνούς στην διαμόρφωση κοινής στρατηγικής», έλεγε στον «ΧΤΥΠΟ» στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Εξηγούσε μάλιστα ότι στις τοπικές οργανώσεις υπάρχουν ελάχιστα στελέχη, με αποτέλεσμα ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον να είναι «αδύναμος», αλλά και να μην ακούγεται στην κοινωνία.

Ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος φρόντισε να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους με δύο φράσεις κλειδιά:

  1. «Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε σαν λέσχη προβληματισμού και σχολιασμού της επικαιρότητας».
  2. «Τα κόμματα αποφασίζουν δράσεις, παράγουν πολιτικό λόγο και αποτελέσματα».

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λυμένα αυτά τα εσωτερικά του προβλήματα, καθώς ακόμη λειτουργεί μια ξεπερασμένη και ηλικιωμένη επετηρίδα στελεχών, το πρόβλημα είναι λογικό να επιτείνεται.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε με νόημα ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να γίνει πράξη η πολιτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζουν την ευχή, ο Αλέξης Τσίπρας να βάλει τάξη στο συνέδριο.

 

Κεντροαριστερά

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που προβληματίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ., που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά.

Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή νύξη, είναι όμως σαφές ότι η έκβαση της μάχης θα κρίνει πολλά στο μέτωπο των συμμαχιών που θα σχηματιστούν ενόψει των εθνικών εκλογών.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι μια νίκη του Γιώργου Παπανδρέου θα ανοίξει το δρόμο για επαναπατρισμό ψηφοφόρων και στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και βρήκαν «καταφύγιο» στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε επίσης: Στην κόψη του κορονοϊού: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Τι αλλάζει από αύριο για τους ανεμβολίαστους

 

Μπαράζ εξορμήσεων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει τα επιθετικά ανοίγματά του προς τον κόσμο της Κεντροαριστεράς, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός που κάνει η Κουμουνδούρου, προβλέπει μπαράζ εξορμήσεων του κ. Τσίπρα στην περιφέρεια, προκειμένου να γίνει αντιληπτός στην κοινωνία ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Άνοιξη 2022

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει τη δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ. για να «παίξει» στα ίσα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η εκτίμηση μάλιστα που κυριαρχεί είναι πως παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη, οι κάλπες των εθνικών εκλογών είναι πολύ πιθανό να στηθούν ακόμη και την άνοιξη του 2022.

 

Προγραμματικός λόγος

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τρίτο και μεγαλύτερο αγκάθι που δεν είναι άλλο από την αδυναμία του κ. Τσίπρα να φανεί καταλληλότερος από τον κ. Μητσοτάκη.

Ο χρόνος που θα έχει μπροστά του για να υλοποιήσει όλα όσα δεν κατάφερε στα 2,5 χρόνια που είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είναι ελάχιστος, γεγονός που προκαλεί αμηχανία στον κ. Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη με τη Ν.Δ. και στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν ακόμη πιο συγκεκριμένο τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ για να προσελκύσουν την κοινωνία.

Αυτή τη φορά όμως η πίεση μεταφέρεται στον κ. Τσίπρα που θα κληθεί να αποδείξει όχι μόνον ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα όχι μόνον από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και από τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ