Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Η Ελλάδα πολύ ψηλότερα!”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Η πατρίδα μας πέρασε πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά κατάφερε ακόμα περισσότερα γιατί η κοινωνία ήταν ενωμένη και η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας συμπεριφέρθηκε υπεύθυνα και αντιμετώπισε γενναία τις προκλήσεις.

Τον αισιόδοξο τόνο για τη νέα σελίδα που ανοίγεται για τη χώρα έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, στης οποίας το επίκεντρο βρέθηκαν οι νέοι. Οι νέοι μας βρέθηκαν στην πρώτη σειρά στην ομιλία του πρωθυπουργού γιατί είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «προτεραιότητα για την πατρίδα» και έχουν «την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας».

O Πρωθυπουργός εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, ένα πλαίσιο πολιτικών που θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής των νέων, με τέσσερις βασικές κατευθύνσεις: ισότητα στις ευκαιρίες, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και διερεύνηση της συμμετοχής τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση. Θα ληφθούν μέτρα όπως η επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ και 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.

Ακόμη, θα καθιερωθεί η ψηφιακή κάρτα, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους και θα καταργηθεί ο φόρος των γονικών παροχών και δωρεών (αξίας έως και 800.000 ευρώ). Αναμφίβολα, είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται τόσο χειροπιαστά και σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της νεολαίας μας.

Επίσης, σημαντικές ήταν οι εξαγγελίες για την Υγεία, που είναι ένας τομέας που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας της Covid-19. Η ανταπόκριση της πατρίδας μας στην υγειονομική πρόκληση ήταν, συγκριτικά, μια από τις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η συνέχιση της παροχής φροντίδας και περίθαλψης για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ένα καινοτόμο πρόγραμμα που θα απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό, με πόρους του ταμείου ανάκαμψης ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου Μαστού, καρκίνου Παχέος Εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Μαζί με τα παραπάνω δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών, αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back, με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικές, αλλά σημαντικές αναφορές, σταθμοί στην πορεία της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Όλοι μας θέλουμε και μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα πολύ ψηλότερα από την τωρινή της θέση στον κόσμο.

Το αξίζει η πατρίδα, το αξίζουν οι Έλληνες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ