Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Η μεσαία τάξη, οι διπλές κάλπες και η αυτοδυναμία

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντανακλαστικά στην τιθάσευση του κύματος ακρίβειας έδειξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός, με ένα «πακέτο» μέτρων που έχει και άρωμα πρόωρων εκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας με ανάπτυξη 5,9% το 2021 και τα έσοδα άνω των 3 δισ. Ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα για κοινωνικές πολιτικές.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την εκτόξευση του τουριστικού συναλλάγματος στα 12 δισ. ευρώ, τα 35 δισ της αύξησης των καταθέσεων,, αλλά και την υποχώρηση της ανεργίας, που αλλάζουν άρδην το κλίμα στην οικονομία.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το restart, που έχει ανάγκη η κυβέρνηση, μετά τον εφιάλτη που έζησε η χώρα με τις καταστροφικές πυρκαγιές τον περασμένο Αύγουστο.

Το άνοιγμα που έκανε στη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τη νέα γενιά είναι εντυπωσιακό, καθώς στόχος του είναι να καταστήσει σαφές ότι με αυτόν πρωθυπουργό η χώρα θα ζήσει ημέρες ευημερίας, κάνοντας το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι ο περιορισμός της ακρίβειας, καθώς οι διεθνείς ανατιμήσεις προκαλούν αναταράξεις στην ελληνική αγορά και ασφυξία στα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα.

Βασικό εργαλείο για να μην φουσκώσουν οι λογαριασμοί στο ρεύμα, είναι το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα καλύπτεται τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές.

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι όμως η μόνη που δείχνει τη βούληση του για πρωτοβουλίες που θα ακυρώσουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα και το άνοιγμα που κι αυτός επιχειρεί στη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι:

  • Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.
  • Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης.
  • Πρώτο ένσημο / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη).
  • Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του μαστού του παχέως εντέρου από τον Ιανουάριο του 2022.

 

«Κύκλος του έρωτα»

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα, καθώς γνωρίζει ότι ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι πολύ δύσκολος στα μέτωπα της οικονομίας και του κορονοϊού.

Κοινό μυστικό είναι επίσης για το Μέγαρο Μαξίμου ότι τίποτα δεν είναι ίδιο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν με την πανδημία και τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ιστότοπο iefimerida, είπε με νόημα ότι για την κοινωνία «έκλεισε ο κύκλος του έρωτα για τον Μητσοτάκη».

 

Δείτε επίσης: Νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση – Σχέδιο για παροχή δωρεάν στέγης σε νεαρά ζευγάρια

 

Τα διλήμματα

Σε αυτό το νέο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός σχετίζονται με την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει, αν και το άρωμα εκλογών στο «πακέτο» μέτρων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ είναι ευδιάκριτο, με τον ίδιο πάντως να ξεκαθαρίζει ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Παρά τις διαψεύσεις τα σενάριο για προσφυγή στις κάλπες είναι πάντα στο τραπέζι και έχουν ως εξής:

  • Το πρώτο θέλει τις εκλογές να γίνονται την άνοιξη του 2022, με στόχο να μην υποστεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνηση τη φθορά του «σκληρού» χειμώνα.
  • Το δεύτερο θέλει τις εκλογές να γίνονται τον Σεπτέμβριο του 2022, όπου θα έχει γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η στρατηγική των φοροελαφρύνσεων.
  • Το τρίτο σενάριο θέλει την εξάντληση της τετραετίας, κάτι που μόνον ο Κ. Σημίτης έχει καταφέρει στη Μεταπολίτευση.

Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι στην περίπτωση που εξαντληθεί η τετραετία, ο κίνδυνος είναι να επανέλθουν οι Θεσμοί με νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που σήμερα δεν υπάρχουν λόγω της πανδημίας.

Η στρατηγική απέναντι σε αυτά τα διλήμματα είναι δύσκολο να φανεί από τώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα προκληθούν από τις ανατιμήσεις που θα φέρει η διεθνής «έκρηξη» των τιμών.

 

Το… αγκάθι

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με σύμμαχο τη μεσαία τάξη, η οποία του έδωσε τη νίκη στις εκλογές του 2019 και δείχνει να τον στηρίζει ακόμη με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το μεγάλο αγκάθι βέβαια στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών για τις οποίες ο Νίκος Μαραντζίδης λέει ότι θα κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης είναι η απλή αναλογική, που απαιτεί το 50%+1 για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όποιο και από τα τρία σενάρια και να ισχύσει το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να “κάψει” την απλή αναλογική για να μην οδηγηθεί η χώρα σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Με δεδομένο ότι περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τον Α. Τσίπρα δεν υπάρχει, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε δεύτερες εκλογές – για να τις κερδίσει με αυτοδυναμία-που θα του δώσουν τη δυνατότητα να κυβερνήσει εκ νέου της χώρα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ