Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η ακρίβεια, οι αιτίες της και ο… εγγυητής”, του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Μιλτιάδη Ι. Καρπέτα, Δικηγόρου και π. Δημάρχου Μεταμόρφωσης στο Χ-τύπο

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ  ΚΑΙ Ο …ΕΓΓΥΗΤΗΣ

Αναμφισβήτητα, το αμεσότερο και οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας, είναι η απότομη και σχεδόν βίαιη αύξηση των τιμών σε είδη βασικής ανάγκης. Με μία λέξη,  η ακρίβεια που συναντά ο απλός άνθρωπος στον καθημερινό του αγώνα για την κάλυψη των προσωπικών και οικογενειακών  του αναγκών.

Πριν την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ακρίβεια ως η εμφανέστερη εκδήλωση του φαινομένου του πληθωρισμού, ήταν σχεδόν μόνιμο και ενδημικό φαινόμενο.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οι δείκτες του πληθωρισμού κυμαίνονταν σταθερά σε διψήφιο αριθμό, με εξάρσεις που έφταναν και το 25-30% σε ετήσια βάση, είχαν καθολικό χαρακτήρα και οφείλονταν στις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και τις ασκούμενες πολιτικές.

Μετά την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, με εξαίρεση την πρώτη μεταβατική περίοδο προσαρμογής στο ευρώ, το φαινόμενο του πληθωρισμού εξέλιπε,  η ακρίβεια εξαφανίστηκε από την καθημερινότητα του κόσμου και έπαψε να αποτελεί στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

***

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 εκδηλώθηκε και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους, η σημαντικότερη και επικινδυνότερη για την ανθρωπότητα,  οπισθοδρόμηση του 21ου αιώνα:

Ο Βλαντιμίρ  Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα πρότυπα και τις περί ζωτικού χώρου θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ.

Αυτός, – ο για πολλούς αδιανόητος πριν από το ξέσπασμά του,- πόλεμος, πέρα από τις άλλες συνέπειες και τους κινδύνους που συνεπάγεται, συντάραξε τις διεθνείς και εθνικές οικονομικές ισορροπίες.

Οι οικονομικές του επιπτώσεις, ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτείνονται από τη μεγάλη ενεργειακή τους εξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.

Η κοντόθωρη και αφελής ευρωπαϊκή και κατ’ εξοχήν  γερμανική πολιτική, κυρίως της περιόδου Μέρκελ, ενίσχυσε την προϊούσα εξουσιοφρένεια του Πούτιν με ανέλπιστα όπλα.

Η πρόσθετη αίσθηση ισχύος που του έδωσε η αστόχαστη ενεργειακή παράδοση της Ευρώπης, ενθάρρυνε τις παρακρούσεις του μεγαλείου και τις αυτοκρατορικές ονειροφαντασίες του.

Έτσι, με την παταγώδη στρατιωτική αποτυχία του στην Ουκρανία, ο αδίστακτος Πούτιν, επιχειρεί να εκβιάσει, να διαβρώσει και να κλονίσει τις ευρωπαϊκές Δημοκρατίες, με όπλα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αδιαφορώντας για την καταστροφή της ρωσικής οικονομίας.

Αυτή είναι η πρώτη αιτία του πληθωρισμού και της ακρίβειας που μας πλήττει καθημερινά,  από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου μέχρι τις τιμές στο  σούπερ-μάρκετ.

Η δεύτερη,  είναι η αύξηση των τιμών στα ρωσικά λιπάσματα η οποία  εντάσσεται στην ίδια λογική του Πούτιν και των τιμών στα σιτηρά που είναι αποτέλεσμα των καταστροφών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία,  τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών  της Ευρώπης.

***

Τα πράγματα είναι τόσο προφανή και κραυγαλέα, που δεν χρειάζεται ούτε ψάξιμο ούτε αναλύσεις!

Η ακρίβεια που πλήττει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ελλάδα, είναι έργο του Βλαντιμίρ  Πούτιν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ανάμεσά τους και η ελληνική, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της, χωρίς να υποκύψουν στον εκβιασμό.

Αλλά εκτός από τη λογική, την πραγματικότητα και τα γεγονότα, υπάρχει και ο Τσίπρας:

Γι’ αυτόν υπάρχει μόνο «η ακρίβεια Μητσοτάκη», ο νεοφιλελευθερισμός, η αισχροκέρδεια και λοιπά ασυνάρτητα με τη λογική και την πραγματικότητα.

Ένα ακόμα δείγμα του ανορθολογισμού και της ποιότητας του αντιπολιτευτικού λόγου, που … «εγγυώνται» την πολιτική κυριαρχία του  Μητσοτάκη, μέχρι να σπάσει το πολιτικό απόστημα που μας κληροδότησε η κρίση.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ