Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο

Οι πληροφορίες και οι καταγγελίες που γνωστοποιούνται τις τελευταίες ημέρες -λαμβάνοντας τη μορφή χιονοστιβάδας- για κακοποιητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου» προκαλούν θλίψη κι ένα αίσθημα αποκαρδίωσης. Όταν επενδύονται τόσες ελπίδες, προσπάθειες και κεφάλαια σε μια προσπάθεια που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την υπηρεσία σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, το πλήγμα φαντάζει διπλό, όταν φαίνεται ότι η διαχείρισή τους ήταν από εσφαλμένη έως εγκληματική.

Η εικόνα που δημιουργείται από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι βαμμένη με μελανά χρώματα και εκτός από την αγωνία για την διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ίδιων των παιδιών που διαμένουν στις Δομές της Κιβωτού, περνά και ένα εσφαλμένο μήνυμα στην κοινωνία πως όλα αυτά γίνονται επί ματαίω και πως η κοινωνική προσφορά που στηρίζει το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων δεν έχει αντίκρισμα. Αυτό είναι ένα εσφαλμένο κι επικίνδυνο συμπέρασμα που δεν πρέπει να «δηλητηριάσει» το κοινό αίσθημα ούτε να οδηγήσει σε βιαστικά συμπεράσματα και σε τσουβάλιασμα προσώπων, οργανώσεων και σωματείων. Για κάθε έναν που λειτουργεί λάθος υπάρχουν πολλαπλάσιοι που έχουν θυσιάσει χρόνο, κόπο και χρήματα για την προστασία των παιδιών. Γι’ αυτό οφείλουμε να εφαρμόζουμε το νόμο δίχως διακρίσεις και αναστολές όποτε υπάρχουν φαινόμενα σαν αυτά που καταγγέλλονται για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν άφησε ούτε ημέρα να πάει χαμένη σε αυτή την υπόθεση. Αφενός, με τις καταγγελίες κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές που θα προβούν στις δέουσες ενέργειες (οικονομικός έλεγχος, ανακρίσεις, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων κ.ά) και η κυβέρνηση με αστραπιαία πρωτοβουλία, μετά από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο αντικατέστησε του Διοικητικού Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στελεχωμένο από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που έχουν προσφέρει στην κοινωνία και έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη διασφαλίζει πως θα σπάσει το απόστημα της κακοποίησης των παιδιών, εφόσον αυτό αποδειχθεί ότι υπάρχει. Ο έλεγχος της λειτουργίας της «Κιβωτού του Κόσμου» θα υλοποιηθεί σε βάθος, σε συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Επιπλέον, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της οργάνωσης, καθώς πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια και η διατήρηση της στήριξης των παιδιών.

Στόχος όλων μας, αλλά και δέσμευση είναι να μην κλείσει η «Κιβωτός του Κόσμου», να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της και –φυσικά- όσοι πείραξαν έστω και μία τρίχα από τα παιδιά, να πληρώσουν όπως ακριβώς προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς.

Σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στους τομείς του δημοσίου βίου, η κυβέρνηση επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά και αντιδρά με υπευθυνότητα, συντονισμό των Αρχών και των υπηρεσιών. Σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, προχωρά διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, σε δύσκολες εποχές, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, δίχως να μειώσει καθόλου τον βηματισμό της. Και αποδεικνύει στο τέλος της ημέρας ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά, όσο δύσκολες κι αν είναι οι περιστάσεις, ανανεώνοντας καθημερινά το συμβόλαιο εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ