Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτο κριτήριο ψήφου για τους πολίτες η οικονομία [Πίνακες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τι κριτήριο θα ψηφίσουν οι Έλληνες, με ποια ατζέντα θέλουν να πάει η κυβέρνηση σε διάλογο με την Τουρκία, ποιον θεωρούν καλύτερο πρωθυπουργό είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε σήμερα στον Alpha.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (52,7%) προηγείται με διαφορά του Αλέξη Τσίπρα (24%).

καλυτερος-πρωθυπουργος
Οι απαντήσεις για τον «καλύτερο πρωθυπουργό» στο σύνολο των ψηφοφόρων

Ενδιαφέρον στοιχείο από την κατανομή των απαντήσεων βάσει της ψήφου του Ιουλίου 2019 είναι ότι ενώ 9 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο 6 στους 10 πιστεύουν το αντίστοιχο για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα 15,9% όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σήμερα καλύτερο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

καλυτερος-πρωθυπουργος-κατανομι
Η κατανομή των απαντήσεων για τον «καλύτερο πρωθυπουργό» με βάση το κόμμα που ψήφισαν οι ερωτηθέντες τον Ιούλιο του 2019

Πρώτο κριτήριο των πολιτών που θα καθορίσει την ψήφο τους είναι η οικονομία, με την διαχείριση της πανδημίας να ακολουθεί με σημαντική διαφορά.

κριτιριο-ψηφου

Οι πολίτες είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το 2021, σημαντικό όμως είναι το ποσοστό εκείνουν που δηλώνουν απαισιόδοξοι.

δεικτης-ασιοδοξιας

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (47%) θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε συνομιλίες με την Τουρκία μόνο για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ το 29,7% λέει «όχι» στις συνομιλίες με την γείτονα.

συνομιλιεσ-με-τουρκια

Παράλληλα, ένας στις δύο πολίτες δεν θεωρεί ικανοποιητική τη στήριξη προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των ελληνοτουρκικών.

στηριξη-εε-ελλινοτουρκικα

Οι πολίτες παίρνουν θέση στην κόντρα κυβέρνησης – Εκκλησίας για τα μέτρα στα Θεοφάνεια και απαντούν στο ερώτημα αν θέλουν ανοικτούς ή κλειστούς ναούς.

εκκλησια-πολιτεια-θεοφανεια
τι-πρεπει-να-γινει-εκκλησιες

Τέλος, στο θέμα της πανδημίας, δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν ότι τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα με κάποια ή σοβαρή καθυστέρηση και σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της ΕΕ, της «χρεώνουν» όμως καθυστερήσεις.

εμβολια-στιν-ελλαδα
διαχειριση-εμβολιων

Δείτε όλη τη δημοσκόπηση εδώ

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ