Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αντεπίθεση Τσίπρα: “Επίθεση φιλίας” σε μεσαία τάξη και ευάλωτους

Δημοσιεύθηκε

στις

Πορεία στο λαό, σκληρό ροκ απέναντι στον πρωθυπουργό, αλλά και προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνει τις περιοδείες του, με στόχο να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και να στείλει μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στη “μάχη” της κάλπης. Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τη χώρα ο πρωθυπουργός και θα αναπτύξει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Το τρίπτυχο “θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε” έχει γίνει κυρίαρχο στην πορεία προς το λαό και η εκτίμηση των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι ότι “έφτασε η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση της ακρίβειας, των υποκλοπών και των εκβιασμών”. Ουδείς ασφαλώς εκφράζει την εκτίμηση ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι εύκολη, αλλά είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την ανατροπή και να επιστρέψει στο τιμόνι της χώρας.

Το δίλημμα “Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία, Δικαιοσύνη ή Μητσοτάκης”, που θέτει συνεχώς ο κ. Τσίπρας, εκτιμάται ότι έχει ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία και θα οδηγήσει σε ευρύτερες συσπειρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, αναγνωρίζουν το δημοσκοπικό πρόβλημα εξηγούν όμως ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν στην πορεία προς τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει το στόχο της πρωτιάς.

Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση του σχεδίου για την επόμενη ημέρα, το οποίο φαίνεται να είναι εστιασμένο στους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρούνται τα στοχευμένα σποτάκια για τους νέους, αλλά και τους συνταξιούχους, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

 

Ανάσες

Στελέχη της Κουμουνδούρου, κάνουν λόγο για “στοχευμένες εξαγγελίες που εξηγούν τις προτεραιότητες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ” για να πάρει ανάσα η κοινωνία, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Προτεραιότητα -όπως εξηγούν είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από τον πρώτο χρόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας και να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση.

Ίδια στόχευση έχουν μέτρα όπως για παράδειγμα η αύξηση των μισθών στο δημόσιο κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο, το “ξεπάγωμα” των τριετιών, η επαναφορά του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και των απλήρωτων υπερωριών.

 

Κυβερνητικό παρελθόν

Στον ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν και σε γενναία επίθεση φιλίας προς τη μεσαία τάξη, καθώς έχει γίνει σαφές ότι οι λάθος πολιτικές της περιόδου 2015-2019, ήταν η βασική αιτία για την ήττα στις προηγούμενες εκλογές. Το βασικό “εργαλείο” με το οποίο θα πορευτούν βουλευτές και στελέχη, δεν είναι άλλο από το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, όπως και η μείωση των Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κουμουνδούρου επενδύει πολλά και στις θέσεις της για προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, αλλά και τις 120 δόσεις με “κούρεμα” βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο.

 

Ειδική κατηγορία

Μια ειδική κατηγορία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι συνταξιούχοι, καθώς είναι σαφές ότι η απήχηση του κόμματος σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική στην κοινωνία.

Έμφαση δίνεται στην καταβολή 13ης σύνταξης, με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την άρχισε, αλλά η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κατήργησαν.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι προτάσεις που αναπτύσσονται θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο ιδίως με τις δεσμεύσεις για:
-επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις και την
-αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.

Στην Κουμουνδούρου μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις οφείλονται στο νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κοινωνικό κράτος

Η βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών. Δίνεται επίσης, έμφαση για ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες και Βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Ειδικά για τα νέα ζευγάρια, η πρόβλεψη αφορά σε προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης, αλλά και τον διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου. Ως προς την υγεία προβλέπεται η άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας και μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που ήταν στην πρώτη γραμμή στη “μάχη” κατά της πανδημίας. Στην Παιδεία, προτεραιότητα, είναι η πρόσληψη 20.000 μόνιμων δάσκαλων και καθηγητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα δωρεάν μεταπτυχιακά και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ.

 

 

Διαφάνεια παντού

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται για διαφάνεια παντού και για το λόγο αυτό θέτουν ως προτεραιότητα την κατάργηση του επιτελικού κράτους, που οδήγησε στις παρακολουθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η αντικατάσταση του με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος, με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας, με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απ` ευθείας αναθέσεων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ