Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (11/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Tο πρόγραμμα στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με ποσό 1,5 εκ. Ευρώ έχει ανοίξει την πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο www.ependyseis.gr. Ο στόχος της δράσης διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών.

 

  • Προθεσμία πέντε μηνών για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 10.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προέβλεπε νομοθεσία. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να τους δώσει μία ακόμη ευκαιρία και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαΐου για να συμπληρώσουν τον φάκελο τους, με την πληρωμή της πρώτης δόσης στα τέλη Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

 

  • Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις της χώρας, μικρές και μεγάλες δηλώνουν ότι διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κρίση και προσδοκούν ή επιδιώκουν επιχειρηματική ανάπτυξη (έναντι 15% το 2019 και 6,4% το 2017). Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σταθερότητα περιορίστηκαν στο 15,2 % (42,9 % το 2019, 29,5 % το 2017) καθώς και εκείνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (33,9 % εφέτος έναντι 42,2 % το 2019 και 64,1 % το 2017). Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του ΣΕΒ Business Pulse 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε εφέτος από την MRB σε δείγμα 591 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.

 

  • Τον αντίκτυπο της παραποίησης/απομίμησης, καθώς και άλλων τύπων παραβίασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα και επισημαίνει ότι οι ΜμΕ των οποίων παραβιάζεται η διανοητική ιδιοκτησία έχουν λιγότερες πιθανότητες (34%) να επιβιώσουν έπειτα από πέντε έτη. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τις ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε μεγάλο όμιλο εταιρειών, καθώς και για τις ΜμΕ που υποφέρουν από την παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατέχουν. Σύμφωνα με τον τελευταίο πίνακα αποτελεσμάτων του EUIPO για τις ΜμΕ, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 15% των ΜμΕ που κατέχουν καταχωρισμένο δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας το δικαίωμα αυτό έχει παραβιαστεί. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο μεταξύ των μικρομεσαίων που έχουν εισαγάγει καινοτομίες (19,4% στην περίπτωση ΜμΕ που έχουν εισαγάγει καινοτομίες πολύ νέες στον κόσμο). Ως εκ τούτου, η παραβίαση αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τις μικρές επιχειρήσεις που καινοτομούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας, καθώς και ανάπτυξη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ