Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Αικ. Σακελλαροπούλου: “Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει βάναυσα την ηθική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Με την αφορμή αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε στα μέλη των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που συνήλθαν  σε κοινή ειδική συνεδρίαση, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων».

Η κοινή συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, που υπάγεται στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Σοφία Βούλτεψη, να υπογραμμίζει, κατά την εισαγωγική της ομιλία, τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας των τριών ανώτατων Πολιτειακών Παραγόντων της χώρας για τον σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας στην αξία του ανθρώπου.

«Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει βάναυσα την ηθική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και προσβάλλει στην καρδιά του τον πολιτισμό μας. Κανείς μας δεν μπορεί να εκπίπτει σε αναλώσιμο πράγμα, ανεξαρτήτως των συνθηκών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της. «Στα θύματα της εμπορίας καθρεφτίζεται η μεγαλύτερη παρακμή της ίδιας της ανθρώπινης συνθήκης μας και μάλιστα σε κοινωνίες που κατοχυρώνουν την προστασία των δικαιωμάτων και περιβάλλουν το άτομο με αυξημένες εγγυήσεις ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου υπογραμμίζοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει την καθολική αναγνώριση και την επίγνωση της βαρύτητάς του, ιδίως τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά ότι αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς. Γυναίκες και μικρά παιδιά, μετανάστες και άποροι γίνονται καθημερινά αντικείμενα διακίνησης, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, την εξώθηση στην παρανομία και κάθε άλλη μορφή εργαλειοποίησης. Η αδιαφορία μας είναι η πιο σκληρή υποκρισία και απαξίωση, όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων αυτών, αλλά και της δικής μας ελευθερίας».

«Είναι δείγμα υψηλού πολιτισμού ότι σήμερα εδώ, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η ανωτάτη άρχων της Ελλάδος,  ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, όλα τα κόμματα της Ελλάδος και παράγοντες οι οποίοι έχουν σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδηλώνουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο –και τοποθετούνται– ότι είναι με την πλευρά της ελευθερίας ως της υψίστης αξίας του ανθρώπου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε δε την παρατήρηση πως «έχοντας την καθ’ ημέρα μέριμνα του βίου μας, πολλές φορές χάνουμε την εικόνα των όσων διαδραματίζονται γύρω μας. Και μια δραματική εικόνα όσων εξελίσσονται γύρω μας είναι τα δράματα αυτά με σφραγισμένα χείλη, αυτές οι σκιασμένες ανθρώπινες δοκιμασίες, οι οποίες άλλοτε φανερά, συχνότερα κρυφά, διαδραματίζονται εν αγνοία μας. Και καλούμαστε εδώ», επισήμανε, «στη Βουλή των Ελλήνων, να ευαισθητοποιήσουμε τους εαυτούς μας, τους θεσμούς μας, την κοινωνία μας, για μια μάστιγα η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος. Αλλά ακριβώς επειδή είναι δύσκολος αντίπαλος, η πρόκληση είναι τεράστια».

Ο κ. Τασούλας στάθηκε ιδιαιτέρως στον κίνδυνο «τα λόγια μας να πλανώνται στην ατμόσφαιρα λιγότερο ή περισσότερο εύηχα και να μην εξελιχθούν σε πράξεις. “Μόνο μπορεί να μείνουνε κατόπι μας οι στίχοιδέκα μονάχα στίχοι μας να μείνουνε, καθώς τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη, κι όταν φέρουν το μήνυμα δεν είναι πια καιρός”» είπε, επικαλούμενος τον ποιητή Καρυωτάκη και ξεκαθάρισε: «Οι «στίχοι» που θα ακουστούν σήμερα εδώ, δεν θα φέρουν ένα μήνυμα χωρίς να είναι έγκαιρο. Δεν θα είναι στίχοι οι οποίοι θα πλανώνται στην ατμόσφαιρα, γοητευτικοί ή απογοητευτικοί, για να εκπληρώσουμε μια Παγκόσμια Ημέρα που μας καλεί να κάνουμε μια εκδήλωση. Είναι στίχοι που διατρανώνουν ότι η Βουλή των Ελλήνων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, τα Κόμματα, η ελληνική κοινωνία αποφασίζουν αυτή τη μάστιγα να την αντιμετωπίσουν εμπράκτως, και μέσω της ατομικής ευθύνης και μέσω της συλλογικής και θεσμικής τους αποστολής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ