Ελάτε στην παρέα μας

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Ο απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης του Γ. Πατούλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον απολογισμό των πεπραγμένων της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής ήταν αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι η Αττική «είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο έργων, σε όλους τους δήμους, καθώς εκτελούνται πάνω από 1000 έργα προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στο έργο που έχει υλοποιηθεί, όσο και στο προγραμματισμό που έχει γίνει για την δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την πρόληψη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση του απολογισμού από τον Περιφερειάρχη, οι Αντιπεριφερειάρχες παρουσίασαν το συνολικό έργο ανά τομέα ευθύνης τους. Η απόφαση να προηγηθεί η παρουσίαση των πεπραγμένων από τους αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι παρατάξεις δεν βρήκε σύμφωνη μερίδα παρατάξεων, τα μέλη των οποίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής με αφορμή την αποχώρηση παρατάξεων από την συνεδρίαση και σχετική ανακοίνωση της παράταξης Δύναμης Ζωής για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων επισήμανε:

Η παράταξη Δύναμη Ζωής στην οποία είναι επικεφαλής η κα Δούρου με τη στάση που ακολούθησε σήμερα και με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν αποτυχημένη μόνο ως Περιφερειάρχης, αλλά είναι αποτυχημένη και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι άδικο και προσβλητικό να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς στην ανακοίνωσή της για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τόσο τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής μας, όσο και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους συναδέλφους και τις παρατάξεις όπως του κ. Τζήμερου και του κ. Δημητρίου, οι οποίοι παρέμειναν στη συνεδρίαση για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να παρακολουθήσουν τον απολογισμό. Είναι λυπηρό αυτή τη μέρα και σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή ορισμένοι συνάδελφοι να μην έχουν το χρόνο και την υπομονή να παρακολουθήσουν τον απολογισμό πεπραγμένων και να αποχωρούν θέλοντας να εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, με το επιχείρημα ότι οι παρατάξεις θα έπρεπε να τοποθετηθούν πριν παρουσιαστεί το έργο των Αντιπεριφερειαρχών.

Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την παρουσίαση του απολογισμού αναφέρθηκε στην ανάγκη τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ενωμένα, πάνω από κόμματα και παρατάξεις. «Η Αττική πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξασφαλίστηκαν για την Αττική χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης

Ο Γ. Πατούλης αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Περιφέρειας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει συντελεστεί επισημαίνοντας ότι είναι υπερήφανος για τα όσα έχουν υλοποιηθεί, όπως:

  • Τα μεγάλα έργα υποδομής στην Αττική
  • Οι ισχυρές βάσεις που μπήκαν για να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μετά από μια 20ετία
  • Οι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας που συνέβαλαν να μείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας
  • Παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις εκκρεμότητες που κληρονόμησε η σημερινή διοίκηση, λειτούργησε με συνέπεια, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τα έργα που παραλήφθηκαν
  • Διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν για την Αττική χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της Περιφέρειας.

«Είμαι περήφανος, γιατί πετύχαμε να ενώσουμε δυνάμεις μέσα σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να ασκήσουμε Διοίκηση και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που σκόπιμα έβαλαν με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική οι εμπνευστές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί όλα αυτά τα καταφέραμε σε μια εξαιρετικά δυσμενή χρονική συγκυρία, σε μια περίοδο που δοκιμάστηκε, όχι μόνον η Αττική, αλλά ο κόσμος όλος, από την πανδημία του covid. Σε μια συγκυρία που η Ευρώπη και συνολικά ο πλανήτης βιώνει τις συνέπειες ενός πολέμου που απειλεί την ασφάλειά μας κι επιβαρύνει κρίσιμες πτυχές της καθημερινότητάς μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Όραμά μας να καταστήσουμε Πρώτη την Περιφέρεια Αττικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής δεν αλλάζει και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε πρώτη την Περιφέρεια Αττικής στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στα έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων μας, στην ασφάλεια, στην αλληλεγγύη, στην κοινωνική προστασία, στην υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κυκλική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών της. Θέλουμε την Αττική, Πρώτη, σε όλα. Διαρκώς δίπλα στον πολίτη. 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Και το στόχο αυτόν, τον έχουμε πετύχει».

Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί πάνω από 1000 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ

Ο Γ. Πατούλης, επισήμανε ότι, «όταν ανέλαβε καθήκοντά ως νέα Διοίκηση, στο ταμείο βρήκε μόλις 300 εκατομμύρια και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,3 δις». Αυτή τη στιγμή συνολικά στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούνται πάνω από 1000 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο που έχει παραχθεί, ενώ τόνισε ότι έχουν μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης εμβληματικά έργα που είχαν κολλήσει όπως:

  • Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου,
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων,
  • Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών,
  • Η υλοποίηση έργων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
  • Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας,
  • Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης που ανέρχεται στο 87%

Στους υψηλούς δείκτες απορρόφησης πόρων και στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης. Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων το ποσοστό της απορρόφησης ανέρχεται στο 86,80%, κατατάσσοντας το ΠΕΠ Αττικής στη 2η καλύτερη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και στην 3η θέση μεταξύ όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Χώρας. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 1,75 δις ευρώ, ενώ έχουν υπογραφεί Συμβάσεις ύψους 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 923,5 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 730 εκ. ευρώ εισπραχθείσα κοινοτική συνδρομή. Στο διάστημα των δυόμιση τελευταίων ετών, το ποσοστό της απορρόφησης αυξήθηκε κατά περίπου 60% για το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 η απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής ήταν στο 27%. Τα ενταγμένα έργα ήταν 550 και η δημόσια δαπάνη, που είχε αποδοθεί στους δικαιούχους, ανερχόταν μόλις στα 288 εκ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 έφτασε στο 47%. «Σήμερα με 86,80% απορρόφηση και με ποσοστό νομικών δεσμεύσεων έργων που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος σε ποσοστό 140% περίπου, το ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης.

Στο 1,6 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027

Για τη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Αττικής και η σημερινή της Διοίκηση, με συστηματική δουλειά αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ, για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης στην Αττική. Ειδικότερα το νέο ΠΕΠ Αττικής της περιόδου 2021-2027 θα έχει αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό και θα ανέλθει στο 1,6 δισ ευρώ. Πρόκειται για δεκάδες έργα και παρεμβάσεις, σε κάθε Δήμο της Αττικής.

Μεταξύ άλλων τα έργα αφορούν: στην προστασία του Περιβάλλοντος, όπως η δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα Κύθηρα, η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας, το νέο δίκτυο αποχέτευσης σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής, η δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρεμάτων, η υλοποίηση του έργου Συλλογή, Επεξεργασία και Διάθεση αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα, η προώθηση του έργου Συλλογή, η επεξεργασία αστικών λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος, συνολικού προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ, το καινοτόμο πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνων σε 30 Δήμους της Αττικής, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη διάθεση ακόμη περισσότερων πόρων για το Πρόγραμμα Εξοικονομώ- Αυτονομώ, έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών και δημοτικών κτιρίων σε όλους τους Δήμους της Αττικής, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, αναβάθμιση μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, όπως το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και το Πάρκο Τρίτση, το έργο ύδρευσης, όπως ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας.

Χρηματοδοτήσεις για υγεία και ποιότητα ζωής

Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία σε νέες υποδομές για την υγεία, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Π.χ.

  • Το Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου.
  • Η Υπογειοποίηση της Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Η θεμελίωση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στην Αγία Παρασκευή.
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου Μαραθώνα
  • Το νέο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης.
  • Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.
  • Το ισχυρό αποτύπωμα της Περιφέρειας σε εμβληματικά έργα Πολιτισμού, όπως η ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης, η δημιουργία ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης, κλπ

 

 

Εμβληματικές αναπλάσεις

Στον κατάλογο των εμβληματικών αναπλάσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Περιφέρεια είναι:

  • Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου,
  • Η ανάπλαση του Μικρολίμανου, που άλλαξε ήδη την όψη του Πειραιά.
  • Η ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας που αφορά την κατασκευή ποδηλατοδρόμου, δικτύου πεζοδρόμων και χώρων αναψυχής, συνολικού μήκους 70 χιλιομέτρων, στο Νότιο Άξονα της Αθήνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αντικατάσταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των οδικών αξόνων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας, με νέα ηλεκτροκίνητα και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Σε φάση υλοποίησης βρίσκονται μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ Αττικής 2014- 2020, 45 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων, με δικαιούχους Δήμους του Λεκανοπεδίου και συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων: 33,2 εκ. €. Σε διαδικασία αξιολόγησης επίσης βρίσκεται η πρόσκληση που έχει εκδοθεί με δικαιούχο τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», για την ενεργειακή αναβάθμιση εκπαιδευτικών κτιρίων (προϋπολογισμός 14 εκ. €). Για τη νέα προγραμματική περίοδο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • 55 εκ. € για Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων.

  • 31 εκ. € για Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο χώρο.

  • 21 εκ. € για Υποστήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε δημοτικές υποδομές (ενεργειακές κοινότητες κλπ.)

Περιφέρεια αλληλεγγύης

Η Περιφέρεια στηρίζει μέσα από τις 151 δομές παροχής βασικών αγαθών δεκάδες χιλιάδες πολίτες με προϋπολογισμό 22,2 εκ. €. Το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου είναι σημαντικό καθώς οι ωφελούμενοι των 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με την αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ, είναι πάνω 220 χιλιάδες πολίτες (προϋπολογισμός 160 εκατ. ευρώ).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών, διατέθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα:

  • Διατέθηκαν 100 εκατ. από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, γιατρούς και νοσηλευτές, σε 73 φορείς Υγείας της Αττικής , για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Δόθηκαν μέσω ΠΕΠ 64.000.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού που διατέθηκε στα Νοσοκομεία της Αττικής και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
  • Οργανώθηκε η διανομή 1.000.000 δωρεάν γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας
  • Ενισχύθηκαν μέσα από το πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ 9.800 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου.

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το 2021 ως μια «χρονιά καμπή» για την Αττική σε ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Όπως επισήμανε στόχος του είναι, με τις ενέργειες που προγραμματίζονται και για το 2022, να καταστεί η Αττική πρωταγωνιστής στην υιοθέτηση των κανόνων της κυκλικής οικονομίας κάτι που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες.

  1. Την ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

  2. Την Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων,

  3. Τη δημιουργία «πράσινων υποδομών» διαχείρισης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων.

  4. Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε επίσης ότι προχωρά η κατασκευή σύγχρονων «Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας». Συγκεκριμένα δρομολογείται η υλοποίηση δύο Πάρκων (Κεντρικό Τομέα, Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ) και ενός τρίτου δημόσιου έργου στο Γραμματικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μετατροπής του υφιστάμενου εργοστασίου στα Άνω Λιόσια σε «πράσινο» εργοστάσιο, ενώ δρομολογείται και η δημιουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε όλη την Αττική. Επίσης υπηρετώντας τη φιλοσοφία της μετάβασης στην κυκλική οικονομία, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά μέσω του ΕΔΣΝΑ στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την ενίσχυση του έργου της ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακύκλωσης που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη. Ο εξοπλισμός εξασφαλίζεται μέσω ευρωπαϊκών πόρων με στόχο να μην υπάρξει επιβάρυνση των Δήμων και των δημοτών. Με τη σωστή χρήση του εξοπλισμού εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί διπλασιασμός των ποσοστών ανακύκλωσης και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025. Στο σχεδιασμό εντάσσεται και η ανάπτυξη των καφέ κάδων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διανομή επιπλέον 100 «καφέ» απορριμματοφόρων και 10.000 καφέ κάδων. Πρόκειται για την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, που θα εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αντιπλημμυρική θωράκιση και master plan

Η κλιματική κρίση και οι συνέπειες στο περιβάλλον αποτέλεσαν άλλο ένα βασικό άξονα αναφοράς του Περιφερειάρχη ο οποίος επισήμανε ότι είναι ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικότερης λειτουργία της πολιτικής προστασίας με ένα μοντέλο Περιφερειακής Διαχείρισης. Στο γενικότερο σχεδιασμό η Περιφέρεια προχωρά στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων, ενώ έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων. Για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, καταρτίστηκε ένα Γενικό Σχέδιο, με δράσεις που αφορούν στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα). «Για μας αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Η Αττική δικαιούται έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της. Τα έργα αυτά θα τα διεκδικήσουμε, γιατί η Αττική αξίζει να παραμείνει πρώτη σε ασφάλεια Περιφέρεια της Ελλάδος» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ