Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Συναντήσεις στην Αθήνα για πρόγραμμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Δημοσιεύθηκε

στις


Συνολικά 60 επιστήμονες, ερευνητές και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από 10 διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πάρουν μέρος στις συναντήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και Συντονιστικής Επιτροπής (Scientific Committee και Steering Committee) του προγράμματος «OrientGate: Ένα Δομημένο Δίκτυο για την Ενσωμάτωση της Γνώσης για το Κλίμα στην Πολιτική και στο Χωρικό Σχεδιασμό», που φιλοξενεί η Περιφέρεια Αττικής στις 6 και 7 Μαΐου 2014. Οι συναντήσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Μεσογείων 156) ως εξής:

6/5/2014: 9.30 –  12.30 (συνάντηση επιστημονικής επιτροπής και επικεφαλής των πιλοτικών μελετών),

    14.30  –  17.30 (όλοι οι εταίροι)

7/5/2014:  9.30  –  12.00 (όλοι οι εταίροι).

Τα βασικότερα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην ολοκλήρωση των πιλοτικών μελετών, στο συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων, με έμφαση στη διατομεακή συνεργασία, στα θέματα διάχυσης της πληροφορίας και της κλιματικής γνώσης, στην ολοκλήρωση του Αποθετηρίου Γνώσης (Data Repository) και τέλος στη συγγραφή του τελικού βιβλίου και την έκδοσή του.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα ακολουθήσει επίσκεψη σε υγρότοπο της Αττικής. Παράλληλα, η διοργάνωση θα αξιοποιηθεί για την τουριστική προβολή της Αττικής με επίσκεψη στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε:

«Ως Περιφέρεια Αττικής είναι τιμή μας να υποδεχθούμε το πλήθος των επιστημόνων, ερευνητών, κρατικών και αυτοδιοικητικών λειτουργών, από τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα από χώρες όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Αλβανία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία κλπ. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την επικείμενη παρουσία του Δρ. Antonio Navarra, Προέδρου του Ευρω-μεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή (Euro-Mediterranean Center on Climate Change), ο οποίος ηγείται του προγράμματος. Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της σημαντικής συνάντησης».

Λίγα λόγια για το OrientGate:

Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, φέρνοντας σε επαφή τις κοινότητες που παράγουν τη γνώση (Πανεπιστήμια, Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, Επιστημονικά Ιδρύματα, κλπ.) με τις κοινότητες που εφαρμόζουν πολιτικές (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, κλπ.). Από το Πρόγραμμα αυτό θα προκύψουν Στρατηγικές και Επιχειρησιακά Προγράμματα με δράσεις αναστροφής και περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα αυτό με αντικείμενο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υγροτόπους της Αττικής. Έχουν επιλεγεί οι σημαντικότεροι υγρότοποι της Αττικής (Βουρκάρι, λίμνη Κουμουνδούρου, Σχοινιάς, Μαραθώνας, κλπ.).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

    Η ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.orientgateproject.org

    Ελληνικό ενημερωτικό φυλλάδιο:

http://www.orientgateproject.org/uploads/images/leaflets/OrientgateBrochureEL.pdf

    Λεπτομέρειες για το Θεματικό Κέντρο «Ανομβρία, Νερό και Ακτές» στο οποίο συμμετέχει με πιλοτική μελέτη για τους υγροτόπους της Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής: http://water.orientgateproject.org.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ