Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της ανακύκλωσης στην περιβαλλοντική δράση ΣΠΑΠ – Λυκόβρυσης – Αποκλειστικά στον Χ-τύπο Χατζηδάκης και Πατούλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια βραδιά αφιερωμένη στο περιβάλλον και την προστασία του είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρεβρέθηκαν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Πολυχώρου της Λυκόβρυσης.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε κυρίως σε αναφορές στην ανακύκλωση πλαστικών με την προβολή του ντοκιμαντέρ “PLASTIC FREE ARCHIPELAGO” (Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά”), παραγωγής του Σωτήρη Δανέζη, ενώ την παρουσίαση της βραδιάς και το συντονισμό της δράσης είχε ο Αντιδήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Π. Ιωάννου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Το “παρών” έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, οι οποίοι ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες των προγραμμάτων και των δράσεών τους για να μπει τέλος στην απραξία των προηγούμενων ετών σε ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων και μείωσης του όγκου των σκουπιδιών.

 

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε αναλυτικά για το σχέδιο δράσης του Υπουργείου όσον αφορά την ανακύκλωση, την απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτροκίνηση, αλλά και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, ο προϋπολογισμός του οποίου έφτασε τα 850 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 60.000 κατοικιών το χρόνο.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατάργηση του πλαστικού που αναμένεται να “μπει για τα καλά” στη ζωή μας δεδομένου ότι δρομολογούνται κυρώσεις σε περιπτώσεις “ανυπακοής”

Επιπλέον, στην εκδήλωση βρέθηκαν ακόμη, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Τάσος Μαυρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Φ. Νταλιάνη, οι Αντιδήμαρχοι Πεύκης Π. Μπόλλας και Δ. Κοκορόσκος, ο πρώην Δήμαρχος Πεύκης, Γ. Θεοδωρακόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Παράδοση απορριμματοφόρου, καφέ κάδων και κυτίων εσωτερικής ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Γ. Πατούλης παρέδωσε στον Δήμαρχο Τ. Μαυρίδη ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων, καφέ κάδους, κυτία ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου, οργανικό λίπασμα που έχει παραχθεί από τη συλλογή των βιοαποβλήτων, καθώς και σακούλες σκουπιδιών που έχουν παραχθεί από την ανακύκλωση πλαστικού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προανήγγειλε ενίσχυση των Δήμων με επιπλέον απορριμματοφόρα συλλογής βιοαποβλήτων και κάδων. Όπως υπογράμμισε, μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί σε Δήμους της Αττικής 80 απορριμματοφόρα και 10 χιλιάδες καφέ κάδοι. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας 100 επιπλέον απορριμματοφόρων και 40 χιλιάδων καφέ κάδων.

Χατζηδάκης – Πατούλης μιλούν αποκλειστικά στον Χ-τύπο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Είναι γεγονός ότι η εβδομάδα που διανύουμε (16-22 Σεπτεμβρίου) έχει αναγνωριστεί ως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, και όπως κάθε χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεργάζεται με τους Δήμους σε μία πληθώρα δράσεων που μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, προωθώντας την βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης μίλησε αποκλειστικά στον Χ-τύπο για το θέμα αυτό υπογραμμίζοντας: “Η Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν πρέπει όμως να την βλέπουμε σαν μια τυπική υποχρέωση. Να “πούμε το μάθημά μας” και να κλείσει το ζήτημα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αγκαλιάσουμε, και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ακολουθούμε και όλες τις υπόλοιπες εβδομάδες.

Δηλαδή να προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να περιορίσουμε τη χρήση του Ι.Χ., να αγκαλιάσουμε όσο πιο πολύ γίνεται το ποδήλατο, όσο πιο πολύ γίνεται τις μετακινήσεις με τα πόδια και φυσικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναγνωρίζω βεβαίως ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια δυσκολία για το τελευταίο, αλλά δεν υπάρχει δυσκολία για το ποδήλατο και για τις μετακινήσεις με τα πόδια. Είναι θετικό για την υγεία, είναι θετικό για το περιβάλλον. Είναι η νέα εποχή που έρχεται και πρέπει όλοι μαζί να την υποδεχθούμε.”

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πατούλης συμπληρώνει: “Το περιβάλλον είναι η ζωή μας και δεν μπορεί να υπάρχει περιβάλλον καίγοντας και δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα. Θεωρώ ότι η Εβδομάδα Κινητικότητας είναι πολύ σημαντική. Το Υπουργείο, εμείς η Περιφέρεια και όλη η κοινωνία έχουμε την ευαισθησία πάνω σε αυτό το θέμα.”

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ