Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας  κ. Παύλος Μυλωνάς στο συνέδριο του Economist, παρουσιάζοντας την τρέχουσα εικόνα αλλά και τις προοπτικές.  Συγκεκριμένα, υπολόγισε ότι τα δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή ανέρχονται συνολικά σε περίπου 20 δις. ευρώ, και «υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων το 2021. Το τέλος της αναστολής πληρωμών μπορεί να οδηγήσει το δανειολήπτη σε αδιέξοδο, όταν ξαφνικά η δόση του δανείου του επανέλθει από μηδέν στο πλήρες ποσό της – κάτι που για κάποιους δανειολήπτες μπορεί να αποδειχθεί δυσβάστακτο. Αναμφίβολα, θεωρώ ότι ένα σημαντικό μερίδιο από τα €20 δισ. θα καταφέρουν να επανέλθουν».

Η ιδανική φόρμουλα

Έτσι, ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να βρουν τη φόρμουλα που θα εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάκτηση δανείων, έστω και αν δεν εισπράττουν το σύνολο της δόσης ή και καθόλου κεφάλαιο. Εξάλλου, όπως τονίζουν, το πιο σημαντικό είναι οι δανειολήπτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν έστω και λίγα χρήματα και τμηματικά η μηνιαία δόση –ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας- θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

«Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής επιστροφής στα κανονικά ποσά των δόσεων, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς που χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις προ πανδημίας – για παράδειγμα ζητώντας από τους δανειολήπτες το 50% της δόσης για το έτος 2021» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, δίνοντας το στίγμα των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να επεκτείνουν το moratorium στα στεγαστικά δάνεια και εντός του 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η πολιτεία θα τους δώσει τη δυνατότητα αυτή. Επιπλέον, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά τόσο τους ενήμερους όσο και τους συνεπείς ρυθμισμένους δανειολήπτες θα διευκολύνει σημαντικά ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων.  Αντίστοιχα, στην επιχειρηματική πίστη, οι δανειολήπτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πληρώσουν δόσεις κεφαλαίου για όλο το 2021 αλλά μόνο  τους αναλογούντες τόκους.

Όσο για την διαχείριση της επόμενης ημέρα, οι τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις θα μοιράσουν τις δόσεις που δεν πληρώνονται στην υπόλοιπη ζωή του δανείου στα στεγαστικά ενώ στα επιχειρηματικά οι λύσεις θα δοθούν κατά περίπτωση και ανά κλάδο.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο στόχος είναι να στηρίξουν τόοσ όσους έχουν πληγεί προσωρινά από τον κορονοϊό όσο και εκείνους που επηρεάζονται πιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Πάντως, καταλήγουν, η πιο σημαντική προσπάθεια που κάνουν είναι να προλάβουν να μην γίνουν «κόκκινα» τα δάνεια που πάγωσαν, αλλά ταυτόχρονα «δεν θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όσους είναι πράσινους στο να μπουν στον πειρασμό να μην πληρώσουν». Πηγή: insider.gr