Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Ποιος δήμος εφαρμόζει διεθνές πρότυπο διαχείρισης ενέργειας

Δημοσιεύθηκε

στις


Δήμος των βορείων προαστίων της Αθήνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την περιστολή των δαπανών του, ενέκρινε την εφαρμογή προτύπου διαχείρισης ενέργειας.
Ειδικότερα, η Δημοτική Αρχή Φιλοθέης-Ψυχικού, σε συνέχεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στα πλαίσια του Συμφώνου των Δημάρχων, ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για την εφαρμογή του ISO50001:2011, το οποίο είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση ενέργειας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Πλαίσιο Διαδικασιών
Το ISO50001 θέτει ένα πλαίσιο διαδικασιών που επιτρέπουν σε έναν οργανισμό:
– Να κατανοήσει πώς και πόση ενέργεια καταναλώνεται σε κάθε δραστηριότητά του.
– Να θέσει σαφείς, ποσοτικούς και εφικτούς στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του.
– Να επιλέξει και να εφαρμόσει τεχνικές εξοικονόμησης, τις οποίες κυρίως μπορεί να αξιολογήσει ως προς την αποδοτικότητά τους και άρα να τις βελτιώσει/τροποποιήσει.
– Να αναπτύξει μια συνολική κουλτούρα «καλής» ενεργειακής συμπεριφοράς στον οργανισμό και σε όλα τα στάδια των λειτουργιών του.
– Να εναρμονίσει όλες τις διαδικασίες του προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς, π.χ. ενσωματώνοντας ως πάγια απαίτηση στις προμήθειες την εξοικονόμηση ενέργειας/ προστασία του περιβάλλοντος κτλ.
Βήματα Εφαρμογής
Τα απαραίτητα βήματα εφαρμογής του προτύπου είναι:
– Δέσμευση της διοίκησης (σε όλα τα επίπεδα) για την εφαρμογή του συστήματος ISO50001/2011 και όλων των διαδικασιών του στον οργανισμό.
– Δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει την εφαρμογή του συστήματος σε όλα τα στάδιά του, από εδώ και στο εξής στο πεδίο που τους αφορά.
– Καταγραφή των καταναλώσεων ενέργειας στον οργανισμό (δηλ. ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα θέρμανσης, καύσιμα κίνησης) στις λειτουργίες του οργανισμού. Η καταγραφή γίνεται με βάση τα στοιχεία που αναγράφονται στους αντίστοιχους λογαριασμούς και παραστατικά. Ημερομηνία αναφοράς (baseline) επιλέχθηκε η 1/1/2011, αλλά η καταγραφή είναι και θα είναι διαρκής.
– Καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών κατανάλωσης, δηλ. εξοπλισμός εγκατεστημένος, άτομα που κάνουν χρήση των υπηρεσιών, προφίλ χρήσης κτλ.
– Διαμόρφωση του προφίλ ενεργειακής κατανάλωσης ανά λειτουργία.
– Διαμόρφωση Ετήσιων Στόχων
– Διαμόρφωση συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής συμπεριφοράς ανά λειτουργία για το επόμενο έτος.
– Εκπόνηση ενός σχεδίου με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς ανά λειτουργία και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και δέσμευση της διοίκησης για την λήψη των μέτρων που περιλαμβάνεται σε αυτό.
– Παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των στόχων μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των ενεργειακών καταναλώσεων και του ενεργειακού προφίλ (δηλ. της κατανάλωσης σε σχέση με τη χρήση των υπηρεσιών).
Λήψη διορθωτικών/προληπτικών μέτρων ώστε να επιλύονται/ προλαμβάνονται θέματα που προκαλούν αποκλίσεις από το σχέδιο.
– Εκπαίδευση / ενημέρωση του προσωπικού για τη συνεργασία του προς την κατεύθυνση αυτή.
Σύμφωνα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της φύσης των ανωτέρω ευθυνών κρίνεται ως πλέον αρμόδιος για την εκπροσώπηση της Διοίκησης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Αλέξανδρος Καριώτης, Πολιτικός Μηχανικός – Οικονομολόγος.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ