Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Χρέη σε εφορία: «Έξυπνες» λύσεις για να ξεχρεώσετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με Γολγοθά βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, που πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της εφορίας για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος έχει ήδη αρχίσει, -αν και υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά περιθώρια-,ενώ έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.
Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τρόπους προκειμένου να πληρώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις τα χρέη τους έναντι του κράτους.
Οι… ξεχασιάρηδες μάλιστα πρέπει να καταβάλλουν έως το τέλος του μήνα στην εφορία, όχι μια αλλά τρείς δόσεις του φόρου εισοδήματος και φυσικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Με δεδομένο ότι μετά τις διακοπές, τα χρήματα που έχουν περισσέψει είναι ελάχιστα, το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα γίνει πιο υποφερτή, η… αφαίμαξη από την εφορία.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις λύσεις που θα επιλέξουν για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Σε κάθε περίπτωση, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από της πανδημία να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ με διάφορους τρόπους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε περισσότερες από 8 ή 6 μηνιαίες δόσεις αντίστοιχα, που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες από τις λύσεις είναι η ένταξη των οφειλών τους στη πάγια ρύθμιση, ή η χρήση της πιστωτικής τους κάρτας για να επιμηκυνθεί ο χρόνος εξόφλησης.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να «σπάσουν» οι μηνιαίες δόσεις σε μικρότερα ποσά, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έκπτωση 3%
Ας δούμε αναλυτικά το πώς μπορεί κάποιος να εξοφλήσει τα χρέη που αφορούν στον φόρο εισοδήματος, κάτι βέβαια που εξαρτάται από τον χρόνο που έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση.
Εάν η φορολογική δήλωση έχει υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου και εξοφληθεί όλο το ποσό του φόρου, παρέχεται έκπτωση 3%.
Στην περίπτωση όμως που δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα δεδομένα αλλάζουν  και ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει δύο δόσεις μαζί.

Τρεις δόσεις φόρου
Εάν τώρα οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να πληρώσουν μαζί τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ο Γολγοθάς όμως δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς έως τις 30 Σεπτεμβρίου είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ακόμη μία δόση, κάτι που σημαίνει τρείς δόσεις μέσα σε ένα μήνα.
Αυτή η λύση, σημαίνει ότι πρέπει να πληρωθούν οι τρεις από τις οκτώ συνολικά δόσεις του φόρου εισοδήματος, που ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Πάγια ρύθμιση
Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί μέσα σε μόλις ένα μήνα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια άλλη λύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Η λύση αυτή είναι η ένταξή τους στη λεγόμενη πάγια ρύθμιση, η οποία προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε έως 24 έντοκες δόσεις.

Ειδικότερα, το επιτόκιο ανέρχεται:

  • στο 4,5% για τις 12 δόσεις
  • φτάνει στο 6% για τις 24 δόσεις.

Όσοι επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για την ένταξη στη ρύθμιση δεν απαιτείται να «κοκκινίσει» καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο που χρειάζεται είναι να υποβληθεί η αίτηση ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Δείτε επίσης: Νέο κτηματολόγιο, νέο εξοικονομώ: Δώστε αξία στην περιουσία σας

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.
Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος θα πρέπει:

  1. Να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.
  2. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει και τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Πιστωτική κάρτα
Λύση υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνέπεια, είναι αυτή της πιστωτικής κάρτας, την οποία όλο και περισσότεροι επιλέγουν τα τελευταία χρόνια.
Όποιοι μάλιστα πρόλαβαν να επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση έως τα τέλη Αυγούστου θα κερδίσουν την έκπτωση του 3% και η αποπληρωμή στη τράπεζα να γίνει σε 12 άτοκες δόσεις.

Φόρος ακινήτων
Τα δύσκολα του Σεπτεμβρίου δεν αφορούν μόνο το φόρο εισοδήματος, καθώς, οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν έως τις 30 του μήνα και την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, όπως και του φόρου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν είτε την πάγια ρύθμιση είτε την πιστωτική κάρτα.

Πλήρης απαλλαγή
Όσον αφορά στην πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αυτή τη δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες, πολύτεκνες, ή με άτομα με αναπηρία (80%).
Τα βασικά κριτήρια είναι το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα να είναι 12.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ σύζυγο/ παιδί) και το σύνολο κτισμάτων έως 150 τμ.

Μειωμένος κατά 50%
Τα κριτήρια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% είναι το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα να είναι 9.000 ευρώ (αυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ σύζυγος/ παιδί) και το σύνολο κτισμάτων 150 τ.μ.

Πυρόπληκτοι
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα που έχουν υποστεί ολική ή μερική ζημία από τις πυρκαγιές και όχι για το σύνολο των ακινήτων που διαθέτουν στις πληγείσες περιοχές, δικαιούνται οι πυρόπληκτοι για μία τριετία (για τα έτη 2021, 2022 και 2023).
Στο πλαίσιο αυτό, πλήρης είναι η απαλλαγή για το σύνολο των ακινήτων για τους κατοίκους των δήμων Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η διαδικασία θα δρομολογηθεί:

  • αρχικά μέσα από την ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και
  • στη συνέχεια θα πιστοποιείται με την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Χρέη πανδημίας
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορούν να μπουν ξανά στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Βασική προϋπόθεση όμως για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να υποβάλλουν αίτηση και να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις παρέχεται στους πληττόμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις από την 1η Μαρτίου 2020 έως και  31 Ιουλίου 2021.
Όσον αφορά στις δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων.
Με την υποβολή της αίτησης θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021.
Δικαιούχοι είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19».
  • Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.

Χάνεται η ρύθμιση
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται όταν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
Α. Όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης
Β. Όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Γ. Όταν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Δ. Ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται όταν ο οφειλέτης, δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
Χάνεται επίσης, όταν δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
Κάτι ανάλογο γίνεται όταν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους και όταν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ