Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Το «καλάθι» της ΔΕΘ: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και άλλα 6 «δώρα» από τον Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα αρχή επιχειρεί να κάνει ο πρωθυπουργός μετά τον εφιάλτη που έζησε η χώρα με τις πυρκαγιές που προκάλεσαν σημαντικές ρωγμές στην απήχηση του ίδιου και της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν η αρχή και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το ερχόμενο Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Βασικός στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης που «τσαλακώθηκε» το τελευταίο διάστημα και να καταστήσει σαφές ότι έχει σχέδιο για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.
Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να διαμορφώσει μια θετική ατζέντα, μέσω της οποίας θα στέλνει το μήνυμα ότι θα υλοποιηθούν μόνιμες και έκτακτες μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2022 και το 2023.
Το στοίχημα δεν είναι απλό για τον πρωθυπουργό, που γνωρίζει ότι οι φοροελαφρύνσεις προσκρούουν στην σκληρή πραγματικότητα που έχει επιβάλλει στη χώρα ο κορονοϊός.
Με αυτό ως δεδομένο, θα υπάρχουν αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με στόχο να πάρουν ανάσες τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης είναι σε άμεση συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται, για να μην στέλνονται λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Δείτε επίσης: Υπ. Εργασίας: Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

Το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιλαμβάνει:

  • «Κούρεμα» στον κύριο ΕΝΦΙΑ του συμπληρωματικού φόρου:

Η μεταρρύθμιση θα έχει ελάφρυνση προς δύο κατευθύνσεις, με την πρώτη να είναι ασφαλώς η μείωση κατά 8% στον βασικό φόρο σε μέσα επίπεδα για τι μικρές και μεσαίες περιουσίες. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει πράξη η προεκλογική δέσμευση για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%. Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι δημοσιονομικά το κόστος του μέτρου θα είναι μηδενικό, καθώς το περιθώριο για τις μειώσεις θα δοθεί από την ένταξη των 3.600 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, την αλλαγή των συντελεστών του φόρου άλλα και των συντελεστών παλαιότητας.

  • Εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές:

Η εξαγγελία αφορά στην αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα για το 2022. Επίσης, μειώνονται κατά 3% οι  ασφαλιστικές εισφορές, με το κόστος να ανέρχεται στα 817 εκατ. ευρώ.

  • Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου:

Η μείωση θα είναι για τις νομικές οντότητες, από το 100% στο 80%, ενώ για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%. Το μέτρο θα έχει φέτος κόστος περίπου 700 εκατ. ευρώ, αλλά τον επόμενο χρόνο θα είναι μηδενικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προκαταβολή φόρου λειτουργεί συμψηφιστικά με την προκαταβολή του προηγούμενου έτους.

  • Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%:

Το μέτρο θεσμοθετήθηκε φέτος και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός θα ισχύει πλέον σε μόνιμη βάση.

  • Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%):

Το μέτρο είναι σημαντικό καθώς αφορά  σερβιριζόμενα ποτά στην εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

  • Συντελεστές επιχειρήσεων:

Η μείωση κατά 50% των φορολογικών συντελεστών θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα συγχωνεύονται ή συνεργάζονται ή εξαγοράζουν άλλες.

  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές:

Στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό, θα δίνεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% της δαπάνης με ηλεκτρονική πληρωμή για υπηρεσίες από 18 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες.

Εκλογική χρονιά
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός, οι εκλογές θα γίνουν το 2023, κάτι που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη χρονιά.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι πρώτη προτεραιότητα για το 2023 είναι η μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων του 2022, προκειμένου να σταλεί μήνυμα υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τη μεσαία τάξη.
Προτεραιότητα αναμένεται να είναι η μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η επέκταση του μέτρου για το δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
Στο «τραπέζι» θα πέσει σίγουρα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που φτάνει σε ετήσια βάση τα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και 650 ευρώ για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ζητούμενο είναι επίσης, η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φόρου για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20% και η μείωση των συντελεστών του  ΦΠΑ για να υπάρξει νέα ανάσα στην αγορά.
Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο, αν και είναι βέβαιο ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε υπηρεσίες με διεθνή ανταγωνισμό όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι μεταφορές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ