Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ραντεβού με την εφορία: Οδηγός για λιγότερο φόρο – Η λύση των οκτώ δόσεων για την αποπληρωμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το σταυρόλεξο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι, που ψάχνουν λύσεις προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία.

Χρονικά περιθώρια ασφαλώς και υπάρχουν ακόμη, είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι θα πρέπει να υπάρξει ορθολογικός προγραμματισμός, ώστε να μην χρειαστεί να πληρωθούν πολλές δόσεις μαζεμένες. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι «δίδυμη» κρίση σε κορονοϊό και ενέργεια έχει προκαλέσει ασφυξία στη συντριπτική πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων έχει ανοίξει και μαζί της επιστρέφει και η φορολογική κανονικότητα, σε ένα περιβάλλον όμως το οποίο χαρακτηρίζεται από συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας.

Περίπου 9 εκατομμύρια είναι οι φορολογούμενοι που θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2021 και οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η συμπλήρωση των δηλώσεων κρύβει μυστικά που οδηγούν σε λιγότερο ή ακόμη και μηδενικό φόρο, αλλά και παγίδες οι οποίες επιφυλάσσουν μεγάλες εκπλήξεις που «τραυματίζουν» την τσέπη. Φοροτεχνικοί τονίζουν ότι το μυστικό για ασφαλείς λύσεις ως προς τις δηλώσεις είναι η υποβολή τους έως και τις 30 Ιουνίου και σε καμία περίπτωση η αναβολή τους για αργότερα.

Όπως εξηγούν με τον τρόπο αυτό έχουν τη δυνατότητα
Α. Να πληρώσουν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου.
Β. Να κερδίσουν έκπτωση της τάξης του 3% στην περίπτωση που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή τους.

 

Πλήρης έλεγχος

Υπογραμμίζουν επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό, μπορεί ο καθένας να έχει πλήρη έλεγχο στα οικονομικά του, καθώς είναι μικρότερο το ποσό που θα καταβάλλει έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «φουσκώσει» περισσότερο ο μηνιαίος προϋπολογισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πληρώνουν τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους λογαριασμούς ρεύματος που προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της συσσώρευσης των περισσότερων φορολογικών υποχρεώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Η… επιστροφή

Όσον αφορά στις παγίδες, δεν είναι άλλες από τα τεκμήρια και το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που επιστρέφουν, μετά από μια ειδική χρόνια που η πανδημία είχε φέρει ειδικό καθεστώς εκπτώσεων και εξαιρέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην φορτωθούν με επιπλέον φόρους και κατά συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν.

Η επιστροφή της «παγίδας» των τεκμηρίων φέρνει μαζί της και την επαναφορά του φορο-πέναλτι 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Όλοι λοιπόν πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα να μην πληρώνουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα πραγματικά εισοδήματά τους.

Το 2020, τελευταία χρόνια που εφαρμόστηκαν τα τεκμήρια, πριν μπουν στον «ψυγείο» λόγω της πανδημίας, στη… φάκα πιάστηκαν τουλάχιστον 1,8 εκ.  φορολογούμενοι, που  κλήθηκαν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Τα στοιχεία μάλιστα λένε ότι ο επιπλέον φόρος έφτασε τα 5,2 δισ ευρώ που αφορούσε τις τεκμαρτές δαπάνες, τις οποίες οι φορολογούμενοι αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν στην εφορία.

Εισοδήματα

Για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες εφαρμόζεται φορολογική κλίμακα, που έχει συντελεστές της τάξης από 9%-44%.

Όσον αφορά τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και τα εισοδήματα από ατομικά ασκηθείσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, θα φορολογηθούν με ενιαία κλίμακα, αφού προηγουμένως αθροιστούν. Στην κλίμακα αυτή, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9% και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ.

Επίσης:
-πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%,
-πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28% (έναντι 29% που ίσχυε μέχρι πρόπερσι),
– πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36% (έναντι 37% που ίσχυε μέχρι πρόπερσι),
-για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44% (έναντι 45% πρόπερσι).

Ενοίκια

Όσον αφορά τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%.

Ειδικότερα, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:
-15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος.
-35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
-45% στο πάνω από 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος.

 

Συμβουλές

Ας δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Ο οδηγός ης Αρχής έχει ως στόχο να διευκολύνει τους φορολογούμενους, που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο το οποίο δεν μπορούν να λύσουν.

Ας δούμε αναλυτικά κάποιες χρήσιμες ερωτήσεις- απαντήσεις:

  • Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος; Κατά την είσοδό στον πίνακα της επιβεβαίωσης εάν δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της συζύγου τότε πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού πληκτρολογήσετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.
  • Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης; Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».
  • Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγό μου; Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση. Η δήλωση που αφορά στην πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τον σύνδικο πτώχευσης. Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
  • Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2021 έχω εισόδημα και από μισθωτή εργασία. Τι συμβαίνει με την περίπτωσή μου; Θα υποβάλετε ηλεκτρονικά την αρχική σας δήλωση δηλώνοντας τα εισοδήματά σας ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και στη συνέχεια θα υποβάλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας.
  • Έχω βεβαίωση/απόφαση από τον ασφαλιστικό φορέα με την οποία συνταξιοδοτήθηκα λόγω αναπηρίας 80% και άνω. Δικαιούμαι την έκπτωση των 200 ευρώ; Όχι, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.
  • Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω; Η προ-συμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει των Α.1101/2019, Α.1099/2019 και Α.1275/2021, όπως ισχύουν. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.
  • Ποιες εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς συμπληρώνω; Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται ποσά που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Συμπληρώνονται ομοίως οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία. Δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς- συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.
  • Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω; Α Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.
  • Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω; Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο, εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.
  • Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε τόκους. Πώς θα τα δηλώσω; Τα ποσά που αφορούν σε τόκους (εκτός τόκων που αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.
  • Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε δικαιώματα. Πώς θα τα δηλώσω; Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1. Στα δικαιώματα περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα από εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου Εάν εισπράττονται δικαιώματα που αφορούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα, π.χ. επαγγελματίες συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λπ., αυτά αποτελούν έσοδο, δηλώνονται στο Ε3 και φορολογούνται, μετά την αφαίρεση των εκπιπτόμενων δαπανών, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 την ιδιοκατοίκηση; Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα ανοίξει ο υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα – λοιπές – αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνση τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
  • Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2021, πώς το δηλώνω; Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.
  • Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου; Εφόσον δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία θα πρέπει να τα διαγράψετε και να τα εισάγετε ως νέα ακίνητα με τα σωστά στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.
  • Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή όταν είμαι φιλοξενούμενος; Συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.
  • Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα; Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία) και συμπληρώνει υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του παραχωρητή. Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ